Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Νοεμβρίου 2018

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας Οίνος της Copa-CogecaThierry Coste για τη νέα ΚΑΠ, τα υβρίδια, τους αποαλκοολωμένους οίνους και την αναγραφή συστατικών στους οίνους

 

Γενικότερα, η αμπελουργία είναι μια από τις προτεραιότητες της θητείας σας. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στις ζώνες ΠΟΠ να χρησιμοποιούν ανθεκτικές υβριδικές ποικιλίες σταφυλιών;

Υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινωνική πίεση όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμακευτικών προϊόντων . Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε το μέλλον και να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις πιέσεις, αλλά και ποια η βούληση για το διαφορετικό. Στην ομάδα Οίνος έχουμε συζήτηση σχετικά με αυτή την πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για να εξαχθούν αποφάσεις, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα τα μέλη μας ανησυχούν πολύ για το μέλλον.

 

Τι γίνεται με την πρόταση της Επιτροπής να επιτραπεί στους αποαλκοολωμένους οίνους να χρησιμοποιούν τη λέξη οίνος;

Στις 6 Νοεμβρίου, ακριβώς, είχαμε μια ιδιαίτερα παθιασμένη και μακρά συζήτηση στο πλαίσιο της ομάδας Οίνος με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι να εκφράσουν τον εαυτό τους. Και εδώ, οι απόψεις είναι διαιρεμένες. Παρ 'όλα αυτά, αυτές οι απόψεις είναι πολύ λιγότερο θολές για τα ολικώς αποαλκοολωμένα κρασιά όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κόσμος που επιθυμεί να μπορούν να ονομαστούν οίνος. Για τους μερικώς αποαλκοολωμένους οίνους, υπάρχει μια συζήτηση που αξίζει περισσότερη προσοχή και πιο συγκεκριμένα επειδή μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μας. Αλλά αναμένουμε να έχουμε τη γνώμη της ομάδας εργασίας μας.

 

Ομοίως, κατά την άποψή σας, η μεταφορά ενισχύσεων της ΚΟΑ στα στρατηγικά σχέδια μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του αμπελοοινικού τομέα και να οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων προς όφελος άλλων γεωργικών τομέων;

Σήμερα είναι απαραίτητο να γίνει μια ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση των επιδόσεων του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του τομέα μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογισμό, λόγω του Brexitκαι για άλλους λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις πολιτικές μας. Δεν έχουμε περιθώρια αντίδρασης στην κατανομή του προϋπολογισμού, οπότε θα διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι συνεπής με αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος για την Επιτροπή. Νομίζω ότι το πρότυπο που έχει προκύψει στο επίπεδο της αμπελοκαλλιέργειας θα συνεχίσει με μια συγκεκριμένη δυναμική. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί και πώς η Επιτροπή θα δράσει για να αναστείλλει αυτή τη δυναμική. Σήμερα ο τομέας μας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στον αγροτικό κόσμο. Η Επιτροπή προτιμά να υποστηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια παρά το αντίστροφο. Είμαι μάλλον θετικός.

 

Ο ευρωβουλευτής EricAndrieuέδωσε πρόσφατα την έκθεσή του για την ΚΟΑ. Ποια είναι η άποψή σας για τις διάφορες προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος αδειών φύτευσης;

Το καθεστώς αδειών φυτείας είναι το πιο πρόσφατο σύστημα διαχείρισης δυναμικού παραγωγής σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής γεωργίας. Αυτό το εργαλείο έχει γίνει αργό και δύσκολο να εφαρμοστεί. Δεν είναι τέλειο, φυσικά. Πρέπει να βελτιώνεται σιγά-σιγά ανάλογα με το τι υπάρχει στο τραπέζι, γνωρίζοντας όλους τους λόγους ώστε να το βελτιώσουμε. Αλλά είναι ένα εργαλείο που προστατεύει. Κάθε πρωτοβουλία που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας θα έχει την έγκρισή μου, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση γύρω στο 2023-2024 και ότι θα πρέπει να αποδείξουμε το γεγονός ότι αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό. Μου φαίνεται ότι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους και η παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε δείχνουν ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο απόδοσης στον τομέα και ότι αυτή η διάταξη αδειών φυτεύσεως είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στη λειτουργία μας, αν και μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές εδώ και εκεί.

 

Και για την επισήμανση του κρασιού;  Μήπως η επίσκεψη του Επιτρόπου Υγείας στο Languedocεπιτρέψει αυτές τις προτάσεις να φτάσουν στις Βρυξέλλες;

Θέλαμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της Επιτροπής. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στους καταναλωτές μας που είναι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών γι αυτούς. Ολόκληρη η βιομηχανία και τα θεσμικά μας όργανα έχουν προτείνει στην Επιτροπή να εξετάσει το θέμα αυτό. Στην πρόταση του EricAndrieu, επαναφέρουμε την ένδειξη των θερμίδων, την οποία θέλουμε να παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατόν, για να αποδείξουμε ότι είμαστε απλά προς την κατεύθυνση του καταναλωτή. Όσον αφορά τα συστατικά, θέλουμε, φυσικά, να υπάρχει άυλη επικοινωνία, όχι επειδή δεν θέλουμε να είναι στην ετικέτα, αλλά επειδή στο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια ένδειξη στην ετικέτα είναι πολύ περίπλοκη για να εφαρμοστεί για τις εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις μας. Έδειξα στον Επίτροπο Andriukaitisόταν ήρθε στην Carcassonneστο Foncalieuότι δεν ήταν δυνατόν και νομίζω ότι το κατάλαβε πολύ καλά, να έχουμε μια ανακοίνωση σχετικά με τα συστατικά όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το άϋλο σύστημα.

 

Υπάρχει πραγματική βούληση των ευρωπαίων παραγωγών να βρεθεί μια εναρμονισμένη λύση;

Απολύτως. Πολύ συχνά στον τομέα, υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί η εναρμόνιση, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων προϊόντων κάθε κράτους μέλους και ο καταναλωτής να μπορεί να βρει τα ίδια στοιχεία πληροφοριών. Ο κλάδος είναι πεπεισμένος για το ότι όσο πιο συνεπής και συνεκτικός είναι, τόσο το καλύτερο. Αντιπροσωπεύουμε δυόμισι εκατομμύρια αγροκτήματα, επομένως ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε, γενικά, όταν όλοι πάνε προς την ίδια κατεύθυνση.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 458 επισκέπτες συνδεδεμένους