Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
Γεωργία - Κτηνοτροφία: Το μέλλον είναι τώρα

 

Με μεγάλη επιτυχία και με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία ολοκληρώθηκε η 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΠΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΚΕΕ.

Ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μέσα από τη νέα ψηφιακή εποχή θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα νέα καινοτόμα εργαλεία στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την ανταγωνιστική τοποθέτηση της ελληνικής παραγωγής στο διεθνή χάρτη, αναδείχτηκε στην 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΣΕΠΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΣΕΚΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με θέμα «Αγρότης & Τεχνολογία e-νώνονται».

Κοινός τόπος ήταν ότι η τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα είναι ικανή για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ ξεκίνησε ένας εποικοδομητικός διάλογος με επίκεντρο την καθημερινότητα του αγρότη και του κτηνοτρόφου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το πώς θα κάνει την δουλειά του καλύτερα, οικονομικότερα, αποδοτικότερα.

Αναδείχτηκε δε ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα, του ψηφιακού μετασχηματισμού , η ανάγκη για ύπαρξη περισσότερων και καλύτερα καταρτισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιούν τα νέα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας και εν τέλει για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

Η 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση ξεκίνησε με το Lab Γεωργία 4.0 όπου 25 νέοι αγρότες και 10 επιστήμονες Τεχνολογίας συνευρέθηκαν με στόχο να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να παρουσιαστούν πρότυπα εφαρμοστικά εκ μέρους των επιστημόνων, να αναδειχθούν καλύτερες πρακτικές και τα αποτελέσματα των υπαρχόντων εργαλείων και να παραχθεί μια πρώτη αναφορά προτάσεων λύσεων για το άμεσο μέλλον.

Επόμενα βήματα των 4 φορέων είναι η πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων, οι οποίες και θα κορυφωθούν, με ενδιάμεσο σταθμό την Agrotica, σε μεγάλο Συνέδριο τον Μάη στην Αθήνα, όπου και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα της όλης διαδικασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τους αγρότες

Στο ερώτημα αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αφορά τους αγρότες κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς. «Διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση και εμείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σκεφτήκαμε να πράξουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να μην μείνουμε πίσω στις εξελίξεις αλλά να τις συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε μέρος αυτών», επισήμανε.

Ανέφερε ότι οι «γεωτεχνικοί τόσα χρόνια είναι οι σύμβουλοί μας. Θέλουμε τους πληροφορικάριους ΣΕΠΕ και ΣΕΚΕΕ και είπαμε να προχωρήσουμε σε μια συντονισμένη δράση, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου αυτό να φτάσει κάπου. Από τον διάλογο αυτό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα εφαρμόζονται καθημερινά στην γεωργία με τελικό ωφελημένο αποδέκτη τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Ο Παύλος Σατολιάς επισήμανε δε ότι μπορεί το πρώτο ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όμως το δεύτερο είναι η βελτίωση της ζωής του αγρότη και του κτηνοτρόφου. «Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα αποκτήσει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Σημαντική είναι και η ιχνηλασιμότητα. Όταν το προϊόν παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος σίγουρα θα είναι και το αποτύπωμά του θετικό».

Στη συνέχεια αφού έκανε αναφορά σε τεχνολογικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μπροστά μας: «Και εμείς πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας. Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να οδηγήσουμε τη νέα ΚΑΠ προς την κατεύθυνση. Ήδη τρέχουν προγράμματα εφαρμογών και υποδομών και η ενίσχυση σε προγράμματα με καινοτόμες ενέργειες θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο, την εθνική οικονομία, την ποιότητα των τροφίμων και βεβαίως θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη παραγωγή».

«Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για έρευνα και καινοτομία στον αγροτικό χώρο, αν πρώτα δεν λύσουμε βασικά προβλήματα όπως την άρδευση, την πρόσβαση στην εκμετάλλευση του, ο εξηλεκτρισμός . Αυτή είναι η πραγματικότητα και από κει θα πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Να στηριχτεί η παραγωγή, να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι. Να λύσουμε αυτά και τότε να πάμε και στα επόμενα βήματα», είπε ο Παύλος Σατολιάς.

Η αξία της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΑΣ Ένωση Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς εστίασε στην σημασία και στην αξία της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή. Όπως υποστήριξε αυτή η μετάβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει βίαιο χαρακτήρα, εάν θέλουμε να είναι αποτελεσματική. «Χρειάζεται δηλαδή μία μεταβατική περίοδος εξοικείωσης και προσαρμογής, προκειμένου να μπορέσει ο έλληνας αγρότης να εκπαιδευτεί και καταρτιθεί στα νέα καινοτόμα συστήματα τα οποία και δύνανται να αναβαθμίσουν την δουλειά και το προϊόν του», τόνισε.

