Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Ιανουαρίου 2019

Αλαλούμ με τον ορισμό του προϊόντος οίνου με αφαίρεση αλκοόλης

Θέματα που αφορούν την ΚΑΠ μετά το 2020 και ειδικότερα τον αμπελοοινικό τομέα συζητήθηκαν στην 1588η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 14.1.2019. Κύρια θέματα του αμπελοοινικού τομέα ήταν:

α) η ενσωμάτωση του αποθέματος των δικαιωμάτων φύτευσης (του προηγούμενου καθεστώτος) στον υπολογισμό του ποσοστού επί των εθνικών εκτάσεων για τις 1% Άδειες Φύτευσης.

Στο θέμα αυτό η χώρα μας, αφού συμφώνησε ζήτησε να δύναται το Κράτος Μέλος να επαναχρησιμοποιεί τις χορηγηθείσες Άδειες Φύτευσης για τις οποίες οι αμπελουργοί δεν έκαναν χρήση δικαιώματος Φύτευσης εντός τριετίας.

Όσον αφορά τον ορισμό αποαλκοολωμένων οίνων (οίνοι χωρίς αλκοόλ) τα Κράτη Μέλη προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική το εάν το παραγόμενο προϊόν θα πρέπει να ονομάζεται «Οίνος».

Συγκεκριμένα, η Αυστρία, η Εσθονία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Λετονία, η Πολωνία κάνουν αποδεκτή τη χρήση του όρου «οίνος» σε προϊόντα που έχει αφαιρεθεί η αλκοόλη ολικώς ή μερικώς. Η Πολωνία πρότεινε να προστεθεί και ορισμός για οίνους από φρούτα. Η Μάλτα είναι ενάντια στη χρήση του όρου «οίνος». Η Τσεχία αποδέχεται τη χρήση του όρου «οίνος» υπό τον όρο ειδικών διατάξεων για την ετικετοθεσία. Η Κροατία συμφωνεί για τη χρήση του όρου «οίνος» μόνο στην περίπτωση μερικής αφαίρεσης της αλκοόλης. Η Σλοβενία θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που να αφορούν στις διαδικασίες αφαίρεσης της αλκοόλης. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προτείνουν να δοθεί ορισμός για την περιεκτικότητα σε αλκοόλη και η σήμανση να μπορεί να περιέχει τον όρο «οίνος». Οι Κάτω Χώρες θεωρούν ότι μπορούν τα προϊόντα αυτά να αποκαλούνται «οίνοι» και να συμπληρώνεται η ετικέτα με κάποια επιπλέον μνεία. Το Λουξεμβούργο εξέφρασε επιφύλαξη όσον αφορά στη χρήση του όρου «οίνος» διότι υπάρχει η πιθανότητα παραπλάνησης του καταναλωτή σε σύγκριση με τα αμιγώς αναγνωρισμένα προϊόντα οίνου. Η Φινλανδία συμφώνησε με Λουξεμβούργο. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι αντίθετες με τη χρήση του όρου «οίνος» σε αυτά τα προϊόντα και συντάχθηκαν με το Λουξεμβούργο περί σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών. Η Βουλγαρία και η Δανία τόνισαν ότι η ονομασία τέτοιων προϊόντων πρέπει να είναι διακριτή από αυτή του «οίνου». Η Γερμανία πρότεινε να δοθεί ορισμός των συγκεκριμένων προϊόντων και να κατηγοριοποιηθούν όπως συμβαίνει με τα αφρώδη, καθώς επίσης να προβλέπεται αδειοδότηση ανά χώρα, δευτερογενώς μέσω νομοθετικής πράξης. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρότειναν το πλαίσιο εφαρμογής σε αυτές τις περιπτώσεις να βασισθεί στο πλαίσιο των αρωματισμένων οίνων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 201 επισκέπτες συνδεδεμένους