Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Φεβρουαρίου 2020

H ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΟΣΟΕ ΧΡ. ΜΑΡΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Συνήθως η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σκοπό έχει την βελτίωση των προϋποθέσεων προσώπων και συλλογικοτήτων, που η εν λόγω νομοθεσία υπηρετεί.

Εξαίρεση δυστυχώς αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την λειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην χώρα μας.

Μετά την θέσπιση του ν. 2810/2000 όλοι οι άλλοι νόμοι που ακολούθησαν (4015/2011, 4384/2016 και οι διάφορες τροποποιήσεις) αντί να βελτιώσουν τα «κακώς κείμενα» δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα και αδιέξοδα στις υφιστάμενες συνεταιριστικές δομές.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως ο Συνεταιρισμός δεν γεννήθηκε από την βούληση του οιουδήποτε νομοθέτη αλλά από την ανάγκη επιβίωσης των μελών του και κυρίως στον αγροτικό χώρο λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας των μικρών και μεσαίων καλλιεργητών από τις αδυσώπητες και κυρίαρχες δυνάμεις της αγοράς και κυρίως του εμπορίου.

Μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μας διατίθεται θα ήθελα να κάνω συνοπτικά και συγκεκριμένα τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

 

1) Όσο πιο απλό και ευέλικτο είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Σ.Ο. τόσο ποιο αποτελεσματική θα είναι η προσπάθεια βελτίωσης των

υπαρχόντων κενών. Ένα απλό, σαφές και κατανοητό νομικό κείμενο, που στηρίζεται στις παγκόσμιες συνεταιριστικές αξίας και αρχές και δίνει ταυτόχρονα δυνατότητα στις Σ.Ο. να λειτουργούν πάνω σε σύγχρονες καταστατικές αρχές είναι αυτό που χρειάζεται η νομοθετική αναθεώρηση του πλαισίου σήμερα

2) Θέλω να εκφράσω σοβαρές επιφυλάξεις για την συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στα των Συνεταιρισμών. Με δεδομένο ότι η απόδοση κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα είναι σχεδόν μηδενική, είναι φανερό, πως το ενδιαφέρον των ιδιωτών, έχει να κάνει με την αξιοποίηση των υποδομών των Σ.Ο. κυρίως των μεταποιητικών. Με άλλα λόγια υποδομές που πολλές απ’ αυτές δεν έχουν ακόμη αποσβεσθεί και έχουν γίνει από το υστέρημα του αγροτικού πληθυσμού περνούν στον έλεγχο «επενδυτών», με ότι αυτό συνεπάγεται.

3) Είναι σημαντική η επαναφορά της διάταξης για την ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Ενική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών)

Είναι εξίσου σημαντική ως γεγονός ή συμφωνία όλων των συνεταιριστικών παραγόντων για την επαναφορά της εν λόγω διάταξης. Μακάρι αυτή η συμφωνία να αποτελέσει το πρόπλασμα μιας μόνιμης συνεταιριστικής πρακτικής χωρίς αντεγκλήσεις κομματικές, χωρίς τριβές προσώπων και υπαναχωρήσεις.

Έχουμε μείνει λίγοι στον πολύπαθο αγροτικό χώρο για να είμαστε χωρισμένοι.

4) Για τις Κεντρικές Ενώσεις και την ΚΕΟΣΟΕ

Σ’ όλους τους συνεταιριστικούς νόμους πάντα υπήρχε η σχετική πρόβλεψη δημιουργίας μιας ξεχωριστής και ταυτόχρονα διακριτής Ένωσης Συνεταιρισμών, εθνικής εμβέλειας για την προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων των καλλιεργητών των βασικότερων προϊόντων της χώρας (ΛΑΔΙ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ, ΚΡΑΣΙ, ΣΤΑΦΊΔΑ κλπ.)

Δυστυχώς και με ευθύνη ημών των ιδίων μόνο ελάχιστες απ΄ αυτές εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτό το κενό προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην πολιτική διαχείρισης των ζητημάτων για ολόκληρους κλάδους παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων ή ομάδας ομοειδών προϊόντων

ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ αναφέρω πως η ΚΕΟΣΟΕ μία απ’ τις εναπομείνασες Κεντρικές Ενώσεις, με παρεμβάσεις της κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με το Υπ.Α.Α.Τρ κατάφερε να ενισχύσει τον αμπελοοινικό κλάδο και κατά συνέπεια τους έλληνες αμπελουργούς με ποσά που ξεπερνούν τα 1.5 δις ευρώ κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (αποστάξεις, ενιαία ενίσχυση, αναδιαρθρώσεις κλπ).

Είναι συνεπώς θεσμικά και πολιτικά επιτακτικό, το υπό συζήτηση σχέδιο νομού να συμπεριλάβει διατάξεις για τη συλλογική εκπροσώπηση των συνεταιρισμών ανά προϊόν , μέσω μιας Κεντρικής Ένωσης Εθνικής Εμβέλειας, η οποία θα έχει τη νομική προσωπικότητα του συνεταιρισμού με βάση την 6η συνεταιριστική αρχή.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 394 επισκέπτες συνδεδεμένους