Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Απριλίου 2020

Το να λέμε ότι το κρασί έχει οποιαδήποτε επίδραση στον κοροναϊό είναι "ανεύθυνο"


"Τίποτα σε αυτό το πλαίσιο φόβου και θλίψης δεν δικαιολογεί την αποστολή μηνυμάτων για θέματα υγείας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση", δήλωσε ο Pau Roca διευθυντής του OIV στις 23 Απριλίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου καταδικάζει σχόλια ή συνεντεύξεις τύπου που αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει προστατευτικά ή επιβαρυντικά αποτελέσματα έναντι της μόλυνσης της Covid19.

Ήδη ιδιαίτερα προσανατολισμένο και προσαρμοσμένο σε κανονικές περιόδους, το θέμα της διασύνδεσης του οίνου με την υγεία γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο κατά την περίοδο του κοροναϊού. Από τη μία πλευρά "η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, μια περιοχή όπου οι ιοί φωλιάζουν κατά τη διάρκεια λοιμώξεων" αναφέρει ο ισπανικός ιστότοπος Vinetur (βάσει δελτίου τύπου από την Ισπανική Ομοσπονδία «Enology»*), ενώ στην Ιταλία, η Corriere Dello Sport αναφέρει ότι «η θεραπεία κατά του ιογενούς πολλαπλασιασμού του κοροναϊού θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί» (βάσει μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Federico 2). Από την άλλη πλευρά, "το αλκοόλ είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την Covid-19 σύμφωνα με τον ΠΟΥ" ανακοινώνει το Yahoo, ενώ "ο περιορισμός μας κάνει να πίνουμε και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης" αναφέρει το Slate.

Προερχόμενες από όλες τις πλευρές, αλλά και από εκπροσώπους της βιομηχανίας οίνου, αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις εξοργίζουν τον Pau Roca, διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου, με σταθερό και έντονο τόνο δήλωσε ότι «τίποτα σε αυτό το πλαίσιο του φόβου και της θλίψης δεν δικαιολογεί την αποστολή μηνυμάτων σε θέματα υγείας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο Pau Roca πιστεύει "ότι τα μηνύματα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρασιού ( έναντι του κορονοϊού ) είναι εντελώς απαράδεκτα και ανεύθυνα. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί στις περιπτώσεις που στέλνουμε προκατειλημμένα μηνύματα που ακολουθούν ιδεολογικές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση κρασιού, όπως το μήνυμα της αποχής. "

 

"Ανήθικη επικοινωνία"

Για να ολοκληρώσει το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα, ο διευθυντής του OIV θεωρεί "ανήθικο να αναζητά κανείς ευκαιρίες επικοινωνίας με βάση τα χιλιάδες άτομα που υποφέρουν σήμερα στο σπίτι ή στα νοσοκομεία".

 

*: Δελτίο τύπου δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου, από την Ισπανική Ομοσπονδία Οινολογίας ,το οποίο αναφέρει ότι βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη των γιατρών που απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών της, ιδίως για την πιθανότητα μόλυνσης των κρασιών και των φιαλών (υποδεικνύεται ότι "η επιβίωση του ιού στο κρασί φαίνεται αδύνατη με το συνδυασμό αλκοόλης, ως υποτονικού μέσου και της παρουσίας πολυφαινολών που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού ,ή ότι η μόλυνση από τη συσκευασία φαίνεται αδύνατη, για να μην αναφερθεί ως στατιστικά ανύπαρκτη " ). Αυτές οι πληροφορίες τροποποιήθηκαν στις 3 Απριλίου με ένα νέο δελτίο τύπου, το οποίο διευκρινίζει ότι αυτές οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων (και των δεκαέξι κρατών μελών της), αλλά δεν πρόκειται για "δηλώσεις που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και της πρόληψης της μετάδοσης το κορονοϊού".

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 328 επισκέπτες συνδεδεμένους