Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Δεκεμβρίου 2019

Η αμερικανική διοίκηση (USTR) προτείνει επιβολή δασμών 100% στα κρασιά της Ε.Ε. και σε άλλα αγροτικά προϊόντα

Σύμφωνα με άρθρο του Winespectator, το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώνει και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών , από το γραφείο Εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) , υπάρχει πρόταση επιβολής πρόσθετων δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά ποσοστού 100%.

Η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με την ΕΔΟΑΟ και τον ΣΕΟ, πρόκειται να αντιδράσουν κατά της επιβολής δασμών παρεμβαίνοντας στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό εξωτερικών, στον υπουργό Α.Α.και Τρ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ.

Ακολουθεί το άρθρο του Winespectator


Καθώς οι ευρωπαίοι οινοποιοί αγωνίζονται να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές των ΗΠΑ μετά τις επιβαρύνσεις με δασμούς σε  ποσοστό 25% στα κρασιά συγκεκριμένων χωρών, αντιμετωπίζουν ένα νέο δυνητικό εμπόδιο. Το Γραφείο του US Trade Representative (USTR) ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέους, υψηλότερους δασμούς για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οίνων  (τόσο για τους ήσυχους όσο και τους αφρώδεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο αλκοόλ). Αυτοί οι δασμοί που  θα επιβληθούν στις αρχές του επόμενου έτους, θα μπορούσαν να φθάσουν το 100 τοις εκατό.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ένιωθαν τον αντίκτυπο της επιβολής  δασμών στο 25 τοις εκατό, καθώς οι εισαγωγείς και οι οινοποιοί  απορρόφησαν το κόστος με την ελπίδα διατήρησης των πωλήσεων. Αυτό δεν θα είναι δυνατό με τους  νέους , υψηλότερους δασμούς.

Πολλοί εισαγωγείς αναφέρουν ότι ενώ σχεδιάζαμε προσλήψεις, τώρα σκεφτόμαστε απολύσεις.

Οι προτεινόμενοι δασμοί είναι η τελευταία  εξέλιξη στην πάλη της αμερικανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιχορήγηση της τελευταίας στους κατασκευαστές αεροσκαφών . Στις 2 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έδωσε στις ΗΠΑ το πράσινο φως για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  μετά τις αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus από την Ε.Ε.  Την επόμενη μέρα, η αμερικανική διοίκηση  ανακοίνωσε επιβολή δασμών 25 τοις εκατό σε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών, των τυριών , του ελαιολάδου, του ουίσκι  και του κασμιριού, αρχής γενομένης  την 18η Οκτωβρίου.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν σε  όλους τους οίνους προερχόμενους από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση τους αφρώδεις οίνους, τους οίνους  με αλκοόλη μεγαλύτερη του 14 τοις εκατό και τις φιάλες μεγάλου μεγέθους. Τα κρασιά που  βρίσκονταν εν πλώ,  όταν ανακοινωνόταν η επιβολή δασμών, και έφθασαν μετά τις 18 Οκτωβρίου, έγιναν κατά  25 τοις εκατό ακριβότερα τη στιγμή που άγγιξαν το έδαφος των ΗΠΑ.

Δεύτερος γύρος

Την 1η Δεκεμβρίου, το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ απέρριψε μια  έφεση της Ε.Ε. που υποστήριζε ότι δεν παρείχε πλέον επιδοτήσεις στην Airbus. Το USTR με δήλωσή του ανέφερε. "Υπό το φως της σημερινής έκθεσης και της έλλειψης προόδου στις προσπάθειες επίλυσης αυτής της διαφοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν μια διαδικασία για την αξιολόγηση της αύξησης των δασμολογικών ποσοστών και την υποβολή πρόσθετων  δασμών στα προϊόντα της ΕΕ ".

Στις 10 Δεκεμβρίου  δημοσίευσε τα υπό εξέταση μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται αύξηση των δασμών στο 100 %  σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και άλλων προϊόντων από όλες τις χώρες της E.U., συμπεριλαμβανομένου του τυριού, του κρέατος, του ελαιολάδου, του γιαουρτιού, του ουίσκι, του κονιάκ και του κρασιού.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο επιβολής δασμών, ο οποίος επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε κρασιά από τα τέσσερα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε.  που επιδοτούσαν την Airbus, οι δασμοί αυτοί  θα πλήξουν κρασιά από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και θα συμπεριλάβουν και τα  αφρώδη κρασιά, τα επιδόρπια κρασιά, κρασιά  σε φιάλες μεγάλου μεγέθους και τα κρασιά σε όλα τα επίπεδα οινοπνεύματος, όχι μόνο εκείνα κάτω του 14%. (οι δασμοί  αυτοί δεν σχετίζονται με τους δασμούς στο  100 % για τους γαλλικούς  αφρώδεις  οίνους με τους οποίους ο Πρόεδρος Trump απείλησε ως απάντηση στον φόρο της Γαλλίας στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες.)

