Εκτύπωση
PDF

13 Νοεμβρίου 2019

Στο 61% οι φυτεύσεις όσων έλαβαν Άδεια Φύτευσης αμπέλων το 2016

Τον Αύγουστο του 2019 εξέπνευσε η τριετής προθεσμία για φύτευση αμπελώνων σε όσους δικαιούχους είχε χορηγηθεί Άδεια Φύτευσης το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ – αν και υπολείπονται ελάχιστες ΔΑΟΚ – φυτεύθηκαν την τριετία 2016-2019, 3.892,36 στρέμματα σε σύνολο 6352,59 στρεμμάτων που χορηγήθηκαν στους εγκεκριμένους δικαιούχους το 2016, συνεπώς το ποσοστό των δικαιούχων που προέβησαν σε φύτευση τελικά, ανέρχεται στο 61,27%.

Αν και δεν διευκρινίζονται οι λόγοι για τους οποίους οι δικαιούχοι και κάτοχοι Άδειας Φύτευσης στον αμπελώνα, δεν προέβησαν τελικά σε φύτευση, προφανή λόγο όμως αποτελεί η οικονομική δυσπραγία των κατόχων Άδειας Φύτευσης, παρότι όπως είχε επιτύχει η ΚΕΟΣΟΕ, η φύτευση ήταν επιλέξιμη δράση στα Σχέδια Βελτίωσης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης των οποίων μέχρι πρότινος καρκινοβατούσε.

Η εικόνα ανά νομό είναι ανομοιογενής αφού σε νομούς του Βορρά (Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα, Φλώρινα, κλπ.) οι δικαιούχοι προέβησαν σε φύτευση πολλές φορές αρκετά υψηλότερα του 50%, ενώ άλλοι νομοί κυρίως της κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας προέβησαν σε φυτεύσεις κάτω του 50% (Αν. Αττική, νησιά Αργοσαρωνικού, Βοιωτία, Λασίθι, Λέσβος, Κυκλάδες, κλπ.). Η εξέλιξη αυτή εικάζουμε ότι θα φέρει μεταβολές, ειδικά όσον αφορά την κατανομή των Αδειών Φύτευσης σε μοντέλο με έντονα περιφερειακά κριτήρια (σπάσιμο περιφερειών) και ίσως προκαλέσει και την τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους