29 Μαΐου 2019
Μύθος, οι νέες περιοχές με αμπελώνες λόγω κλιματικής αλλαγής;
Η ιδέα ότι νέες περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν El Dorado με αμπελώνες χάρη στην αλλαγή του κλίματος πρέπει να τεθεί σε συζήτηση με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η νέα κατάσταση. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του παριζιάνου ερευνητή Patrice Geoffron την οποία του ανέθεσε η Vinexpo.
«Αν νέες περιοχές πρέπει επειγόντως να αναδυθούν για αμπελοκαλλιέργεια, όπως η νότια Βρετανία, η επίκληση μελλοντικών El Dorado της αμπελουργίας αξίζει να υποβληθεί σε κριτική εξέταση», προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών Patrice Geoffron ( Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine). Στις 14 Μαΐου κατά τη διάρκεια του πρώτου συμποσίου της Vinexpo (εκθεσιακό κέντρο Bordeaux), παρουσιάζοντας ο P. Geoffron τα συμπεράσματα δύο μηνών μελέτης στον τομέα του οίνου, εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει πολλαπλές συνέπειες.
Αύξηση των κλιματικών φαινομένων
Σύμφωνα με τον ερευνητή, η αύξηση των κλιματικών κινδύνων, τα φαινόμενα του παγετού, του χαλαζιού, των πλημμυρών ... θα είναι συχνότερα και δεν θα σώσουν τις αποδόσεις των νέων αμπελώνων. Η αλλαγή του κλίματος θα έχει επίσης αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και τη διάδοση νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο P. Geoffron σημειώνει ότι οι νέοι προσανατολισμοί της ενεργειακής πολιτικής μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές πολιτικές αστάθειες, όπως η κίνηση κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, την οποία ακολούθησε αύξηση της τιμής της βενζίνης, ενώ αναμένεται και αύξηση των φόρων.
"Μια πιο ασταθής οικονομία"
"Σε μια παγκόσμια οικονομία πιο ασταθή λόγω της κλιματικής αλλαγής, η σταθερή αγκυροβόληση σε νέες περιοχές παραγωγής δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις", ανέφερε ο Patrice Geoffron, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού είναι πολύ ευαίσθητη στο διεθνές περιβάλλον. Η κρίση του 2008 σηματοδότησε μια διακοπή της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, η οποία έχει καταρρεύσει από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Για να μην αναφέρουμε ότι ο οίνος από τις νέες περιοχές θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των υπαρχόντων αμπελώνων (του παλιού και του νέου κόσμου). Όσον αφορά τα μελλοντικά σενάρια, "δεν υπάρχει παράδεισος από τη μια πλευρά και κόλαση από την άλλη", τόνισε ο Patrice Geoffron.
Έναρξη συναγερμού
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι παρά τις προσαρμογές του αμπελώνα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειών για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, «το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα δεν θα καθοριστεί από μόνο του. Υπάρχει ένας εξωγενής ντετερμινισμός "που εξαρτάται από το αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας. Για να αντιμετωπισθεί μια παγκόσμια κρίση, η βιομηχανία οίνου πρέπει να γίνει κώδωνας συναγερμού" αναφέρει ο Patrice Geoffron, αφού έχει τη δυνατότητα να επιδείξει απτά αποτελέσματα «μέσω δεδομένων σχετικά με την μεταβολή των ημερομηνιών συγκομιδής ή της οινικής αλκοόλης που είναι πολύ πιο χρήσιμα από ό, τι οι πληροφορίες για δισεκατομμύρια τόνους CO2 που εκπέμπονται κάθε χρόνο. "