Η αντίδραση πολλών στη βιομηχανία οίνου είχε στοιχεία σοκ. "Η Ιταλία είχε πάντα ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Pietro Ratti, ιδιοκτήτης της Renato Ratti του Barolo. "Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η χώρα σας έχει κάνει τόσα για εμάς, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα με  το σχέδιο Marshall.Σήμερα τα ιταλικά κρασιά δεν κάνουν ζημιά  ή ανταγωνίζονται με κακούς όρους τα  κρασιά των ΗΠΑ στην αγορά. "

"Το επίπεδο δασμών 100 % θα είναι πραγματικά καταστροφικό καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Renzo Cotarella, πρόεδρος του Antinori. "Σε αυτό το επίπεδο των δασμών, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση."

Αδύνατο να αντιμετωπιστεί

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ. Οι τελικοί δασμοί ενδέχεται να είναι χαμηλότεροι ή να καλύπτουν λιγότερα προϊόντα της E.Ε. ενώ αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί για να διαπραγματευτούν  μια λύση για τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. στους κατασκευστές αεροπλάνων , αν και δεν υπήρξαν σημάδια προόδου. Το USTR θα δέχεται δημόσια σχόλια σχετικά με τους προτεινόμενους δασμούς μέχρι τις 13 Ιανουαρίου.

Οι επιπτώσεις εάν τεθούν σε εφαρμογή θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τα οινοποιεία, τους εισαγωγείς, τα εστιατόρια, τους λιανοπωλητές και, τελικά, τους καταναλωτές. "Εάν αυτό επιτευχθεί, αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για όλες  τις κατηγορίες κρασιού", δήλωσε η Sandra LeDrew, COO της Terlato Wine Group.

Μετά τον πρώτο γύρο επιβολής δασμών, τα περισσότερα οινοποιεία, οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές είχαν δοκιμάσει δύο στρατηγικές. Πολλοί απορρόφησαν  μέρος ή όλο το πρόσθετο κόστος της επιβολής των δασμών, προστατεύοντας τους καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές, ελπίζοντας να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς.

"Με το σημερινό επίπεδο, ορισμένοι εισαγωγείς αύξησαν μόνο τις τιμές ελαφρώς ή τις, διατηρήσαμε  σταθερές ", δήλωσε ο David Kenney, αντιπρόεδρος της μικρής εταιρείας εισαγωγής Uncorked. "Νομίζω ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμα υποστεί κάποιες επιπτώσεις."
Άλλοι οινοποιοί έθεσαν τις εξαγωγές τους  στις ΗΠΑ σε αναμονή.


Ένα ποσοστό δασμών 100% , αν εφαρμοστεί, θα είναι πολύ χειρότερο. Οι τιμές θα αυξηθούν, παρόλο που οι οινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι θα χάσουν τους πελάτες τους. "Ο φόρος 100% είναι μια ολόκληρη άλλη ιστορία", δήλωσε ο Jean-Louis Carbonnier, ο οποίος χειρίζεται τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για το Château Palmer. "Αυτό καθιστά το κόστος του κρασιού απαγορευτικό. Η τιμή θα ήταν τόσο αποθαρρυντική για τους καταναλωτές ώστε οι τελευταίοι θα αλλάξουν τις αγορές τους".

Οι εισαγωγείς πληρώνουν τους δασμούς, όταν τα κρασιά είναι στα τελωνεία. "Οι μικροί και μεσαίοι εισαγωγείς δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τον φόρο". "Οι εισαγωγείς πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε  περίοδο 60 έως 90 ημερών, αλλά πρέπει να πληρώσουν τους δασμούς, όταν το κρασί βρίσκεται στα τελωνεία.

Γι 'αυτούς τους εισαγωγείς, οι επιχειρήσεις τους είναι εύθραυστες και απλά δεν έχουν τα μετρητά για να πληρώσουν προκαταβολικά τον φόρο.

Εναπόκειται στα οινοποιεία και στους εισαγωγείς να αποφασίσουν πόσο από το κόστος θα επιρρίψουν μέσω των πωλήσεών τους.  Και τότε οι λιανοπωλητές και τα εστιατόρια πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή. "Οι τιμές στις λίστες κρασιών των εστιατορίων θα μπορούσαν να γίνουν αστρονομικές", δήλωσε ο Le Drew.

Με μία αύξηση 100% στους δασμούς, κανείς στον κλάδο δεν μπορεί να απορροφήσει  το κόστος. Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν. "Οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο θα είναι οι καταναλωτές", δήλωσε ο Le Drew. Και αυτό δημιουργεί τον φόβο ότι οι καταναλωτές  θα βρουν εναλλακτικές λύσεις από τα ευρωπαϊκά κρασιά σε άλλους οίνους, σε μια εποχή που υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός από άλλα ποτά. "Πότε θα επιστρέψουν αυτοί οι καταναλωτές; Θα επιστρέψουν;"

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1328 επισκέπτες συνδεδεμένους