Επίσης ο Θωμάς Κουτσουπιάς έκανε σαφή διαχωρισμό μεταξύ των «επιδοματούχων» αγροτών και εκείνων που πραγματικά παράγουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και στην οικονομία. Κάλεσε μάλιστα, την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να δει ποιοι και πόσοι είναι εκείνοι που κρατάνε την ελληνική παραγωγή στα χέρια τους και να λάβει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα δώσουν νέα ώθηση σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, με ψηφιακό μετασχηματισμό από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση και την τελική διάθεση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Μάκης Βορίδης: Προτεραιότητα οι περιβαλλοντικές υποδομές

Στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι η σχέση αγροτεχνολογίας και μια σειρά νέων υπηρεσιών θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. «Αυτό είναι η στρατηγική μας και το μέλλον μας», είπε.

Ένα κομμάτι της νέας ΚΑΠ, επισήμανε ο Μ. Βορίδης, είναι προσανατολισμένο στην έξυπνη γεωργία, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Horizon μέσα από το οποίο αναμένεται να διανεμηθούν περί τα 10 δισ. ευρώ για ανάπτυξη τέτοιων προσπαθειών.

Επισήμανε δε, την σημασία που θα έχουν οι περιβαλλοντικές υποδομές στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής στη νέα ΚΑΠ, αναφέροντας ότι «προσανατολίζεται μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό της υπαίθρου».

Υπογράμμισε πως στο ΠΑΑ 2014-2020 υπάρχουν ενταγμένα 31 έργα, τα οποία είναι δρομολογημένα και επισήμανε ότι αυτός ο αριθμός μελλοντικά αναμένεται να αυξηθεί, καθώς προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι οι περιβαλλοντικές υποδομές, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε δε την αναγκαιότητα οι καλλιεργητικές πρακτικές να βελτιωθούν και να εναρμονιστούν με αυτό το νέο ορθολογικό περιβαλλοντικό πρότυπο που θα υπαγορεύουν οι επενδύσεις.

Πλούσια συζήτηση και παρεμβάσεις

«Είναι μπροστά μας μια ευκαιρία που με επενδύσεις περισσότερο σε μυαλά», επισήμανε ο Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την ανάγκη και την γνώση που υπάρχει στον παραγωγό να δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο συνεργατικό, ένας συνεταιρισμός γνώσης που θα μπορέσει να δώσει μεγάλη αξία σε όλους.

Τα οφέλη της τεχνολογίας και πώς αυτή επηρεάζει τους άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσίασε στην συνέχεια η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ. «Μιλάμε για μείωση κόστους, αύξηση της παραγωγής για καινούργια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Μιλάμε για μια διαφοροποίηση των πραγμάτων γιατί η τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Εμείς ως άνθρωποι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να αφήσουμε τις μηχανές να κάνουν τα πράγματα καλύτερα για εμάς», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν 19,2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στοχευμένο στην καινοτομία, στην έξυπνη και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ ανέπτυξε στην συνέχεια τους τρόπους για το πως μπορούν οι γεωτεχνικοί της χώρας να βοηθήσουν σε όλη αυτή την διαδικασία: «Βρισκόμαστε σε ένα κοινό σημείο αγρότες, γεωτεχνικοί και οι άνθρωποι που φέρνουν την τεχνογνωσία γύρω από την πληροφορική ώστε να μπορέσουμε να μετεξελίξουμε την ελληνική γεωργία και να συμβαδίσει με την επόμενη γενιά. Και αυτό γιατί πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον. Μέσα από αυτές τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές α μπορέσουμε όντως να πετύχουμε φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους και να το αναγάγουμε στην δική μας πραγματικότητα. Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιότητα», επισήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Χανιώτης, από την ICT Hellas με την σειρά του επισήμανε ότι «τεχνολογίες υπάρχουν, πόροι υπήρχαν και υπάρχουν και ζητούμενο είναι τελικά να πάνε αυτοί οι πόροι να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στο επίπεδο της εξέλιξης, της μεταφοράς και της τοποθέτησης του προϊόντος. Αυτοί οι πόροι να γίνουν ο τροφοδότης της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας από το μοντέλο που υπάρχει σήμερα και ακολουθείται από το 1980 στο μοντέλο το 2020».

Ο Παντελής Αγγελίδης, πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ επισήμανε ότι και στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής όπως και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας όποιος δεν εισάγει τεχνολογία είναι δεδομένο ότι παραμένει πίσω από τις εξελίξεις και κινδυνεύει να μείνει εκτός». Τόνισε, δε ότι στη χώρα υπάρχει τεχνολογική παραγωγή και «άρα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μόνοι μας. Η τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα είναι ικανή να πετύχουμε τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Στο μέτρο 16 που αφορά την Συνεργασία και Καινοτομία με την ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Στέλιος Δρυς, από το ΓΕΩΤΕΕ, ενώ επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών με διαθρωτικά μέτρα, χρηματοδότηση προκειμένου οι έλληνες αγρότες που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την παράδοση να μπορέσουν να εξελίξουν την παραγωγή τους με ασφαλέστερα και υψηλότερης διατροφικής αξίας προϊόντα. Ως προς αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των γεωργικών συμβούλων, εφόσον το ανάλογο πρόγραμμα προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Σε ανάλογο ύφος οι παρεμβάσεις του καθηγητή του Χαράλαμπου Κασίμη, του κ. Καλύβα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και του κ. Καλαμαρά από το ΣΕΠΕ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 706 επισκέπτες συνδεδεμένους