26 Μαρτίου 2020
Πώς αντιδρούν η ισπανική και η ιταλική βιομηχανία στην επιδημία του κορονοϊού;
Στην Ιταλία, όπως και στην Ισπανία, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα υπάρχοντα συστήματα και τα έκτακτα μέτρα.
Στις δύο ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό σήμερα, ο αμπελοοινικός τομέας απαιτεί έκτακτα μέτρα που θα βοηθήσουν τα οινοποιεία. Οι Ιταλοί επίσης αντιδρούν προσπαθώντας να υποστηρίξουν τις πωλήσεις κρασιού.
Ο Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση της Castille-La Manche, Francisco Martinez Arroyo, ζήτησε από το κράτος "μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταχείριση και τη διαχείριση της βοήθειας" προς τους αγρότες στο πολύ σοβαρό πλαίσιο που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Ο κλάδος ζητεί ειδικότερα να επεκταθούν οι προθεσμίες που ισχύουν . Ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να επεκταθεί η ισχύς των Αδειών φύτευσης που λήγουν το 2020 όπως και η αναφύτευση που πραγματοποιείται μετά το 2016 ,βάσει των δικαιωμάτων φύτευσης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους συνεταιρισμούς γεωργικών ειδών διατροφής, ο οποίος εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Στην Ιταλία, ολόκληρος ο κρατικός αμπελοοινικός τομέας απευθύνθηκε με κοινή επιστολή προς την Υπουργό Γεωργίας Teresa Bellanova. "Αυτό που επιβάρυνε την εσωτερική αγορά ήταν το αναγκαστικό κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, το οποίο έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό όπου παρατηρούμε αύξηση των ακυρώσεων [των παραγγελιών] εξαιτίας δυσκολιών διοικητικής μέριμνας, παραπληροφόρησης, εργαλειοποίησης του κορονοϊού και αθέμιτου ανταγωνισμού με μια συκοφαντική εκστρατεία για τα ιταλικά προϊόντα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini σε μια επιστολή προς τον Ιταλό πρωθυπουργό. "Πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο σήμα «Made in Italy»".
Όπως και στην Ισπανία, οι Ιταλοί επαγγελματίες ζητούν περισσότερη ευελιξία στα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αδειών φύτευσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, επενδύσεων και προώθησης. Απαιτούν ένα «Στρατηγικό σχέδιο στήριξης των εθνικών εξαγωγών οίνου», δομημένο σε τομεακές αποστολές, σχέδια επικοινωνίας στις πιο δεκτικές διεθνείς αγορές, έκτακτα μέτρα προώθησης για τη στήριξη της ζήτησης για κρασί, τόσο σε εθνικό όσο και σε εθνικό επίπεδο στο εξωτερικό, καθώς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση των ταμειακών ροών των επιχειρήσεων και στον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας. Η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, η Ιταλία – εκτιμά για τον εθνικό αμπελοοινικό της τομέα ότι - «πρέπει να γίνει φορέας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου στήριξης για τον στρατηγικό τομέα που είναι ο οίνος ...»
Ταυτόχρονα, έχει ανακοινωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Έκθεση της Vinitaly δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος και θα αναβληθεί μέχρι το 2021 (18-21 Απριλίου). Σε μια προσπάθεια να αντισταθμισθεί αυτή η απουσία, ο διευθυντής της Veronafiere, Giovanni Mantovani, δήλωσε ότι οι διοργανωτές θα επικεντρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στη στήριξη των δραστηριοτήτων των ιταλικών εταιρειών στις αγορές. "Μέχρι την τελευταία στιγμή, συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει τον Ιούνιο. Αλλά η κρίση στην υγεία έχει σαφώς επιδεινωθεί και αυτό που φαινόταν κάποτε εφικτό δεν είναι πια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκεφτόμαστε να διαθέσουμε στον κλάδο ένα νέο σύστημα προώθησης, δηλαδή να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός καινοτόμου γεγονότος το επόμενο φθινόπωρο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων ". Άλλες επίσης πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί: η Unione Italiana Vini προχώρησε σε μια από τις πρωτοβουλίες για τα κοινωνικά δίκτυα - #aprounbuonvino – προκειμένου να μεταδώσει πολλά μηνύματα σχετικά με τον βασικό ρόλο του κρασιού στον ιταλικό πολιτισμό και να ενθαρρύνει τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τον τομέα συνεχίζοντας να πίνουν κρασί.