Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Απριλίου 2019

Οι πρώτες προβλέψεις πριν τον τρυγητό για Χιλή, Αργεντινή, Ν. Ζηλανδία


Χαμηλότεροι όγκοι παραγωγής οίνου στη Χιλή

Στη Χιλή, κορυφαίοι παραγωγοί όπως ο Torres εκτιμώντας την επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων παγετών και ακραίων θερμοκρασιών που προκάλεσαν πυρκαγιές, προβλέπουν μια μικρή πτώση της αναμενόμενης παραγωγής φέτος. "Είναι ακόμα δύσκολο να προβλέψουμε αριθμούς σε σύγκριση με το 2018 λόγω του γεγονότος ότι, ακόμη και αν ο αριθμός των τσαμπιών είναι καλός, φαίνεται ότι έχουν λιγότερες ρώγες και είναι ελαφρύτερα", δήλωσε ο Eduardo Jordán, διευθυντής του οινοποιείου Miguel Torres στη Χιλή. "Εάν έπρεπε να ποντάρω, θα έλεγα ότι θα έχουμε ένα έτος παραγωγής ελαφρώς κατώτερο, όπου οι ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες και εκείνες με τα πιο πρώιμα άνθη θα είναι οι πιο πληγείσες". Η χαμηλή βροχόπτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες περιοχές μη αρδευόμενες. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα ανησυχητικό για τη βιομηχανία οίνου της Χιλής αφού μετά από μια καλή συγκομιδή το 2018, το Γραφείο Γεωργικών Μελετών και Πολιτικών (Odepa) ανέφερε όγκο αποθεμάτων στο τέλος 2018 κατά 21% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Τα αποθέματα ανήλθαν συνολικά σε 12,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα στο τέλος του 2018.

 

Ο ψυχρός καιρός δίνει χρόνο στους παραγωγούς της Αργεντινής

Από την άλλη πλευρά των Άνδεων, οι φόβοι μιας μεγάλης παραγωγής διαλύονται τώρα και οι παραγωγοί επικεντρώνονται στην ποιότητα του τρύγου. Η άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι ήταν δροσερό στο σημείο που ξεφυλλίστηκαν μερικά από τα αμπέλια. Στη συνέχεια, ενέσκυψε ένα πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια 2 εβδομάδων που επιτάχυνε την τεχνολογική ωριμότητα χωρίς να ικανοποιήσει τη φαινολική ωριμότητα. Για περισσότερο από μια εβδομάδα ένα κρύο μέτωπο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εγκαθίσταται. Αυτό δίνει χρόνο να εξελιχθεί η φαινολική ωρίμαση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κρασιών. Αναμένεται πολύ καλή ποιότητα για το φετινό έτος 2019, στο ίδιο επίπεδο με τις 2 τελευταίες χρονιές που ήταν εξαιρετικές. Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Αργεντινή βρίσκεται στους μέσους όρους των τελευταίων ετών.

 

Χαμηλές αποδόσεις στη Νέα Ζηλανδία

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στη Νέα Ζηλανδία, που ο οινοτουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για πολλά οινοποιεία που βρίσκονται στη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής Marlborough, η παραγωγή όσον αφορά τους όγκους, προβλέπεται χαμηλότερη από την αναμενόμενη, αφού η ανθοφορία και οι θερμές, ξηρές συνθήκες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μείωσαν το δυναμικό παραγωγής στο Marlborough. Η πτώση στην απόδοση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις ποικιλίες Pinot Noir και Chardonnay, δημιούργησε εξαιρετικά έντονο επίπεδο χαρακτηριστικών. Θετική είναι και η επίδραση της μείωσης του όγκου στις τιμές σε μια περιοχή όπου η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από την προσφορά.

Η μείωση της διαθεσιμότητας εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών προβληματίζει τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι αναζητούν πρακτικές που καθιστούν το αμπέλι λιγότερο ευάλωτο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 396 επισκέπτες συνδεδεμένους