Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Αυγούστου 2018

Κακός καιρός εν όψει τρύγου, δεν φταίει όμως η μοίρα μας, αλλά οι επιλογές


Υπό αντίξοες συνθήκες με τα δεδομένα του τέλους Ιουλίου διαφαίνεται ότι θα διεξαχθεί και ο φετινός τρυγητός. Αν και είναι νωρίς ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, η εικόνα των αμπελιών στις αμπελουργικές ζώνες των οινοσταφύλων είναι οριακά καλή και έχει συναρτηθεί από τις επίπονες και με οικονομικό κόστος φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις των αμπελουργών, γεγονός που αποτελεί κατά κανόνα την εγγύηση για διεξαγωγή τρύγου.

Υπάρχουν όμως περιοχές, όπως η Μαντινεία, η Κορινθία και το Ηράκλειο Κρήτης (επιτραπέζια σταφύλια για τις δυο τελευταίες), όπου ο ανθρώπινος παράγοντας έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια.

Για τα επιτραπέζια σταφύλια που τρυγούνται τώρα η χρονιά είναι δύσκολη έως καταστροφική, για τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, αλλά και για τους νομούς Λάρισας, Καβάλας και Ζακύνθου όπου τα βρώσιμα σταφύλια (εκτός από τα σκεπασμένα), και οι σταφίδες υποφέρουν από μούχλα και δεν είναι εξαγώγιμα ούτε όμως εμπορεύσιμα στις περισσότερες των περιπτώσεων και πιθανόν θα οδεύσουν προς τα οινοποιεία.

Σε γενικές γραμμές ο τρύγος είναι πρώιμος και έχει ξεκινήσει στα νησιά του Αιγαίου Σάμο, Λήμνο, Σαντορίνη στα οποία (Σάμο, Λήμνο) η παραγωγή φαίνεται να είναι καλύτερη από την περσινή και ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαντορίνη και την Πάρο, νησιά στα οποία η ανομβρία έχει περιορίσει τους όγκους σε συνδυασμό με τη χρόνια ανομβρία που παρατηρείται από τα προηγούμενα χρόνια.

Στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες η κατάσταση είναι οριακή για τα οινοστάφυλα, με κοινό παρανομαστή τις πολλαπλές φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της φυτοτοξικότητας, όταν πρόκειται για διψήφιο αριθμό παρεμβάσεων. Στη Νεμέα οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει περονόσπορο και το αγιωργήτικο δείχνει να έχει πληγεί από 10%-20% μέχρι τώρα.

Το ωίδιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα (27 οC) απειλεί τη Βοιωτία, ενώ τις πρώιμες ποικιλίες της Αχαΐας έχει πλήξει ο βοτρύτης και ο περονόσπορος. Η Αττική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αλλά ο τρύγος αργεί, οι καιρικές συνθήκες δεν παρουσιάζουν καμία κανονικότητα, ενώ είναι και ασυνήθιστες για την περίοδο που διανύουμε, γεγονός που ισχύει για όλη την Ελλάδα.

Παρόμοια εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις, όχι απαραίτητα έντονες έχουν προκαλέσει ασθένειες που κυρίως πλήττουν τις πρώιμες ποικιλίες.

Το ίδιο σενάριο εκτυλίσσεται και στα νησιά του Ιονίου στα οποία η Κορινθιακή σταφίδα (Ζάκυνθος) και το Μοσχάτο, Μαυροδάφνη (Κεφαλλονιά) επλήγησαν από ωίδιο, βοτρύτη και περονόσπορο, ασθένειες που ήταν υπό έλεγχο στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι ασθενείς συνεχείς όμως βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, περιόρισαν τις δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο όγκος των βροχοπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις «απαγορεύει» την πρόσβαση στα αμπέλια με προφανείς συνέπειες και είναι αυτονόητο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από άποψη καιρικών συνθηκών θα κρίνει τη φετινή συγκομιδή.

Για μια ακόμη φορά είναι κρίσιμο οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να εντείνουν τους ελέγχους κατά την περίοδο του τρύγου, ειδικά των φορτίων με σταφύλια που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν και οδεύουν για την παραγωγή «χυμού σταφυλής». Αυτό θα καθορίσει και τις τιμές των σταφυλιών, αφού ο χυμός σταφυλής εύκολα μετατρέπεται σε κρασί, συνεπώς οι έλεγχοι πρέπει να εστιασθούν στην έξοδο του προϊόντος από τα χυμοποιεία.

Οι πρακτικές αυτές μαζί με την απόγνωση που έχει επιφέρει στα συνεταιριστικά οινοποιεία, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί σε συνδυασμό με την παραοικονομία που έχει προκαλέσει, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα, που φαίνεται ότι δε θα δώσει πλέον άλλα περιθώρια ανοχής, αφού το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους που θεσπίζει σε βάρος των νόμιμα ενεργούντων.

Η αυθαιρεσία και η απουσία ελέγχων άλλωστε είχαν πρόσφατα τόσο τραγικά αποτελέσματα…

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 477 επισκέπτες συνδεδεμένους