Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Μαρτίου 2020

Εντάσεις μεταξύ παραγωγών και μεγάλων βιομηχανιών οίνου στην Ισπανία


Οι ισπανικές εταιρείες οίνου πλήττονται από την αστάθεια του διεθνούς πλαισίου και από την ανισορροπία εσωτερικής τους αγοράς.

Ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών της Castilla-La Mancha έχει εξουσιοδοτηθεί για να καταγγείλει την κερδοσκοπία μεγάλων επιχειρηματιών, τους οποίους κατηγορεί για μείωση των τιμών.

Ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Infovi (σύστημα πληροφοριών της Ισπανίας για τον αμπελοοινικό τομέα), η συνολική παραγωγή οίνων και γλευκών το 2019 ανήλθε σε 37,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα δηλαδή κατά 26% μικρότερη από την προηγούμενη σεζόν και κατά 14% μικρότερη από το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων συγκομιδών, οι παραγωγοί στην περιφέρεια Castilla-La Mancha δεν καταλαβαίνουν γιατί οι τιμές δεν ανεβαίνουν και επιτίθενται στις μεγάλες εταιρείες. "Καθώς οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους, ο πρωτογενής τομέας βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού", δήλωσε ο πρόεδρος της Asaja Castilla-La Mancha, Fernando Villena. "Ο κλάδος παραγωγής έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και, σε αντάλλαγμα, οι βιομήχανοι συμπεριφέρονται με απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης". Η οργάνωση επισημαίνει την πτώση κατά 30% στην παραγωγή οίνων και γλευκών πέρυσι στην περιοχή, καθώς και την μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων. Μόνο για την Castilla-La Mancha, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,9% τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση 1,9 εκατ. εκατολίτρων. Από τις 30 Νοεμβρίου, τα εθνικά αποθέματα εκτιμήθηκαν σε 62,67 Mhl από την Infovi.

Από την πλευρά του εμπορίου, η κατάσταση δεν είναι απαραίτητα καλή. Μερικοί από αυτούς αγόρασαν σταφύλια σε επίπεδο τιμών που καθιστά σήμερα αβέβαιη την αποδοτικότητα των οίνων. "Η αγορά χύμα οίνων στην Ισπανία λειτουργεί από το ξεκίνημα του έτους με βραδύτερο ρυθμό, οι διεθνείς αγοραστές (ευρωπαίοι και οι τρίτες χώρες) παραμένουν σε παρατεταμένη συγκράτηση των τιμών", σημειώνει ο διεθνής μεσίτης Ciatti. Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει στους ευρωπαίους αγοραστές generic κρασιά σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, όμως ο ανταγωνισμός από τη Χιλή, αλλά κυρίως από την Αργεντινή, καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη εκτός Ευρώπης.

Προσθέστε σε αυτό τα σημαντικά εμπόδια που επέβαλε η αμερικανική προσαύξηση δασμών, αλλά και η συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς. Μια πρόσφατη έρευνα της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου, έδειξε ότι το 90% των μελών της πιστεύει ότι πλήττονται σοβαρά από την προσαύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η αύξηση διατηρηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η ζημία από την πτώση του κύκλου εργασιών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 35 και 50%. Ενώ η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων εταιρειών αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές λιανικής τους προς τα πάνω, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15 έως 25%, περίπου το ένα τρίτο επέλεξε να απορροφήσει την αύξηση, είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον εισαγωγέα / διανομέα τους. Αυτό, γνωρίζοντας ότι οι ισπανικές εταιρείες χρεώνουν ήδη χαμηλές τιμές. Για τον πρόεδρο της Asaja Castille-La Mancha, η μόνη λύση για την εξάλειψη της αστάθειας των τιμών που χαρακτηρίζει την ισπανική αγορά θα ήταν "να υιοθετηθούν υποδειγματικές οικονομικές κυρώσεις και να ασκηθούν διώξεις στις εταιρείες που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στις εμπορικές δραστηριότητες".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1254 επισκέπτες συνδεδεμένους