Εκτύπωση
PDF

18 Νοεμβρίου 2019

ΚΕΟΣΟΕ: Παρά την αρχική ανησυχία ικανοποιητική χρονιά για τον τρύγο το 2019

Τα γενικά χαρακτηριστικά των καιρικών συνθηκών της αμπελουργικής χρονιάς που διανύουμε με ήπιο χειμώνα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων την άνοιξη μέχρι την άνθηση, και την αντίστοιχη απουσία βροχοπτώσεων από τα μέσα Ιουλίου και μετά, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη ζωηρών φυτών, που σε πολλές περιπτώσεις, ανέπτυξαν φύλλωμα σε βάρος του καρπού και οδήγησαν σε όψιμο τρύγο αρκετές περιοχές της χώρας.

Η άνθιση και γονιμοποίηση των αμπελιών επηρεάστηκαν από τις κλιματολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα σε ορισμένες ποικιλίες να παρατηρηθεί πρωίμηση, ενώ σε άλλες ποικιλίες οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τα ρεύματα θερμού αέρα, λειτούργησαν όπως η ξηρασία (λόγω εξάτμισης του νερού από το έδαφος και αυξημένης διαπνοής των φυτών), με αποτέλεσμα την οψιμότητα.

Οι ασθένειες που παρουσιάσθηκαν σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν αντιμετωπίσιμες και δεν επηρέασαν το ποιοτικό και παραγωγικό δυναμικό.

Η μείωση του φορτίου (σταφυλιών) συνέβαλλε επίσης στην καλύτερη και ταχύτερη ωρίμαση με πολύ καλή ισορροπία σακχάρων και οξύτητας για τις λευκές ποικιλίες και καλή ωρίμαση, όσον αφορά τα φαινολικά χαρακτηριστικά των ερυθρών, με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας να αναμένεται στις δεξαμενές πλέον μια από τις πολύ καλές χρονιές για την ελληνική οινοπαραγωγή.

Παρ΄ότι οι προβλέψεις πριν την εκκίνηση του τρυγητού δεν ήταν αισιόδοξες, οι καιρικές συνθήκες Ιουλίου και Αυγούστου ήταν σύμμαχος και «ανέστειλαν» τους φόβους για μια κάθετη μείωση της παραγωγής, η οποία πάντως εκτιμάται ότι έχει ελαφρά κάμψη.

Τοπικά δεν έλειψαν τα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, με προεξάρχουσα την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, όπου η μείωση της παραγωγής είναι έντονη, της Σαντορίνης όπου οι σφοδροί άνεμοι, επέδρασαν ώστε το νησί να παρουσιάσει φέτος ιστορικό χαμηλό παραγωγής και της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, όπου οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες επηρέασαν τον όγκο παραγωγής της περιοχής.

Την καλή ποιοτικά χρονιά συνοδεύει επίσης σε αρκετές περιοχές η ελαφρά αύξηση των τιμών του σταφυλιού, ενώ στις περιοχές που οι τιμές δεν αυξήθηκαν, παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, με εξαίρεση της περιοχής της Αχαΐας, όπου φέτος ο Ροδίτης «έπεσε» και κάτω από τα 0,20 €.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΚΕΟΣΟΕ η διαμόρφωση του αμπελουργικού εισοδήματος που συναρτάται από τις τιμές και το κόστος καλλιέργειας, είναι τέτοια που δεν ωθεί τον πρωτογενή τομέα στην ανάπτυξη του, με αποτέλεσμα την μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρά τις αδειοδοτήσεις με νέες φυτεύσεις αμπελιών κατά 6.200 στρέμματα ετησίως.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 62 επισκέπτες συνδεδεμένους