Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιανουαρίου 2020

Κλιματική αλλαγή
Μελέτη προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου αμπελώνα θα εξαφανιστεί


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό PNAS, ο παγκόσμιος αμπελώνας απειλείται από την αλλαγή του κλίματος. Περισσότερο από το 50% των σημερινών περιοχών αμπελοκαλλιέργειας θα μπορούσε να αφαιρεθούν από τον χάρτη.

Συγκεκριμένα περισσότερες από τις μισές από τις σημερινές αμπελουργικές περιοχές θα μπορούσαν να εξαφανιστούν με μια αύξηση 2 βαθμών, στόχο της συμφωνίας του Παρισιού και έως και 85% με αύξηση 4 βαθμών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό PNAS.

Οι ερευνητές, Αμερικανοί και Γάλλοι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία, τη Διατροφή και το Περιβάλλον (Inrae), ανέπτυξαν ένα μοντέλο για τον υπολογισμό των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης για 11 από τις πιο κοινές ποικιλίες σταφυλιών ανά τον κόσμο, οι οποίοι στη συνέχεια διασταύρωσαν τα δεδομένα προβολής της αλλαγής του κλίματος.

Ως αποτέλεσμα, το 56% των αμπελουργικών περιοχών μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλο για την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς και θα καταστούν ακατάλληλες κατά 85% με αύξηση κατά 4 βαθμούς με το τελευταίο σενάριο να θεωρείται όλο και περισσότερο δυνατό από τους επιστήμονες. Άλλες περιοχές, αντίθετα, θα γίνουν ευνοϊκές για την παραγωγή οίνου.

 

Μετανάστευση αμπελώνων

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περιφέρειες με ήδη θερμότερο κλίμα θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία να χάσουν περίπου το 65% των αμπελώνων τους, με ελάχιστο κέρδος γι αυτές τις περιοχές (λιγότερο από 10%). Οι αμπελουργικές περιοχές υψηλότερου γεωγραφικού πλάτους, όπως η Νέα Ζηλανδία ή το βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, από την άλλη πλευρά, καταγράφουν κυρίως κέρδη σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, από 15% έως 100% ανάλογα με τις ποικιλίες σταφυλιών. Οι χώρες σε πιο εύκρατες ζώνες, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, καταγράφουν πολλές απώλειες παρά κέρδη (περίπου 20%).

Ενόψει της μοντελοποίησης τους, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να μετριαστούν από τροποποιήσεις στις ποικιλίες σταφυλιών.

Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν την απώλεια των περιοχών που είναι κατάλληλες για αμπελοκαλλιέργεια από 56% σε 24% με αύξηση θερμοκρασίας δύο βαθμών και από 85% σε 58% στο σενάριο της αύξησης των τεσσάρων βαθμών.

Οι όψιμες και ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες, όπως το syrah, η grenache και η mourvèdre, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο στις σημερινές αμπελουργικές περιοχές, ενώ οι πρώιμες ποικιλίες όπως η chasselas, το pinot noir και το chardonnay θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις νέες, πιο βόρειες περιοχές.

Τέτοιες αλλαγές θα προκαλούσαν «σύνθετες, αλλά όχι ανυπέρβλητες, νομικές, πολιτιστικές και οικονομικές προκλήσεις», λένε οι συγγραφείς της μελέτης, αφού η αμπελοκαλλιέργεια για παράδειγμα στην Ευρώπη διέπεται από το αυστηρό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων.

Οι συντάκτες φαντάζονται λοιπόν ότι το παραδοσιακό Pinot Noir της Βουργουνδίας μπορεί να αντικατασταθεί μια μέρα "από τη mourvèdre ή τη grenache που αγαπούν την θερμότητα".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 193 επισκέπτες συνδεδεμένους