Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Μαρτίου 2020

Πώς αντιδρούν η ισπανική και η ιταλική βιομηχανία στην επιδημία του κορονοϊού;


Στην Ιταλία, όπως και στην Ισπανία, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα υπάρχοντα συστήματα και τα έκτακτα μέτρα.

Στις δύο ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό σήμερα, ο αμπελοοινικός τομέας απαιτεί έκτακτα μέτρα που θα βοηθήσουν τα οινοποιεία. Οι Ιταλοί επίσης αντιδρούν προσπαθώντας να υποστηρίξουν τις πωλήσεις κρασιού.

Ο Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση της Castille-La Manche, Francisco Martinez Arroyo, ζήτησε από το κράτος "μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταχείριση και τη διαχείριση της βοήθειας" προς τους αγρότες στο πολύ σοβαρό πλαίσιο που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Ο κλάδος ζητεί ειδικότερα να επεκταθούν οι προθεσμίες που ισχύουν . Ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να επεκταθεί η ισχύς των Αδειών φύτευσης που λήγουν το 2020 όπως και η αναφύτευση που πραγματοποιείται μετά το 2016 ,βάσει των δικαιωμάτων φύτευσης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους συνεταιρισμούς γεωργικών ειδών διατροφής, ο οποίος εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Στην Ιταλία, ολόκληρος ο κρατικός αμπελοοινικός τομέας απευθύνθηκε με κοινή επιστολή προς την Υπουργό Γεωργίας Teresa Bellanova. "Αυτό που επιβάρυνε την εσωτερική αγορά ήταν το αναγκαστικό κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, το οποίο έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό όπου παρατηρούμε αύξηση των ακυρώσεων [των παραγγελιών] εξαιτίας δυσκολιών διοικητικής μέριμνας, παραπληροφόρησης, εργαλειοποίησης του κορονοϊού και αθέμιτου ανταγωνισμού με μια συκοφαντική εκστρατεία για τα ιταλικά προϊόντα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini σε μια επιστολή προς τον Ιταλό πρωθυπουργό. "Πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο σήμα «Made in Italy»".

Όπως και στην Ισπανία, οι Ιταλοί επαγγελματίες ζητούν περισσότερη ευελιξία στα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αδειών φύτευσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, επενδύσεων και προώθησης. Απαιτούν ένα «Στρατηγικό σχέδιο στήριξης των εθνικών εξαγωγών οίνου», δομημένο σε τομεακές αποστολές, σχέδια επικοινωνίας στις πιο δεκτικές διεθνείς αγορές, έκτακτα μέτρα προώθησης για τη στήριξη της ζήτησης για κρασί, τόσο σε εθνικό όσο και σε εθνικό επίπεδο στο εξωτερικό, καθώς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση των ταμειακών ροών των επιχειρήσεων και στον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας. Η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, η Ιταλία – εκτιμά για τον εθνικό αμπελοοινικό της τομέα ότι - «πρέπει να γίνει φορέας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου στήριξης για τον στρατηγικό τομέα που είναι ο οίνος ...»

Ταυτόχρονα, έχει ανακοινωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Έκθεση της Vinitaly δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος και θα αναβληθεί μέχρι το 2021 (18-21 Απριλίου). Σε μια προσπάθεια να αντισταθμισθεί αυτή η απουσία, ο διευθυντής της Veronafiere, Giovanni Mantovani, δήλωσε ότι οι διοργανωτές θα επικεντρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στη στήριξη των δραστηριοτήτων των ιταλικών εταιρειών στις αγορές. "Μέχρι την τελευταία στιγμή, συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει τον Ιούνιο. Αλλά η κρίση στην υγεία έχει σαφώς επιδεινωθεί και αυτό που φαινόταν κάποτε εφικτό δεν είναι πια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκεφτόμαστε να διαθέσουμε στον κλάδο ένα νέο σύστημα προώθησης, δηλαδή να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός καινοτόμου γεγονότος το επόμενο φθινόπωρο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων ". Άλλες επίσης πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί: η Unione Italiana Vini προχώρησε σε μια από τις πρωτοβουλίες για τα κοινωνικά δίκτυα - #aprounbuonvino – προκειμένου να μεταδώσει πολλά μηνύματα σχετικά με τον βασικό ρόλο του κρασιού στον ιταλικό πολιτισμό και να ενθαρρύνει τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τον τομέα συνεχίζοντας να πίνουν κρασί.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 751 επισκέπτες συνδεδεμένους