Εκτύπωση
PDF

8 Απριλίου 2020

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τη συγκομιδή στο Νέο Κόσμο

 

"Ζούμε σε πολύ δύσκολες στιγμές εν γένει, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την εξαφάνιση αυτού του ιού με ένα ποτήρι κρασί σοδειάς 2020".

Οι χώρες παραγωγής οίνου του νότιου ημισφαίριου, που έχουν πληγεί αργότερα από άλλες περιοχές του κόσμου λόγω της εξάπλωσης του Covid-19, πρέπει τώρα να ξεκινήσουν τον τρύγο σε ένα πλαίσιο μέτρων που επέβαλαν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Ορισμένοι παραγωγοί μαρτυρούν την εμπειρία τους.

 

Ανταπόκριση από τη Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία αναγκάστηκε να επιβάλει πλήρη περιορισμό στις 25 Μαρτίου, που συνεπάγεται την παύση όλων των δραστηριοτήτων που θεωρούνται μη ουσιαστικές. Όμως τι γίνεται με τη συγκομιδή σταφυλιών; Μετά από μια μικρή στιγμή αβεβαιότητας και την παρέμβαση των επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός αδειοδότησε τον τομέα να ξεκινήσει τη συγκομιδή. "Η εκκίνηση της συγκομιδής με περιοριστικά μέτρα απέχει από το να είναι ιδανικό", αναγνωρίζει ο Damien Yvon, διευθυντής και οινολόγος του Clos Henri Vineyard, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Νεοζηλανδός Henri Bourgeois στο Sancerre. Παρόλα αυτά, παραδέχεται: «Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε προνομιούχοι που έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να τρυγούμε με το ελεγχόμενο καθεστώς Business Essential. Τα οινοποιεία ήταν πολύ ενεργά και προληπτικά, εφαρμόζοντας πολύ δραστικούς κανόνες προστασίας της υγείας στα οινοποιεία και τους αμπελώνες».

Υποστηριζόμενος από τη Διεπαγγελματική οίνου της Νέας Ζηλανδίας, η οποία παρέχει συμβουλές σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο τομέας θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα πολύτιμα σταφύλια του Pinot Noir: "Η συγκομιδή του 2020 θα είναι μια στιγμή στην ιστορία του κρασιού της Νέας Ζηλανδίας" , συνεχίζει ο Damien Yvon, ο οποίος εξαίρει όχι μόνο την υγεία, αλλά και την ποιότητα της συγκομιδής. "Η συγκομιδή 2020 υπόσχεται να είναι μεγάλη! Μετά από μια πολύ ξηρή, αλλά όχι πολύ θερμή καλοκαιρινή περίοδο, παρατηρούμε ωριμότητα που υστερεί το φθινόπωρο. Η αργή ωρίμαση προικίζει την παραγωγή κρασιών με μεγάλη κομψότητα. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία είναι πρόθυμα να τρυγήσουν, αλλά φέτος η υπομονή είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί μια επιτυχημένη φαινολική και αρωματική ωριμότητα».

 

Αυστηρά πρωτόκολλα στη Χιλή

Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στη Χιλή, ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί κανόνες. Όμως, για τον Benoît Fitte, τεχνικό διευθυντή της εταιρείας Survalles, μιας από τους κύριους εξαγωγείς κρασιού της Χιλής, οι κλιματολογικές συνθήκες που προηγήθηκαν της συγκομιδής επέτρεψαν να ξεκινήσει ο τρύγος σε καλές συνθήκες. "Η συγκομιδή του 2020 είναι η πιο πρώιμη στην ιστορία, δύο εβδομάδες μπροστά για τα λευκά και σχεδόν ένα μήνα για τους κόκκινα! Εν ολίγοις, θα τελειώσουμε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ... χρονική περίοδος που είναι ρεκόρ! Αυτό οφείλεται στην τέλεια αντιστοιχία μεταξύ των χαμηλών αποδόσεων (παγετός την άνοιξη και έλλειψη νερού) και ενός καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ. Κορυφαία είναι η ποιότητα ... αλλά σίγουρα με 20% λιγότερη συγκομιδή σε σύγκριση με την κανονική. Θα παραχθούν θαυμάσια κρασιά!"

