8 Ιανουαρίου 2020
Νέος νόμος για το ρωσικό αμπελοοινικό κλάδο
Ενημέρωση παρέχει η Διεύθυνση Β8 του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εσπευσμένη ψήφιση – εξαιτίας της εξίσωσης του ΕΦΚ των εγχωρίως παραγομένων οίνων με τους εισαγόμενους – του νέου νόμου για τους παραγόμενους εγχωρίους οίνους στη Ρωσία.
Σημαντική πρόβλεψη του νέου νόμου αφορά την απαγόρευση ανάμιξης εγχωρίως παραγόμενων οίνων με εισαγόμενους, γεγονός που θεωρείται ότι θα επηρεάσει και την τιμή των πρώτων, αλλά και το είδος και τη μορφή των εισαγόμενων οίνων.
Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα:
Νέος Νόμος για το ρωσικό αμπελο-οινικό κλάδο
(α) Έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας με Α.Π. Φ 213.2/2270/24.12.2019 (μη προς όλους)
Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Μόσχα, ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2019 από τη ρωσική Δούμα νόμος περί “Αμπελουργίας και Παραγωγής Οίνου” (βλ. https://sozd.duma.gov.ru/bill/815115-7) με ημερομηνία έναρξης ισχύος 180 ημέρες από την ψήφισή του. Αναμένεται η άμεση υπογραφή του από τον Πρόεδρο Πούτιν. Βασικά σημεία του εν θέματι νόμου είναι:
- Καθορισμός του όρου “Οίνος” (γεωργικό εδώδιμο προϊόν με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη από 7,5% - 18%, προερχόμενο αποκλειστικά από ζύμωση φρέσκων σταφυλιών ή μούστο σταφυλιών),
- Εισαγωγή του όρου “Ρωσικός Οίνος” (αποτελούμενο από 100% ρωσικά σταφύλια),
- Εισαγωγή του όρου “μη Οίνος” για οινικά προϊόντα που αποτελούνται από μίξη οίνου και προσθετικών ουσιών,
- Καθορισμός τεχνολογικών κανόνων για την παραγωγή του οίνου και τη χρήση συγκεκριμένων α ́ υλών,
- Καθορισμός προτύπων για τον χαρακτηρισμό οίνων χαμηλής ποιότητας και ψευδο-οίνων και του τρόπου διάθεσης στη ρωσική αγορά,
- Εισαγωγή ρωσικού συστήματος προστασίας οίνων γεωγραφικής προέλευσης,
- Δημιουργία ομοσπονδιακού μητρώου οινικών γεωγραφικών περιοχών,
- Υποχρέωση της αναγραφής “Ρωσικοί Οίνοι” στα σημεία πώλησης,
- Οικονομική στήριξη του αμπελο-οινικού τομέα για δημιουργία αμπελώνων, αγορά αμπελο- οινικού εξοπλισμού, μέτρα μάρκετινγκ κ.λπ.
Επισημαίνεται ότι, ο εν θέματι νόμος περιέχει προβληματικές διατάξεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την ενημέρωση, εντός του επόμενου εξαμήνου, όπως:
- Η απαγόρευση παραγωγής ρωσικού οίνου με χρήση / ανάμιξη εισαγόμενου χύμα οίνου, όταν στη Ρωσία, σήμερα, μόνο το 30% των εγχωρίως παραγόμενων οίνων προέρχεται από ρωσική πρώτη ύλη.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω απαγόρευση θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ρωσικού τελικού προϊόντος και αναμένεται να αυξηθούν οι εισαγωγές οίνων χαμηλής τιμής. Ιδιαίτερα αρνητικά θα επηρεαστεί η παραγωγή ρωσικού αφρώδους οίνου, ο οποίος εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από εισαγόμενη α ́ ύλη.
- Υφίσταται σύγκρουση ορισμένων διατάξεων του νόμου (απαγόρευση χρήσης εισαγόμενης α ́ ύλης και απαγόρευση ανάμιξης εγχώριας και εισαγόμενης α ́ ύλης για παραγωγή ρωσικού οίνου) με αντίστοιχους τεχνικούς κανονισμούς για τους οίνους σε επίπεδο Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ο οποίοι όμως θα αρχίσουν να ισχύουν από 09.01.2021.
Ο λόγος της βιαστικής ψήφισης του νόμου, χωρίς την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβληματικών διατάξεων, ήταν η εφαρμογή από 01.01.2020 νέων φορολογικών κανόνων, οι οποίοι αφορούν σε: αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το κρασί και τα λοιπά οινικά προϊόντα και σε νέο φόρο παραγωγού για τα σταφύλια ως α ́ ύλη.
Σημειώνεται ότι από 01.01.2020 ο ΕΦΚ / λίτρο μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων εξισώνεται, δηλαδή αυξάνεται για τους εγχωρίως παραγόμενους περισσότερο απ ́ ότι για τους εισαγόμενους και διαμορφώνεται για μεν τους οίνους σε 31 ρούβλια για το 2020, 32 ρούβλια για το 2021 και 33 ρούβλια για το 2022, για δε τους αφρώδεις οίνους σε 40 ρούβλια για το 2020, 41 ρούβλια για το 2021 και 43 ρούβλια για το 2022. Η αύξηση αυτή του ΕΦΚ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τιμής κατά 15% - 20% στο τελικό προϊόν και θα επηρεάσει περισσότερο αρνητικά τις πωλήσεις οίνων χαμηλής ποιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο ΟΕΥ Μόσχας, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Δ/νση: Leontyevskiy pereulok 4, Moscow, 125009 Τηλ.: +7 495 5392970
Fax: +7 495 5392974
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.