Εκτύπωση
PDF

30 Δεκεμβρίου 2019

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2019 κατά 10%

 

Μετά από εξαιρετικά υψηλό όγκο παραγωγής το 2018, η παραγωγή το 2019 καταγράφει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του OIV, μείωση κατά 10%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος παραγωγής υπολογίζεται σε 156 εκατομμύρια εκατόλιτρα, κατά 15% λιγότερος από το 2018 (26,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις καιρικές συνθήκες αυτής της μειωμένης συγκομιδής που προκλήθηκε από τον παγετό στην ξηρασία στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Οι δυο τελευταίες χώρες κατέγραψαν μείωση της παραγωγής κατά -15 και -24% αντίστοιχα. Οι όγκοι αυτοί είναι κάτω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών. Η ΕΕ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, εκ των οποίων το 80% παράγεται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει τα επίπεδα παραγωγής της σε επίπεδα όμοια με εκείνα του περασμένου έτους και με τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που παράγει περισσότερο από πέρυσι (+ 10%) και άνω του πενταετούς μέσου όρου (+ 4%).

 

Οι αποδόσεις των ΗΠΑ παραμένουν σταθερές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ εκτιμούν ότι η παραγωγή τους το 2019 θα ανέλθει σε 23,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -1% σε σύγκριση με το 2018. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που η χώρα καταγράφει τόσο υψηλό επίπεδο παραγωγής.

 

Σενάριο δύο ταχυτήτων στο νότιο ημισφαίριο

Το νότιο ημισφαίριο αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής και η παραγωγή του είναι χαμηλότερη από το 2018, όπως στην ΕΕ, αλλά συνολικά στο μέσο όρο των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Η Νότια Αμερική κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατά -10% σε σύγκριση με το 2018. Η παραγωγή της ανήλθε σε 13 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Νότια Αφρική παρήγαγε 9,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα και κατέγραψε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παραγωγή κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων δεκαπέντε ετών, δηλ. -9%.

Στην Αυστραλία, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 3% το 2019, παραμένει συνολικά στα 12,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, όπως και η γειτονική Νέα Ζηλανδία, η οποία κατέγραψε -1% σε σύγκριση με το 2018 με 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 256 επισκέπτες συνδεδεμένους