Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Φεβρουαρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΟΣΟΕ: Ακρογωνιαία προϋπόθεση για την κλωνική επιλογή ποικιλιών αμπέλου η ταυτοποίησή τους

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΚΕΟΣΟΕ, η παρουσία σας στην σημερινή συνάντηση εργασίας και κυρίως συνάντηση επιστημονικής προσέγγισης ζητημάτων που άπτονται, του φυτωριακού υλικού του ελληνικού αμπελώνα, της ανάδειξης των ελληνικών ποικιλιών και την διαδικασία της κλωνικής επιλογής ως διαδικασία απαραίτητη, που συμβάλλει καθοριστικά στην συσσώρευση προστιθέμενης αξίας στο τελικό προϊόν, που καθορίζει με την σειρά του το εισοδηματικό επίπεδο του Έλληνα αμπελουργού και κατά συνέπεια τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας μας.

Η ΚΕΟΣΟΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων αμπελουργών και ως στρατηγικός σύμμαχος (εταίρος και συνοδοιπόρος) των μικρών ανεξάρτητων αμπελουργών οινοποιών, είχε ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την θέση της (απ’ τις αρχές του 1980) για την ποικιλιακή διάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα.

Λέγαμε και διατυμπανίζαμε από πολύ παλιά, πως το εμπορικό διαβατήριο της ελληνικής οινοποιίας δεν μπορεί να μην στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα και στην πολυμορφία του ελληνικού ποικιλιακού αμπελουργικού πλούτου.

Μόνο οι ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου μπορεί να στηρίξουν προωθητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό δεν συνεπάγεται απόρριψη των ξένων ποικιλιών αλλά επιλεκτική χρήση τους εκεί που είναι απαραίτητο.

Αυτές οι θέσεις οι προαναφερθείσες και οι παραγωγικές μας επιλογές, εθεωρούντο από κάποιους ελάχιστους ευρωλάγνους οινοποιούς ξεπερασμένες και οπισθοδρομικές.

Μέχρι που το σύνολο του κλάδου, 20 χρόνια μετά τις αγκάλιασε και τις έκανε σημαία εξαγωγική, και ονομάτισε «ποικιλίες πρεσβευτές» τις ποικιλίες που μέχρι πρότινος κάποιοι λοιδορούσαν.

Αυτές οι στρατηγικές μας επιλογές δεν έγιναν ούτε τυχαία ούτε συμπτωματικά προέκυψαν από τις ατελείωτες συνευρέσεις και συνεργασίες μας με κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές. Με τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία κοπιώδη, επιστημόνων και προσωπικοτήτων, που αποτέλεσε και αποτελεί ΤΙΜΗ, η συνεργασία μαζί τους.

 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σημαντική για την ελληνική αμπελουργία η διαδικασία της κλωνικής επιλογής. Είναι όμως ακρογωνιαία προϋπόθεση η διαδικασία της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών.

Εγώ σαν αμπελουργός θέλω το Σαββατιανό μου να είναι Σαββατιανό και όχι τυχαίο ασπρούδι ή οτιδήποτε άλλο …

• θέλω πριν απ’ όλα η ταυτότητά του να ανταποκρίνεται στα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποικιλίας που επιλέγω

• θέλω η υγειονομική του κατάσταση να με διασφαλίζει διαχρονικά

• θέλω εν κατακλείδι το εισόδημά μου να μην απειληθεί και από αιτίες που προήλθαν από την παραγωγική βάση και όχι από την αγορά.

 

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων που παρευρίσκεσθε εδώ.

Παρά τις σημαντικές επιφυλάξεις μας, δεχθήκαμε το 2016 την Υπουργική απόφαση Μπόλαρη ως ένα βήμα, που μπορεί να πάει τα πράγματα λίγο μπροστά. Δυστυχώς 3 χρόνια μετά, η εν λόγω απόφαση πρόκειται να καταργηθεί και δεν γνωρίζει κανένας το λόγο.

Η εν λόγω απόφαση επιχειρείται να αντικατασταθεί από ένα σχέδιο ΥΑ επεξεργασμένο από το επιτελείο του τέως αναπληρωτή υπουργού Κόκκαλη. Και το εν λόγω σχέδιο ΥΑ συγκεντρώνει σημαντικές αρνητικές κριτικές και για την διαδικασία σύνταξης του και για το περιεχόμενό του και για τις διατάξεις του.

Εδώ δεν ήρθαμε να μιλήσουμε γι αυτά. Κάνουμε καθαρό και προς όλους. Η ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μακριά από εταιρικά συμφέροντα. Είναι το ίδιο μακριά από αντιπαραθέσεις προσωπικών στρατηγικών και επιλογών στους κόλπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Καλέσαμε όλους τους επιστήμονες να παραβρεθούν στην σημερινή συνάντηση εργασίας για να φωτισθεί το τοπίο επιστημονικά και τα συμπεράσματα των εργασιών να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τους ειδικούς και τους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων.

Ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν.

Με τους απόντες θα τα πούμε στη διαδικασία εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου για την ελληνική αμπελουργία που προγραμματίζει η ΕΔΟΑΟ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 458 επισκέπτες συνδεδεμένους