Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Μαΐου 2020

Απόσταξη με 25 € / hl, ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 € / ημέρα προτείνει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας


Μπορεί η κρίση του κορονοϊού να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα τον αμπελοοινικό τομέα στην Ισπανία; Είναι αυτό που θέλουν οι οργανώσεις του τομέα;

Η απόσταξη 2 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου, η ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση για περίπου 1,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου και τα όρια των αποδόσεων των αμπελώνων είναι μέρος των μέτρων που προτείνονται από το ισπανικό Υπουργείο της Γεωργίας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της Covid-19 στον τομέα των οίνων της Ισπανίας.

Το παρόν χρονικό σημείο των διαβουλεύσεων με τους διάφορους φορείς του οίνου είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά προτεινόμενων έκτακτων μέτρων για να βοηθήσουν τον τομέα του οίνου στην Ισπανία ώστε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της Covid-19 για την εμπορία του κρασιού. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου του με τις αυτόνομες Περιφέρειες, ο υπουργός της Γεωργίας προτίθεται να επιτρέψει την απόσταξη 2 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου, όλων των κατηγοριών, που ενισχύονται με € 25 ανά εκατόλιτρο οίνου απόσταξη. Η αλκοόλη που λαμβάνεται θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για βιομηχανικές και ενεργειακές χρήσεις.

Για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, προτείνεται να καθοριστεί στα € 0,02 ανά εκατόλιτρο οίνου ανά ημέρα αποθεματοποίησης, ως τιμή για τα οινοποιεία. Αυτή ενίσχυση θα αφορά σε περίπου 1,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου ΠΟΠ χύμα για μία περίοδο 6, 9 ή 12 μηνών, που πρέπει να καθορίζεται από τον αιτούντα. Ο ελάχιστος όγκος θα αφορά 50 εκατόλιτρα ανά αίτηση. Το κόστος των εν λόγω δύο μέτρων απαιτεί χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 57.42 εκατομμύρια €, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια € θα κατευθυνθούν στην ενιαία απόσταξη. Προκειμένου να περιοριστεί ο εφοδιασμός στον επερχόμενο τρύγο, ο υπουργός προτείνει επίσης τα οινοστάφυλα να προέρχονται από αγροτεμάχια των οποίων οι αποδόσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 20.000 kg / ha για τα ερυθρά και 25.000 kg / ha για τα λευκά. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το παρόν κριτήριο, τα σταφύλια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για απόσταξη (για βιομηχανική ή ενεργειακή χρήση) ή την παραγωγή γλεύκους σταφυλιών ή ξυδιού. Τέλος, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια απόσταξης υποπροϊόντων οινοποίησης.

Ήδη όμως οι διαμαρτυρίες των οινοποιών αυξάνουν και επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, αλλά είναι επίσης ανεπαρκή.

Η Ένωση των συνδικάτων της Castilla La Mancha πιστεύει ότι η πράσινη συγκομιδή θα ήταν προτιμότερο μέτρο παρά η μείωση των αποδόσεων ή η απόσταξη ή η αποθεματοποίηση. Η Asaja στην Castilla la Mancha από μεριάς της υποστηρίζει την απόσταξη σε 4 έως 6 εκατομμυρίων hl πόσιμης αλκοόλης. Ο οργανισμός καταγγέλλει την ίδια στιγμή εμπορικές κακές πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί αγοραστές έχουν την πρόθεση να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις σε χαμηλότερες τιμές.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 453 επισκέπτες συνδεδεμένους