6 Νοεμβρίου 2019
Περαιτέρω επιβράδυνση των κινεζικών εισαγωγών οίνου
Οι κινεζικές εισαγωγές συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, μειούμενες κατά 16,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η επιβράδυνση επιταχύνεται τον Αύγουστο, ρίχνοντας μια σκιά πάνω από την προσεχή περίοδο των εορτών.
Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές εισαγωγές οίνου δεν έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, καθώς η πτωτική τάση συνεχίστηκε για οκτώ συνεχόμενους μήνες. Συνεχίζεται η μείωση του συνολικού όγκου εισαγωγών που καταγράφηκε και πέρυσι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση εισαγωγών και εξαγωγών οίνων και οινοπνευματωδών ποτών της Κίνας, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,32% σε όγκο στα 419,8 εκατομμύρια λίτρα. Η αξία μειώθηκε κατά 16,32% στα 1,68 δισ. δολ. ΗΠΑ τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Επιτάχυνση τον μήνα Αύγουστο
Τον Αύγουστο, η ένωση σημειώνει ότι η πτώση φτάνει τώρα σε διψήφιο αριθμό έναντι μιας πτώσης σε μονοψήφιο ποσοστό τον Ιούλιο, γεγονός που δεν αποτελεί καλό σημάδι για την επερχόμενη εποχή των εορτών.
Η ανάκαμψη της αγοράς οίνου στην ηπειρωτική Κίνα τους επόμενους μήνες φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανή στο πλαίσιο άλλωστε επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Αυτή η επιβράδυνση επιδεινώνεται και πάλι από τον σημερινό εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και από εσωτερικά προβλήματα όπως το εγχώριο χρέος.
Είναι βέβαιο ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις δαπάνες τους, μειώνοντας τη ζήτηση για κρασί, κάτι που δεν θεωρείται ανελαστική αναγκαιότητα.
2000 εισαγωγείς σε πτώχευση
Όπως αναφέρθηκε από το Vino-joy.com, η κακή απόδοση της κινεζικής αγοράς κρασιού έχει ήδη οδηγήσει σε πτώχευση περισσότερων από 2.000 εισαγωγέων εμφιαλωμένου κρασιού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Χονγκ Κονγκ, η αγορά κρασιού βρίσκεται επίσης σε αναταράξεις. Μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ανέφεραν χαμηλό ποσοστό πληρότητας και επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στους προμηθευτές κρασιού.
Οι έμποροι κρασιού υπέστησαν ζημιές επίσης από τις συγκρούσεις στα εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, γεγονός που τους ανάγκασε να κλείσουν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς της South China Morning Post, περισσότερα από 200 εστιατόρια στην πόλη χρεοκόπησαν λόγω των διαμαρτυριών και της παρακμής του τουρισμού.
Το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ έχει επίσης ακυρώσει το Φεστιβάλ Κρασιού για πρώτη φορά από την έναρξή του το 2009, λόγω φόβου διαμαρτυριών σε όλη την πόλη.
Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει περίπου 17.700 εγκαταστάσεις τροφίμων και ποτών που απασχολούν περίπου 250.000 άτομα.