Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Ιουνίου 2020

Τα εισαγόμενα κρασιά, οι μεγάλοι χαμένοι από τους αμερικανικούς περιορισμούς λόγω πανδημίας

 

"Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση κρασιού διατηρείται καλά. Και οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να είναι σταθερές και μετά τη λήξη του περιορισμού", δήλωσε η Lulie Halstead.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν ενισχύσει τις αγορές κρασιού και τη συμμετοχή καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν τον αμπελώνα της Καλιφόρνιας από αυτόν της Γαλλίας.

Οι περιορισμοί φαίνεται να ενισχύουν την κατανάλωση κρασιού στο σπίτι και έξω από την διαδικασία των γευμάτων. "Μετά από μια σημαντική αύξηση των πωλήσεων τον Μάρτιο και των αρχών Απριλίου, οι όγκοι των οίνων που πωλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας. Φαίνεται ότι αυτοί οι όγκοι καταναλώθηκαν χάρη στη γενική αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης κρασιού με την εμφάνιση νέων ευκαιριών (διαδικτυακές συνομιλίες, απεριτίφ, εικονικές γεύσεις ...)" εξηγεί η Lulie Halstead, Διευθύνων Σύμβουλος του Wine Intelligence, σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα της αμερικανικής αγοράς από το γραφείο της (2.000 καταναλωτές κρασιού, από 30 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2020).

Εκπρόσωποι 77 εκατομμυρίων Αμερικανών τακτικών καταναλωτών οίνου, οι ερωτηθέντες αύξησαν την κατανάλωση κρασιού τους κατά 4% (από συχνότητα κατανάλωσης 9,3 σε 9,7 μεταξύ Μαρτίου 2019 και Μαρτίου 2020). Αυτή η τάση καθοδηγείται από γυναίκες και νέους καταναλωτές (γενιές X και Y), ενώ όλοι οι Αμερικανοί προτιμούν τις διαδικτυακές αγορές (οι πωλήσεις των εμπόρων κρασιού σταμάτησαν, ενώ εκείνες που βρίσκονταν στη μαζική διανομή παραμένουν σταθερές).

"Αλλά μια άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά, είναι η τάση να αγοράζουν οι καταναλωτές εγχώρια παραγόμενα κρασιά. Τα εγχώρια κρασιά είναι οι μεγαλύτεροι νικητές των περιορισμών της αμερικανικής αγοράς", σημειώνει η Lulie Halstead. Αν και η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει την προέλευση των οίνων που αγοράστηκαν εξαιτίας του κορονοϊού (περίπου 80%), ευνοούν τώρα κατά 18% τα κρασιά της Καλιφόρνιας και το 20% απάντησε ότι θα απομακρυνθούν από τα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά κρασιά (έναντι 15% για τα κρασιά Αυστραλίας, Αργεντινής, Χιλής …). Αυτή η μείωση της συχνότητας των αγορών εισαγόμενων οίνων επιδεινώνεται από τη μείωση του επιπέδου εμπιστοσύνης στα κρασιά του Παλαιού Κόσμου, σημειώνει το Wine Intelligence. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον κορονοϊό σε κάθε χώρα, το 11% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στα ιταλικά κρασιά, 9% για αυτά της Ισπανίας και 7% για εκείνα της Γαλλίας.

"Σε περιόδους άγχους, η τάση μας ως ανθρώπων ήταν πάντα να στραφούμε προς το εσωτερικό και να εκτιμούμε τις τοπικές (και εθνικές) κοινότητές μας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα, σε μια περίοδο εγκλεισμού. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν πιο εύκολα στο διαδίκτυο και να αισθάνονται αφοσιωμένοι στην υποστήριξη επωνυμιών που είναι τόσο φυσικά όσο και πολιτισμικά πιο κοντά στο σπίτι", δήλωσε η Lulie Halstead, σε μια ηλεκτρονική ανάρτηση.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 416 επισκέπτες συνδεδεμένους