Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Σεπτεμβρίου 2019

Τρύγος 2019: Ακόμη και με -16%, η Ιταλία παραμένει η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιών στον κόσμο

 

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Το 2019, οι αμπελώνες της Ιταλίας θα παράξουν 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου από την ιταλική ένωση οίνων (UIV), την Ένωση οινολόγων της Ιταλίας (Assoenologi ) και την Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής (ISMEA). Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και τα αρχεία των τριών οργανώσεων στα τέλη Αυγούστου, αυτή η πρόβλεψη ανακοινώνει μείωση της Ιταλικής συγκομιδής κατά 16% σε σύγκριση με την ιστορικά γενναιόδωρη παραγωγή του 2018 (54,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Κάτω από τη μέση παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες (με εξαίρεση την Τοσκάνη 2,6 εκατ. εκατόλιτρα, +10%).

 

Ακατάλληλο κλίμα

"Η μείωση αυτή της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες", δηλώνουν οι UIV, Assoenologi και ISMEA. Μετά από ένα περσινό ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, οι "ανωμαλίες" συνέχισαν με μια κρύα και βροχερή άνοιξη που «καθυστέρησε την ανθοφορία και τον βλαστικό κύκλο της αμπέλου». Από τότε, κάθε φαινολογική φάση του αμπέλου επηρεάστηκε από το δυσμενές κλίμα. Επηρεασμένος από τις βροχές, ο αμπελώνας επηρεάστηκε στη συνέχεια από την ξηρασία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο: η ξηρασία επέφερε την αναγκαστική άρδευση σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στα νέα αμπέλια, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα. Και αν οι βροχές τον Αύγουστο συνέβαλαν στην ενυδάτωση των αμπελώνων, οι καταιγίδες με χαλάζι έφεραν νέα προβλήματα στα σταφύλια.

Οι "κλιματολογικές μεταβολές" δεν θα εμποδίσουν την Ιταλία να βρεθεί στη θέση της πρώτης χώρας παραγωγής οίνου στον κόσμο. Συνεπεία κλιματικής αλλαγής, το κλίμα κυμαίνεται από εύκρατο έως θερμό, με ακανόνιστες μεταπτώσεις και θυελλώδεις μεταβολές. Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει μια συγκομιδή 43,4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και οι ισπανικοί συνεταιρισμοί μια συγκομιδή που προσεγγίζει τα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

 

Επιπτώσεις στην αγορά

Εάν η γενναιόδωρη συγκομιδή του 2018 επηρέασε τις ιταλικές τιμές (-27% για τα generic και -6% για τα DOC και DOCG), η φετινή μικρή συγκομιδή πρέπει να ανεβάσει μηχανικά τις τιμές. Ειδικά στις εξαγωγές, η γερμανική αγορά αναπτύσσεται για τους generic οίνους, ενώ η αύξηση των αφρωδών οίνων διατηρείται (το Prosecco όμως δεν εμφανίζει πλέον διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1367 επισκέπτες συνδεδεμένους