Εκτύπωση
PDF

11 Μαρτίου 2020

Μειώθηκαν το 2019 οι εισαγωγές κρασιού στην Κίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017


Σύμφωνα με την Ένωση εισαγωγών και εξαγωγών οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, οι εισαγωγές κρασιού στην Κίνα παρουσίασαν ιστορική πτώση το 2019.

Το 2019, η κινεζική αγορά οίνου υπέστη έντονη πίεση, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική υπηρεσία εμπορίου ποτών. Πράγματι, οι εισαγωγές οίνου κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα δεδομένα αυτά επιδείνωσαν την ανησυχία που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς και οι έμποροι οίνων στην ηπειρωτική Κίνα, που αγωνίζονται για επιβίωση εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19.

Το 2019, η Κίνα εισήγαγε 612,4 εκατομμύρια λίτρα κρασιού αξίας 2,43 δισ. Δολαρίων [2,18 δισ. Ευρώ], που αντιπροσωπεύει πτώση 11% σε όγκο και 14,8% σε αξία από το ένα έτος στο επόμενο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κινεζική Ένωση Εισαγωγών και Εξαγωγών Οίνου και Οινοπνευματωδών (CAWS). Το 2016, η αξία των κινεζικών εισαγωγών κρασιού ανερχόταν σε 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια [2,12 δισεκατομμύρια ευρώ], τα οποία αυξήθηκαν στα 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια [2,51 δισεκατομμύρια ευρώ] το 2017. Ωστόσο, η αύξηση αυτή επισκιάστηκε από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την εντατικοποίηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αύξησης των εισαγωγών οίνου, η οποία ανήλθε σε 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια [2,56 δισεκατομμύρια ευρώ] το 2018.


Η Αυστραλία κατέχει μερίδιο αγοράς 35,5%

Για πρώτη φορά, η Αυστραλία ξεπέρασε τη Γαλλία το 2019 για να γίνει η πρώτη χώρα προμηθευτής οίνου στην Κίνα, με μερίδιο αγοράς 35,5%. Γεγονός παραμένει ότι ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,6% στα 147 εκατομμύρια λίτρα, ενώ η αξία αυξήθηκε κατά 10,6% στα 864 εκατομμύρια δολάρια. [777 εκατ. Ευρώ]. Μαζί με την Πορτογαλία, η Αυστραλία ήταν η μόνη χώρα μεταξύ των δέκα πρώτων προμηθευτών που διατήρησε θετική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, ο όγκος των εισαγωγών από τη Γαλλία μειώθηκε κατά περισσότερο από 19%, ενώ η μείωση της αξίας έφθασε το 35% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Χιλή έρχεται τρίτη, με πτώση του όγκου και της αξίας κατά 8% αντίστοιχα.

Η Ιταλία, η τέταρτη χώρα προμηθευτής της Κίνας, αύξησε τις εισαγωγές της κατά 3,1% σε όγκο, ενώ μειώθηκε κατά 7,33% η αξία. Ακολουθούν η Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική και η Γερμανία.

Η Ένωση παρατήρησε ανάκαμψη των εισαγωγών τον Δεκέμβριο, μετά την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε στους πρώτους 11 μήνες του έτους. Αυτή η ανάκαμψη εξηγείται ιδίως από την πρόβλεψη αγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου κινεζικού φεστιβάλ, το φεστιβάλ της άνοιξης, στα τέλη Ιανουαρίου.


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 138 επισκέπτες συνδεδεμένους