Οι απαγορεύσεις άρχισαν στα μέσα Μαρτίου στη Χιλή: "Το κράτος μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε τη μόλυνση. Έτσι προφανώς έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό το σημείο. Αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις οινοποιήσεις, να προετοιμάζουμε τα κρασιά, να τα εμφιαλώνουμε και να τα εξάγουμε ... Αν παρατηρήθηκαν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας σε ορισμένες χώρες του νότιου ημισφαιρίου, αυτό δεν συμβαίνει στη Survalles. "Δεν είχαμε και δεν έχουμε προβλήματα με το ανθρώπινο δυναμικό, αφού οι περιπτώσεις κρουσμάτων κοροναϊού ( οι πιο δραστικές επιμολύνσεις) επικεντρώνονται στην πόλη του Σαντιάγκο. Μέχρι στιγμής μακρυά από τους αμπελώνες ... "

 

Οι Αυστραλοί οινοποιοί εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ήταν εξίσου φιλική προς τους παραγωγούς οίνου, γεγονός που φαίνεται λογικό, δεδομένης της οικονομικής βαρύτητας του τομέα. «Κατανοούμε τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες του Covid-19 για την υγεία και την ευημερία των Αυστραλών», δήλωσε ο Tony Battaglene, διευθυντής της επαγγελματικής οργάνωσης Australian Grape & Wine. "Αλλά οι επόμενες 4 έως 6 εβδομάδες αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη περίοδο για τις οινοποιητικές εταιρείες στην Αυστραλία." Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, δεδομένου ότι οι δασικές πυρκαγιές όχι μόνο έβλαψαν ορισμένους αμπελώνες και οινοποιεία, αλλά και οδήγησαν τους τουρίστες μακριά από τα οινοποιεία και θα έχουν επιπτώσεις στο τελικό προϊόν στο οποίο ο αντίκτυπος δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως. "Η ακύρωση της συγκομιδής του 2020 θα μπορούσε να σημάνει το τέλος πολλών - ίσως εκατοντάδων – αυστραλιανών οινοποιητικών εταιρειών. Είναι σημαντικό τα σταφύλια να συλλέγονται, να οινοποιούνται και να εμφιαλώνονται στο οινοποιείο ". Από τις 24 Μαρτίου, υπολειπόταν να τρυγηθεί το 30% της καλλιέργειας και οι οινοπαραγωγοί εργάζονταν "24 ώρες το 24ωρο για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή".

 

Νότια Αφρική

Τέλος, στη Νότια Αφρική, το σενάριο είναι το ίδιο. "Ο τομέας του κρασιού της Νότιας Αφρικής αντιμετώπισε πραγματικές προκλήσεις επειδή έπρεπε να συγκομιστούν τα τελευταία ώριμα σταφύλια και οι πρώτες οδηγίες απαιτούσαν την παύση της παραγωγής αλκοόλ", εξηγεί ο Δρ. Carien Coetzee, σύμβουλος οινολόγος και διευθυντής της Basic Wine στο Stellenbosch. "Η οργάνωση που εκπροσωπεί τον τομέα έχει διαπραγματευτεί επιτυχώς με την κυβέρνηση, ώστε η τελευταία να επιτρέψει τη συνέχιση ορισμένων βασικών διαδικασιών. Τα περισσότερα οινοποιεία λειτουργούν με περιορισμένο βασικό προσωπικό και ακολουθούν ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής. Αλλά ήταν μια τεράστια ανακούφιση που δεν είδαμε τις καλλιέργειες να χάνονται".

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 125 επισκέπτες συνδεδεμένους