Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Μαΐου 2019

Τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ για την Προβολή Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες

Κοινή Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1549/7-5-2019) για το μέτρο στήριξης της προώθησης οίνων σε Τρίτες Χώρες εξέδωσε το Υπ.Α.Α.Τρ, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Εξωτερικών, που περιλαμβάνει νέες διατάξεις σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς.

Η εν λόγω ΚΥΑ δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή της εκτός από τα νέα δεδομένα, όπως επί παραδείγματι για τον τρόπο ελέγχου των δράσεων ενός δικαιούχου, όταν αυτός τα προηγούμενα χρόνια έχει λάβει στήριξη για μία συγκεκριμένη Τρίτη χώρα και για να έχει δικαίωμα υποβολής πρότασης οφείλει να υποβάλλει πρόγραμμα σε διαφορετικό τμήμα αγοράς της συγκεκριμένης χώρας.

Οι κυριότερες μεταβολές που επιφέρει η ΚΥΑ για τα προγράμματα προβολής οίνων σε Τρίτες χώρες αφορούν:

  • Την αδυναμία υποβολής εξατομικευμένου προγράμματος για περιοχές οίνων ΠΟΠ/ΠΓΕ, όταν στην ίδια χώρα έχει υποβληθεί συλλογικό πρόγραμμα προώθησης
  • Την λεπτομερή περιγραφή των Δράσεων, από τις οποίες δεν λαμβάνει κρατική ενίσχυση (30%), η κάλυψη των εξόδων των εισαγωγέων (αντιπροσώπων και στελεχών εταιρειών) για μετάβαση και διαμονή στη χώρα μας
  • Την επιλεξιμότητα του Φ.Π.Α. ως δαπάνης, όταν προσκομίζεται βεβαίωση απαλλαγής της ΔΟΥ από το καθεστώς Φ.Π.Α.
  • Την μεταβολή της ιεράρχησης των χωρών – στόχων και την μεταβολή των κριτηρίων επιλογής δικαιούχων όσον αφορά την βαθμολογία
  • Την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΑΝ(ΕΕ) 702/2014 περί κρατικών ενισχύσεων
  • Κατά την υποβολή από τον δικαιούχο των αιτημάτων:
            - Την περιγραφή ποσοτικοποιημένων  στόχων στην Τρίτη Χώρα σε αξία αλλά και την εξέλιξη του μεριδίου αγοράς σε αξία και όγκο (!!!)
            - Την τεκμηρίωση για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής στο πρόγραμμα (πχ. Ταμειακά, τραπεζικά διαθέσιμα δανειοδότηση, χωρίς να διευκρινίζεται εάν απαιτείται σύμβαση δανεισμού !!!)
  • Τον ορισμό ανώτατου ορίου για την  ίδια συμμετοχή, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών της προηγούμενης τριετίας
  • Την καθιέρωση υποβολής τριών προσφορών για κάθε δαπάνη που υπερβαίνει τις 2.000 € (!!!)
  • Την υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τα οινοποιεία που δεν συμμετέχουν σε συλλογικό αίτημα προβολής οίνων Π.ΟΠ. και Π.Γ.Ε, που θα αναφέρεται ότι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και το ότι δεν θα υποβάλλουν αντίστοιχο αίτημα στην ίδια Τρίτη Χώρα
  • Την υποχρέωση κατάθεσης κατά την αίτηση  αποδεικτικών στοιχείων για το ύψος των εξαγωγών και το ποσοστό επίτευξης των στόχων (!!!)
  • Την διάκριση των μεταβολών στις δράσεις και τις δαπάνες ενός προγράμματος σε ουσιώδεις και μη ουσιώδεις
  • Την επιβολή κυρώσεων ως εξής:

Όσοι δικαιούχοι εκτελέσουν κάτω από το 75% του προγράμματος θα υποστούν περικοπές στην επιστροφή των ποσών, ήτοι :

  • Βαθμός υλοποίησης προγράμματος 50% - 74,99% περικοπή 10%,
  • Βαθμός υλοποίησης προγράμματος 30% - 49,99% περικοπή 20%,
  • Βαθμός υλοποίησης προγράμματος κάτω του 30% μη πληρωμή

Είναι γεγονός ότι οι μεταβολές που επέρχονται θα δημιουργήσουν όχι μόνο πρόσθετες διαχειριστικές υποχρεώσεις στα οινοποιεία, αλλά θα δημιουργήσουν κινδύνους απόρριψης δράσεων με generic χαρακτήρα. Οι δράσεις αυτές προϋποθέτουν τα οινοποιεία που δεν συμμετέχουν στην προβολή των ΠΟΠ και ΠΓΕ των περιοχών τους, να δηλώσουν την απροθυμία συμμετοχής τους, γεγονός που στην ελληνική πραγματικότητα είναι προβληματικό, αφού προτιμάμε «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Επιπλέον αποτρεπτικές είναι και οι διατάξεις περικοπής των χρημάτων που έχει ήδη καταβάλλει ο οινοποιός, όταν δεν εκτελέσει το πρόγραμμα άνω του 75%, πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιηθεί με αυστηρότατες διατάξεις όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο, που πολλές φορές προσκρούουν και στις διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα (φωτογραφίες, email, υπογραφές προσκεκλημένων, κλπ.).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 763 επισκέπτες συνδεδεμένους