Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Φεβρουαρίου 2019

Politico: Οι νότιοι Ευρωπαίοι στρέφονται κατά των αμερικανικών ειδών ποικιλιών σταφυλιών


Οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής κρασιού πιστεύουν ότι οι ποικιλίες σταφυλιών της Βόρειας Αμερικής θα καταστρέψουν τη φήμη τους.

Μια πρόταση από τις Βρυξέλλες προκειμένου τα ανθεκτικά στα παράσιτα αμερικανικά σταφύλια να επιτραπεί να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη κατά μήκος μιας γραμμής βορρά-νότου - με τις νότιες οινοποιητικές μονάδες της ηπείρου να κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το είδος σταφυλιών Vitis labrusca, το οποίο είναι γηγενές στη Βόρεια Αμερική, βρίσκεται στο κέντρο της μάχης. Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan πρότεινε την άρση της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης αυτών των ποικιλιών, στο πλαίσιο των σχεδίων μεταρρύθμισης της γεωργικής πολιτικής του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να βοηθηθούν οι αμπελουργοί να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα και να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Απαγορευμένα σε ολόκληρη την ΕΕ από το 1979, τα στελέχη Vitis labrusca είναι φυσικά ανθεκτικά σε κοινά παράσιτα όπως η Phylloxera. Είναι επίσης ανθεκτικά στο κρύο, που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να φυτευθούν στα βόρεια κλίματα. Η ιδέα των Βρυξελλών είναι ότι η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους αμπελώνες να επιλέξουν σταφύλια που δεν απαιτούν έντονο ψεκασμό με φυτοφάρμακα. Ο ψεκασμός με λιγότερες χημικές ουσίες θα απαιτεί από τους αγρότες λιγότερα χρήματα.

Δώδεκα χώρες - μεταξύ των οποίων κορυφαίες παραγωγοί της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία - αντιτίθενται στην ιδέα του Hogan. Αναφέρουν την ανάγκη να προστατευθεί η φήμη για την ποιότητα που έχουν δημιουργήσει τα ευρωπαϊκά κρασιά μεταξύ των καταναλωτών παγκοσμίως. Πολλοί επίσης αναφέρονται στην απωθητική δυσοσμία των αμερικανικών κρασιών.

"Οι ποικιλίες Labrusca συσχετίζονται συνήθως με αρώματα μούχλας", δήλωσε ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας του λόμπι κρασιών των Βρυξελλών CEEV, χρησιμοποιώντας έναν όρο της βιομηχανίας για να περιγράψει το γήινο άρωμα αυτών των κρασιών.

"Αυτά δεν είναι τα αρώματα αναφοράς που αποτελούν μέρος του κανόνα ποιότητας", είπε, προσθέτοντας ότι η διασταύρωση των ευρωπαϊκών ποικιλιών οίνου θα μπορούσε να επιτύχει παρόμοια περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο υφυπουργός τροφίμων και γεωργίας της Ιταλίας, Φράνκο Μαντζάτο, ακολούθησε παρόμοια γραμμή στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. "Υπάρχει υψηλή παρουσία μεθανόλης ... Αυτό δημιουργεί ένα συγκεκριμένο άρωμα, κάτι που θα εμπόδιζε την εμπορία αυτών των προϊόντων", δήλωσε.

Ορισμένοι υπουργοί προειδοποίησαν επίσης για σύγκρουση με την παράδοση οινοποίησης που έχει τις καταβολές της στην αρχαιότητα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης αντέστρεψε την ιδέα και είπε ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών κρασιών «βασίζεται σε μια ιστορία χιλιάδων ετών».

Για άλλους, ωστόσο, υπάρχει ένα εμπορικό κίνητρο πίσω από μια τέτοια αντίθεση.

"Υπάρχει ένα είδος αίσθησης ότι αυτές οι ποικιλίες θα επιτρέψουν στην παραγωγή κρασιού να κινηθεί προς τα βόρεια ή προς νέες αγορές", δήλωσε ο Gonçalo Macedo, συντονιστής της γεωργικής πολιτικής στο Arche Noah, μια ένωση που εδρεύει στην Αυστρία και προωθεί την ποικιλότητα των καλλιεργειών. "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον", πρόσθεσε.

"Οι εμπορικές στρατηγικές των χωρών δεν περιλαμβάνουν τη χρήση αυτών των ποικιλιών: Αυτό είναι δικαίωμά τους", δήλωσε ο Macedo, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι, ωστόσο, λόγος να διατηρηθεί η απαγόρευση.

Μόνο οι υπουργοί από τις βόρειες χώρες - τη Φινλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο – συμφώνησαν με την ιδέα. Η Γερμανία, ο παραδοσιακός βασιλιάς του Συμβουλίου της ΕΕ, φάνηκε επίσης πιο θετική απ 'ό, τι άλλες χώρες σχετικά με την πρόταση.

"Προτιμάμε να επιμείνουμε στο status quo, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνουμε σε μια τάφρο πάνω σε αυτό", δήλωσε η Γερμανή υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner. "Υπάρχουν πολύ θετικές ιδιότητες εδώ".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 420 επισκέπτες συνδεδεμένους