Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Μαρτίου 2019

Τρεις παγκόσμιες τάσεις στην παραγωγή και στην κατανάλωση κρασιού


Η αίθουσα γευσιγνωσίας στο forum του Prowein ήταν γεμάτη στις 17 Μαρτίου. Τις μελλοντικές τάσεις στη βιομηχανία οίνου, παρουσίασε η Αμερικανίδα Σομελιέ και δημοσιογράφος Paula Redes Sidore (Weinstory) και ο βρετανός κριτικός Stuart Pigott.

Και οι δυο αναφέρθηκαν στις σύγχρονες εξελίξεις για τους αμπελώνες, είτε όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή τις ποικιλίες Chenin και Gamay καθώς και στις νέες καταναλωτικές τάσεις με την προώθηση των κρασιών σε συσκευασίες με κάνουλα.

 

Οι αναγκαίες προσαρμογές του αμπελώνα στις κλιματικές αλλαγές

"Η αλλαγή του κλίματος είναι ίσως το φαινόμενο που έχει επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον αμπελώνα", ανέφερε η Paula Redes Sidore. Για τους αμπελώνες οι λύσεις προσαρμογής δεν αφορούν αναγκαστικά την τεχνολογική καινοτομία, αλλά την παράδοση του κρασιού. Η δημοσιογράφος φέρνει ως παράδειγμα την προγονική τεχνική της εγκατάστασης διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών σε αμπελοτεμάχια. "Αυτή η πρακτική επιτρέπει να αντιπροσωπευτούν η ποικιλομορφία του terroir, δίνοντας παράλληλα ευελιξία στον οινοποιό σύμφωνα με τις συνθήκες κατά τον τρύγο. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας ", τονίζει η Paula Redes Sidore.

Για τον Stuart Pigott, η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος μπορεί να γίνει με την διερεύνηση του παρελθόντος, αλλά και με την φύτευση σε υψόμετρο. "Σε όλους τους αμπελώνες, πρέπει να αναζητήσουμε υψηλότερα υψόμετρα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και την ελαφρότητα του στυλ του κρασιού", αναφέρει ο κριτικός της Αγγλίας. Αν και αναγνωρίζει ότι αυτή η αύξηση σε υψόμετρο έχει μειονεκτήματα (φτωχά εδάφη ρηχά και ξηρά, προβλήματα καθίζησης), πιστεύει ότι τα υψηλότερα υψόμετρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για παγετούς και ασθένειες (λόγω των συνθηκών των δυνατών ανέμων).

 

Η μόδα για ποικιλίες gamay και chenin blanc

"Οι ποικιλίες Chenin blanc και gamay είναι τα πιο όμορφα δίδυμα του 21ου αιώνα", ανέφερε ο Stuart Pigott. Και οι δυο ποικιλίες είναι υποτιμημένες και παρεξηγημένες, αλλά ξανακερδίζουν την προηγούμενη δόξα τους. Ο Άγγλος κριτικός επικαλέσθηκε την εμπειρία του από τη Νέα Υόρκη σε μοντέρνα winebars, όπου ο κατάλογός τους ουσιαστικά αποτελείται από αυτές τις δύο ποικιλίες, που παρουσιάζονται στη μια σελίδα του καταλόγου και οι άλλες ποικιλίες παρουσιάζονται όλες μαζί σε μια ξεχωριστή σελίδα.

Τονίζοντας ότι οι οινοπαραγωγοί τείνουν να υιοθετούν χαμηλότερες αποδόσεις, η ποικιλία gamay "βελτιώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, και το σταφύλι εξακολουθεί να καταφέρνει να έχει μέτρια επίπεδα αλκοόλ και να διατηρεί την οξύτητά του. Το αντίθετο δηλαδή του Pinot Noir, " αναφέρει ο Stuart Pigott. Η ποικιλία chenin κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα με το σύνθημα «#chenincheninchenin».

 

"Ναι μπορούμε": η ανάπτυξη νέας συσκευασίας

"Πρέπει να αντιληφθούμε το κρασί σε δοχείο με κάνουλα, ως κρασί σε μια νέα μορφή συσκευασίας. Η συσκευασία αλουμινίου είναι μια εναλλακτική λύση, δεν είναι μια αντικατάσταση του γυάλινου μπουκαλιού", επισημαίνει η Paula Redes Sidore. Επικαλούμενη ένα γερμανικό Riesling της Finest Food Factory και ένα Pinot Noir από το Όρεγκον της Union Wine Company, η σομελιέ τονίζει ότι τα κτήματα τοποθετούνται στην αγορά με την παραγωγή οίνων ποιότητας σε συσκευασίες με κάνουλα.

Πέρα όμως από την παραδοσιακή κουλτούρα της εμφιαλωμένης κατανάλωσης κρασιού, "τα επιχειρήματα κατά των συσκευασιών αλουμινίου με κάνουλα είναι περιβαλλοντικά (ειδικά για την εξόρυξη αλουμινίου)", τονίζει ο Stuart Pigott. Όμως "αυτή είναι μια τάση που αυξάνεται μεταξύ των νέων Αμερικανών καταναλωτών, τους millennials. Για αυτούς, το πλεονέκτημα είναι πρακτικό. Μπορούν να μεταφέρουν κρασί όπου δεν το περιμένεις, ούτε καν επιτρέπεται ". Και για τους δύο ερευνητές τάσεων, οι συσκευασίες αυτές συμβολίζουν επίσης την επιθυμία του καταναλωτή να κατεβάσει το κρασί από το βάθρο του, καθιστώντας το πιο προσβάσιμο και ελκυστικό.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 149 επισκέπτες συνδεδεμένους