Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Ιανουαρίου 2019

Απαλλαγή από την ογκομέτρηση των δεξαμενών των οινοποιείων ζητά η ΚΕΟΣΟΕ


Με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή η ΚΕΟΣΟΕ αναλύει τους λόγους και ζητά την απαλλαγή των οινοποιείων από τις υποχρεώσεις ογκομέτρησης των δεξαμενών τους, σύμφωνα με την εκδοθείσα απόφαση του 2018 από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΚΕΟΣΟΕ στην επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μετά από την τριετή εφαρμογή επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα της Σ. Ο. 22.04 (κρασί), ο εν λόγω φόρος έπαψε να επιβάλλεται από 1-1-2019 με απόφαση της κυβέρνησης, βάσει των άρθρων 92 και 93 του Ν. 4583 / 18-2-2018.

Με βάση την ανωτέρω απόφαση, πολλά οινοποιεία της χώρας, ζήτησαν την ανάκληση της σύστασης φορολογικής αποθήκης και κατ’ επέκτασιν των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εν λόγω καθεστώς.

Αντιθέτως πολλά οινοποιεία διατήρησαν την ένταξή τους στο καθεστώς φορολογικών αποθηκών, είτε λόγω του ότι διαθέτουν ενδιάμεσα προϊόντα (γλυκείς οίνους με προσθήκη αλκοόλης), είτε λόγω των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων, είτε για λόγους εσωτερικού ελέγχου.

Στις 19 Απριλίου 2018 εξεδόθη η υπ’ αρ. 30/003/000/1614 (ΦΕΚ 1624/Β/2018) απόφαση, η οποία καθορίζει τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες για την έγκριση χρήσης δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος, δεδομένου ότι τη χρονική στιγμή της έκδοσης της ανωτέρω απόφασης, ο οίνος βάσει του άρθρου 90 του Ν. 2960/2001 υπόκειτο σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει ότι, με καταληκτική ημερομηνία 31.12.2019, οι αποθηκευτές προϊόντων τα οποία εμπεριέχουν αιθυλική αλκοόλη σύμφωνα με τα άρθρα 80, 86, 88, 90 (Οίνος) και 92 του Ν. 2960/2001 και υπόκεινται σε ΕΦΚ οφείλουν να ογκομετρήσουν ή να επαναογκομετρήσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης των προαναφερομένων προϊόντων, προκειμένου να λάβουν έγκριση χρήσης των δεξαμενών, από τις κατά τόπους Τελωνειακές Αρχές.

Μετά την έκδοση απόφασης της κυβέρνησης για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ στους οίνους της Σ.Ο. 22.04, η ανωτέρω απόφαση που προβλέπει την υποχρέωση ογκομέτρησης των δεξαμενών του προϊόντος του άρθρου 90 του Ν. 2960/2001 (Οίνος), συνεχίζει να καθιστά υποχρεωτική την ογκομέτρηση δεξαμενών των οινοποιείων, χωρίς τα προϊόντα αυτ’α, να τελούν υπό καθεστώς αναστολής πληρωμής του ΕΦΚ, αφού ο ΕΦΚ έχει καταστεί μηδενικός και συνεπώς δεν χωρεί η πιθανότητα διάπραξης αδικήματος λαθρεμπορίας.

Για τους ανωτέρω λόγους, αλλά και επειδή:

α) ο οίνος πλέον δεν περιλαμβάνεται στο καθεστώς των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ

β) δεν εμφιλοχωρεί το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος λαθρεμπορίας, έστω και εάν τα οινοποιεία εντάσσονται σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης

γ) το κόστος ογκομέτρησης των δεξαμενών που τοποθετείται ή αποθηκεύεται ο οίνος, είναι υψηλότατο και δημιουργεί δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα στα οινοποιεία

δ) πολλά μέλη μας διαμαρτύρονται, διότι το κόστος της ογκομέτρησης τους στερεί το δικαίωμα καταβολής οφειλομένων στους συνεταιρισμένους παραγωγούς

ε) η υποχρέωση ογκομέτρησης των δεξαμενών μπορεί να αντικατασταθεί με την χρήση των ογκομετρικών στοιχείων, που παρέχουν οι κατασκευαστές δεξαμενών μέσω των πιστοποιητικών κατασκευής των δεξαμενών, μέθοδος αποδεκτή από τις κατά τόπους Τελωνειακές Αρχές, η οποία ίσχυσε επί τα τρία έτη παράλληλα με την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί.

παρακαλούμε να εξαιρεθούν των υποχρεώσεων ογκομέτρησης (αρχικής και επαναογκομέτρησης) βάσει της απόφασης 30/003/000/1614/ 19-4-18, τα οινοποιεία τα οποία διατηρούν φορολογικές αποθήκες, δεδομένου και του ότι ο οίνος δεν υπόκειται πλέον σε υποχρέωση καταβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής καταβολής ΕΦΚ, έστω και εάν υφίσταται φορολογική αποθήκη.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 704 επισκέπτες συνδεδεμένους