Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Οκτωβρίου 2018

Παρά τον περονόσπορο και την ξηρασία, η γαλλική παραγωγή υπολογίζεται στα 46,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου


Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων (Agreste) αναθεώρησε προς τα πάνω την τελευταία πρόβλεψή του (η οποία εκτιμούσε οινοπαραγωγή στα 46.100.000 εκατόλιτρα), παραμένοντας αρκετά πάνω από αυτό που προέβαλε η εξειδικευμένη υπηρεσία FranceAgriMer (44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Για πολλούς οινοποιούς, ο τρύγος του 2018 φτάνει στο τέλος του και σηματοδοτεί συνολική επιστροφή στις μέσες αποδόσεις. Σε όλους τους αμπελώνες σημειώνεται αύξηση της παραγωγής τους, χάρη στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Το 2018, ο γαλλικός αμπελώνας θα συγκομίσει 46,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας (Agreste). Καταγράφεται αύξηση 27% της εθνικής παραγωγής οίνου σε σύγκριση με την χαμηλή συγκομιδή το 2017, σημειώνοντας επιστροφή σε μέσα επίπεδα (+ 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών, που επηρεάζεται από τη μικρή συγκομιδή 2013). Η συγκομιδή 2018 πλησιάζει στο τέλος στους περισσότερους αμπελώνες, όπου η ετερογένεια των καταστάσεων μετριέται με τις αποδόσεις.

Αν και όλες οι περιοχές παραγωγής οίνου δείχνουν αύξηση της μέσης παραγωγής τους, δεν είναι όλες τους στην ίδια βάρκα. Το ωίδιο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού, και η ξηρασία προκάλεσε ζημιές σε τοπικό επίπεδο, αντίθετα οι «ευνοϊκές βροχοπτώσεις στο τέλος του Αυγούστου» έδωσαν μια ώθηση σε όγκους. Οι περιοχές που κατέγραψαν αύξηση είναι αυτές της Champagne (+56%), της Jura (+154%), η Βουργουνδία και το Beaujolais (+21%) και η κοιλάδα του Λίγηρα (+36%).

Παρ’ ότι το Languedoc Roussillon επλήγη από περονόσπορο καταγράφει αύξηση 18%, ενώ στο Bordeaux που παρατηρήθηκε έντονη ξηρασία, καταγράφεται αύξηση +52% και στην Αλσατία +28%.

 

 

Δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο

Στην κατάσταση των εκτιμήσεων, η συγκομιδή 2018 της Γαλλίας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Η ηγέτις Ιταλία θα καρπωθεί μια πλούσια συγκομιδή περίπου στα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο (+15%) σε 55,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με τον σύνδεσμο των οινοποιών Άλπεων (+21%). Σύμφωνα με την Semana Vitivinícola, η Ισπανία θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 24%, κυμαινόμενη μεταξύ 43 και 44 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

Μετά από μια αδύναμη ευρωπαϊκή συγκομιδή το 2017, η αύξηση γενικεύθηκε και στη Γερμανία σημειώνοντας ένα άλμα 43% της παραγωγής στα 10,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 797 επισκέπτες συνδεδεμένους