28 Απριλίου 2020
Το να λέμε ότι το κρασί έχει οποιαδήποτε επίδραση στον κοροναϊό είναι "ανεύθυνο"
"Τίποτα σε αυτό το πλαίσιο φόβου και θλίψης δεν δικαιολογεί την αποστολή μηνυμάτων για θέματα υγείας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση", δήλωσε ο Pau Roca διευθυντής του OIV στις 23 Απριλίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου καταδικάζει σχόλια ή συνεντεύξεις τύπου που αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει προστατευτικά ή επιβαρυντικά αποτελέσματα έναντι της μόλυνσης της Covid19.
Ήδη ιδιαίτερα προσανατολισμένο και προσαρμοσμένο σε κανονικές περιόδους, το θέμα της διασύνδεσης του οίνου με την υγεία γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο κατά την περίοδο του κοροναϊού. Από τη μία πλευρά "η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, μια περιοχή όπου οι ιοί φωλιάζουν κατά τη διάρκεια λοιμώξεων" αναφέρει ο ισπανικός ιστότοπος Vinetur (βάσει δελτίου τύπου από την Ισπανική Ομοσπονδία «Enology»*), ενώ στην Ιταλία, η Corriere Dello Sport αναφέρει ότι «η θεραπεία κατά του ιογενούς πολλαπλασιασμού του κοροναϊού θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί» (βάσει μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Federico 2). Από την άλλη πλευρά, "το αλκοόλ είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την Covid-19 σύμφωνα με τον ΠΟΥ" ανακοινώνει το Yahoo, ενώ "ο περιορισμός μας κάνει να πίνουμε και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης" αναφέρει το Slate.
Προερχόμενες από όλες τις πλευρές, αλλά και από εκπροσώπους της βιομηχανίας οίνου, αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις εξοργίζουν τον Pau Roca, διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου, με σταθερό και έντονο τόνο δήλωσε ότι «τίποτα σε αυτό το πλαίσιο του φόβου και της θλίψης δεν δικαιολογεί την αποστολή μηνυμάτων σε θέματα υγείας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο Pau Roca πιστεύει "ότι τα μηνύματα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρασιού ( έναντι του κορονοϊού ) είναι εντελώς απαράδεκτα και ανεύθυνα. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί στις περιπτώσεις που στέλνουμε προκατειλημμένα μηνύματα που ακολουθούν ιδεολογικές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση κρασιού, όπως το μήνυμα της αποχής. "
"Ανήθικη επικοινωνία"
Για να ολοκληρώσει το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα, ο διευθυντής του OIV θεωρεί "ανήθικο να αναζητά κανείς ευκαιρίες επικοινωνίας με βάση τα χιλιάδες άτομα που υποφέρουν σήμερα στο σπίτι ή στα νοσοκομεία".
*: Δελτίο τύπου δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου, από την Ισπανική Ομοσπονδία Οινολογίας ,το οποίο αναφέρει ότι βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη των γιατρών που απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών της, ιδίως για την πιθανότητα μόλυνσης των κρασιών και των φιαλών (υποδεικνύεται ότι "η επιβίωση του ιού στο κρασί φαίνεται αδύνατη με το συνδυασμό αλκοόλης, ως υποτονικού μέσου και της παρουσίας πολυφαινολών που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού ,ή ότι η μόλυνση από τη συσκευασία φαίνεται αδύνατη, για να μην αναφερθεί ως στατιστικά ανύπαρκτη " ). Αυτές οι πληροφορίες τροποποιήθηκαν στις 3 Απριλίου με ένα νέο δελτίο τύπου, το οποίο διευκρινίζει ότι αυτές οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων (και των δεκαέξι κρατών μελών της), αλλά δεν πρόκειται για "δηλώσεις που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και της πρόληψης της μετάδοσης το κορονοϊού".