Εκτύπωση
PDF

17 Οκτωβρίου 2018

Τρύγος 2018 Τύρναβος: Με ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά μειωμένη παραγωγή

 

H έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2018 παρουσίασε πρωϊμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα,βλαστολόγημα,ξεβλαστάρισμα) πραγματοποιήθηκαν κανονικά απουσία έντονων καιρικών φαινομένων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες και να αποτελέσουν κίνδυνο για την εισαγωγή μυκητολογικών ασθενειών από πληγές στο αμπέλι. Σε ορισμένες περιοχές και ποικιλίες παρατηρήθηκε ανθόρροια, η οποία εκτιμούμε ότι οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Επίσης, στα μέσα του Ιουνίου σημειώθηκαν δυο χαλαζοπτώσεις στις 13/06/2018 στις περιοχές Τυρνάβου, Αμπελώνα και Δελερίων και στις 15/06/2018 στην περιοχή του Δαμασίου. Σε κάποιες από τις περιοχές η ζημιά που προκλήθηκε ήταν έντονη αλλά αντιμετωπίσιμη από πλευράς δευτερογενών προσβολών, είχε βέβαια συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της υψηλής υγρασίας(για την εποχή) τον μήνα Ιούλιο, εμφανίστηκαν σημαντικά πρόβλημα με μυκητολογικές ασθένειες όπως ωίδιο καθώς και προσβολές από ευδεμίδα. Έγιναν οι απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις με αποτέλεσμα κατά την ωρίμαση τα προβλήματα με βοτρύτη και όξινη σήψη να είναι περιορισμένα.

Η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 20-30 % σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως στο Ροδίτη της περιοχής Δαμασίου έφτασε και στο 50%.

Παρ όλα αυτά σε γενικές γραμμές η ποιότητα διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα.

Ο βαθμός ωρίμασης ήταν ικανοποιητικός, οι οξύτητες αυξημένες και το αρωματικό δυναμικό όπως και το σώμα αναμένονται πλούσια δεδομένου του δροσερού καλοκαιριού και της χαμηλής παραγωγής των σταφυλιών.

Οι τιμές σε γενικές γραμμές κινήθηκαν ανοδικά για όλες τις ποικιλίες και ιδιαίτερα για τις ποικιλίες Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, Μπαντίκι και Syrah.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 114 επισκέπτες συνδεδεμένους