Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Ιουνίου 2020

Στην Ισπανία και την Ιταλία, δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους και των επαγγελματιών οίνου


Σε όλες τις χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γαλλία, την Ιταλία και Ισπανία οι επαγγελματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που προτείνουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Η έλλειψη ευελιξίας, πόρων και φιλοδοξιών για το μέλλον είναι τα κύρια σημεία της διαμάχης.

Τον μήνα που πέρασε, οι ιταλικές και ισπανικές αρχές ολοκλήρωσαν τις προτάσεις τους για την υποστήριξη της αναζωογόνησης του αμπελοοινικού τομέα, γνωρίζοντας ότι έχουν ήδη περιληφθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τη δημοσίευση του βασιλικού διατάγματος. Πρέπει να ειπωθεί ότι το καθήκον των αρχών δεν είναι εύκολο, καθώς τα συμφέροντα αποκλίνουν μεταξύ παραγωγής και εμπορίου, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα εμφανές στην Ισπανία. Σε όλα τα Πυρηναία, τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα - απόσταξη κρίσης, ιδιωτική αποθήκευση, πράσινη συγκομιδή και όρια απόδοσης - μερικές φορές επικρίνονται, μερικές φορές χαιρετίζονται, αλλά συχνά με την επίκληση μειονεκτημάτων. Ως έχει, η ισπανική κυβέρνηση προτείνει, σύμφωνα με τη La Semana Vitivinicola, το μέτρο απόσταξης κρίσης έως 2 Mhl, συμπεριλαμβανομένων 0,5 Mhl για ΠΟΠ με προϋπολογισμό 65 εκατ. € το μέτρο της πράσινης συγκομιδής με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ και το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης έως και 2 Mhl, προσανατολισμένη ιδίως υπέρ των κρασιών ΠΟΠ, καθώς επίσης τη θέσπιση ανωτάτου ορίου 18.000 kg για τις αποδόσεις ανά εκτάριο για τα κόκκινα σταφύλια και 20.000 kg για τα λευκά.

 

Η μείωση των αποδόσεων είναι μονόδρομος

Ο περιορισμός των αποδόσεων έχει προκαλέσει την οργή πολλών επαγγελματικών οργανώσεων που επικαλούνται τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του αμπελώνα και των οινοποιείων, που συχνά βοηθούνται από δημόσιους πόρους. Η APEIV, η οποία αντιπροσωπεύει τον τομέα μεταποίησης στην επαρχία Ciudad Real στην περιοχή La Mancha, ισχυρίζεται ακόμη ότι αυτό το μέτρο "θα καταστρέψει ολόκληρο τον τομέα". Ζητά επίσης τα βιολογικά κρασιά να είναι επιλέξιμα για απόσταξη κρίσης με τον ίδιο τρόπο όπως τα ΠΟΠ, στην τιμή των 40 € ανά εκατόλιτρο, και θεωρεί ότι η πράσινη συγκομιδή αντιπροσωπεύει "μια περιττή οικονομική δαπάνη". Η Ένωση Αγροτικών Συνδικάτων συμμερίζεται τη γνώμη της σχετικά με τον περιορισμό των αποδόσεων, αναφέροντας επίσης τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να καταστήσει την παραγωγή πιο ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την αναδιάρθρωση των αμπελώνων και των οινοποιείων και τις επενδύσεις στην άρδευση. Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε την πράσινη συγκομιδή ως "το μόνο μέτρο που στοχεύει συγκεκριμένα στους αμπελουργούς", γνωρίζοντας ότι πολλοί θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται σε αυτήν την ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Αρκετοί οργανισμοί ζητούν επίσης την επέκταση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ώστε να περιλαμβάνει όλα τα κρασιά.

 

Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της πράσινης συγκομιδής

Στην Ιταλία, όπου το διάταγμα αναβίωσης επρόκειτο να εμφανιστεί στην Επίσημη Εφημερίδα στις 29 Μαΐου και αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αφορούν την πράσινη συγκομιδή και τη μείωση των αποδόσεων για τους οίνους γενικής χρήσης. Έτσι, οι τελευταίοι θα μειώνονται από 50 τόνους ανά εκτάριο στους 30 τόνους, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να καθοριστούν όπου θα μπορούσαν να διατηρηθούν στους 40 τόνους. Οι Ιταλοί ενισχύουν το πακέτο για την πράσινη συγκομιδή, διαθέτοντας προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ στο μέτρο το 2020, συνοδευόμενο από μια ρήτρα που επιβάλλει μείωση τουλάχιστον 15% της συνολικής παραγωγής σε σύγκριση με το μέσο όρο των παραγόμενων ποσοτήτων τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά είναι τα μέτρα προβολής που κάνουν τους επαγγελματίες ιδιαίτερα δυσαρεστημένους αυτή τη στιγμή. Σε κοινή επιστολή που εστάλη από τους κύριους εθνικούς επαγγελματικούς φορείς (UIV, Federvini, Federdoc, Assoenologi, Cia κ.λπ.) προς τον συντονιστή της Επιτροπής Γεωργικών Πολιτικών της Διάσκεψης των Περιφερειών, οι υπογράφοντες εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη ευελιξίας σε επίπεδο χρήσης και προθεσμιών. Επειδή οι διαφημιστικές δραστηριότητες έπρεπε να αναθεωρηθούν εντελώς λόγω του Covid-19, οι Ιταλοί ήθελαν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να οργανώσουν εικονικές δοκιμές και άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες και να ανακατευθύνουν τις δαπάνες στις δημόσιες σχέσεις και στην εμπειρογνωμοσύνη για το μάρκετινγκ. Ωστόσο, η σχετική τροποποίηση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Διάσκεψης.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 345 επισκέπτες συνδεδεμένους