Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα απειλείται


Ο γαλλικός τερματικός σταθμός, στο λιμάνι της Χάβρης, έχει διαταραχθεί πολύ τους τελευταίους μήνες από τις απεργίες των λιμενεργατών.

Ο κορονοϊός είχε πολλές δευτερεύουσες παρενέργειες, μεταξύ άλλων, διατάραξε τις θαλάσσιες μεταφορές και διεύρυνε το έλλειμμα σε ψυκτικούς θαλάμους, καθιστώντας τις αποστολές πολύ περίπλοκες.

"Δεν μπορούμε πλέον να εξάγουμε γιατί δεν υπάρχουν άλλα εμπορευματοκιβώτια", αναφέρει ο Clément Desbois, διευθυντής εξαγωγών της Hillebrand - μεταφορέας εμπορευμάτων - η δραστηριότητα της οποίας έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο στην ασιατική αγορά.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην κατανάλωση του κρασιού, η επιδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές. Η δραστηριότητα των κύριων κινεζικών λιμένων παρέλυσε για αρκετές εβδομάδες, ενώ το προσωπικό περιοριζόταν στα σπίτια του και οι οδικές μεταφορές ήταν επίσης πολύ περιορισμένες. Πολλά πλοία με γεμάτες τις δεξαμενές τους μπλοκαρίστηκαν και δεν εκφορτώνονται.

Ο εξοπλισμός τύπου "reefers" ανησυχεί ακόμα περισσότερο από τους άλλους: "Υπάρχει σήμερα έντονη συμφόρηση στους λιμένες της Κίνας, ιδίως στα φορτηγά", επιβεβαιώνει ο Jean-Philippe Rétif, εμπορικός διευθυντής της Bolloré logistics China, με μια παγκόσμια δραστηριότητα των 35.000 εμπορευματοκιβωτίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι για νωπά τρόφιμα. "Βλέπουμε κορεσμό στα κύρια λιμάνια του Πούσαν, της Σαγκάης και της Τιαντζίν. Μόνο το λιμάνι του Νινγκμπο φαίνεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει πλέον φορτία", συνέχισε.

 

Τα γαλλικά λιμάνια μπλοκάρονται επίσης

Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα: πρώτο είναι η έλλειψη πλωτών υποδομών στα λιμάνια για την παραμονή όλων αυτών των ψυκτικών εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να διατηρηθούν τα προϊόντα δροσερά και δεύτερο είναι το γεγονός ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες χάνουν πολλά χρήματα, και οι οποίες αρχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές επιβάρυνσης των πελατών τους για να αποσύρουν τα αγαθά αυτά ... Μια άλλη συνέπεια: επειδή δεν αλλάζουν προορισμό ή επειδή ακυρώνονται οι ενδιάμεσες στάσεις, τα εμπορευματοκιβώτια λείπουν σε άλλα λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν διαθέτουν πλέον εμπορευματοκιβώτια για τα προϊόντα των πλοίων. "Είχαμε ένα πραγματικό πρόβλημα στην εύρεση κιβωτίων 20 ποδιών τον περασμένο μήνα", αναφέρει ο Florian Ceschi, μεσίτης χύμα κρασιών στο Ciatti Europe. "Υπάρχει έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων με ψυγεία, επιβεβαιώνει ο Clément Desbois. Ο τελευταίος εκτιμά ότι σε 1,7 εκατομμύρια ανερχόταν ο συνολικός αριθμός μονάδων ψύξης που ήταν διαθέσιμοι από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα το 45% της τρέχουσας χωρητικότητας λείπει μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης. Με τη σταδιακή επανάκαμψη της δραστηριότητας στην Κίνα, εκτιμά ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να «διακινηθούν όλα αυτά τα φορτία ώστε όλα να επανέλθουν στο φυσιολογικό».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 797 επισκέπτες συνδεδεμένους