Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Φεβρουαρίου 2019

Οι νεαροί Αμερικανοί δεν αγαπούν το κρασί όσο οι μεγαλύτεροί τους


Η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο ήσυχων οίνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται από πολλούς παρατηρητές ως η κύρια ματιά στις τάσεις που σύντομα θα κλονίσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις, η ανάκαμψη των «millenials» είναι αργή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί αναμένουν τώρα μείωση της κατανάλωσης κρασιού, για πρώτη φορά σε 25 χρόνια.

Η απογοήτευση εξαρτάται από τις ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί. Προβλεπόμενα με ασφάλεια όλα τα δημογραφικά στοιχεία εδώ και χρόνια στην αμερικανική αγορά, δείχνουν ότι η μετάβαση από την γενιά των baby boomers στη γενιά Y (millennials), δεν πραγματοποιείται όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού. Το 2018, ο αμερικανικός πληθυσμός που κατανάλωσε κρασί έπεσε στα 84 εκατομμύρια, κάτω δηλαδή κατά 5% από το 2015, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της υπηρεσίας Wine Intelligence. Οι ειδικοί της αναφέρουν ότι «οι αμερικανοί millennials είναι η αιτία της απομάκρυνσης των καταναλωτών από τα κρασιά». Παραμένοντας η μεγαλύτερη αγορά κρασιού ως προς την κατανάλωση στον κόσμο, οι ΗΠΑ βλέπουν την ανάπτυξη των αγορών οίνου να συνεχίζει να επιβραδύνει (+ 2% το 2018), ενώ η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση εξακολουθεί να είναι χαμηλή (12 λίτρα ανά έτος σύμφωνα με το Wine Intelligence).

"Η αύξηση των πωλήσεων στον αμπελοοινικό τομέα επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Και πρόκειται να εισέλθει σε αρνητική περιοχή για πρώτη φορά από το 1993 ", δήλωσε ο Rob McMillan, ιδρυτής του τμήματος κρασιού της Silicon Valley στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις προοπτικές για την αμερικανική αγορά. Ενώ είναι πλέον αρκετά μεγάλοι για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (μεταξύ 18 και 38 ετών), όσοι ανήκουν στην "Generation Y δεν έχουν δεθεί με το κρασί όπως αναμενόταν. Αυτή η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη, επειδή οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κρασιού, οι baby boomers (ηλικίας 59 έως 73 ετών), μειώνουν τις αγορές τους μετά τη συνταξιοδότησή τους (μετά την πτώση του εισοδήματός τους) και μειώνουν την κατανάλωση (λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους).

 

Αντικατάσταση του οίνου με κάνναβη

Για να κατανοήσουν την έλλειψη ελκυστικότητας του οίνου για τους millennials, οι παρατηρητές πολλαπλασιάζουν τις υποθέσεις. Σύμφωνα με αυτές άλλες αφορούν τους αδύναμους οικονομικούς πόρους της Generation Y (άρχισαν να εργάζονται αργότερα) ή αφορούν την προτίμησή τους για μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και αφορούν τις προτροπές των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω μελετών για την υγεία (όπως η μελέτη Lancet σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση οινοπνεύματος) και ... τέλος αφοορύν την νομιμοποίηση της χρήσης αναψυκτικών κάνναβης στα πρώτα αμερικανικά κράτη (Κολοράντο και Ουάσινγκτον).

Την αμερικανική βιομηχανία κρασιού, κινητοποιεί ο φόβος της υποκατάστασης του κρασιού από την απελευθέρωση της κάνναβης αναφέρει Rob McMillan. Ο εμπειρογνώμονας αιτιολογεί την επίδραση αυτής της νομιμοποίησης, λέγοντας ότι "το 13% των Αμερικανών ενηλίκων είναι τακτικοί χρήστες κάνναβης έναντι 60% για το αλκοόλ. Δεδομένης αυτής της ανισότητας, φαίνεται δύσκολο το 13% να επηρεάσει έντονα το 60%. Αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι προσελκύονται περισσότερο από τη μαριχουάνα, ο αναλυτής τονίζει εν τούτοις ότι οι τελευταίοι χάνουν το ενδιαφέρον, περισσότερο για τις μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά και συνεπώς τάσσονται υπέρ του οίνου.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 341 επισκέπτες συνδεδεμένους