Εκτύπωση
PDF

11 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οινόραμα 2020
Σε ένα μήνα η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο

 

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο και ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, θα διεξαχθεί 7 με 9 Μαρτίου 2020 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει θέση στο φετινό Οινόραμα, καθιστώντας το «sold out» από τον περασμένο Δεκέμβριο. Πάνω από 2.000 κρασιά από 300 και πλέον οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού θα βρεθούν στο Ζάππειο Μέγαρο με καθιερωμένα εμπορικά σήματα, με νέες κυκλοφορίες και με την καταπληκτική εσοδεία του 2019 ―αναμφίβολα μία από τις καλύτερες των τελευταίων 50 ετών. Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις και πολλές επιμέρους γευστικές δοκιμές.

Οι οργανωτές αναμένουν περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Οινόραμα ανοίγονται κάθε χρόνο πάνω από 25.000 φιάλες κρασί. Ανάμεσα στις χιλιάδες ετικέτες της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις καλύτερες και πιο ακριβές του ελληνικού αμπελώνα, κρασιά-εκπροσώπους όλων των ονομασιών προέλευσης της χώρας και τις πιο διαδεδομένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που είναι, τη στιγμή αυτή, η αιχμή του δόρατος του ελληνικού κρασιού. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες επισκέπτες έχει η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» του Οινοράματος, με πολύ μικρά και πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία καθώς και το αντίστοιχο «wine bar» που φιλοξενεί ιδιαίτερα και πιο σπάνια κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου και από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης (π.χ. κρασιά οινοποιημένα σε αμφορείς ή παλαιωμένα μέσα στη θάλασσα) και ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης.

Ανανεωμένη είναι φέτος και η «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, μία «έκθεση μέσα στην έκθεση», που πρώτο το Οινόραμα υλοποίησε ως ιδέα, πριν από 15 χρόνια. Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου δηλαδή ο επισκέπτης δοκιμάζει «ασυνόδευτος» και με τους ρυθμούς του, επιλεγμένους οίνους (πάνω από 250 ετικέτες) πριν αρχίσει να περιπλανιέται μέσα στην κυρίως έκθεση. Η είσοδος στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, που φέτος θα στεγαστεί σε μία μεγάλη εξωτερική τέντα στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου, επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες επισκέπτες.

Η έκθεση θα λειτουργήσει τρεις ημέρες (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, 7-9 Μαρτίου) με ώρες λειτουργίας 10:00-19:00 και τη Δευτέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες επισκέπτες. Είσοδος 15€ (δωρεάν για τους επαγγελματίες) και 12€ με προαγορά εισιτηρίου από την ticketservices.gr & Public. Περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι και κατάλογο με όλα τα κρασιά της έκθεσης. Πληροφορίες και εγγραφές στο www.oenorama.com.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 204 επισκέπτες συνδεδεμένους