Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Ιουλίου 2020

Ανοίγει ένα παράθυρο για την επίλυση της διαφοράς Airbus / Boeing ... και των αμερικανικών επιβαρύνσεων στα ευρωπαϊκά κρασιά

 

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά προσηλωμένη στη διευθέτηση αυτής της ήδη μακροχρόνιας διαμάχης, που είναι η χρονικά μεγαλύτερη στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου".

Όπως και ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος πριν από λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι έχει συμμορφώσει τις αεροναυτικές επιδοτήσεις της. Ας ελπίσουμε ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις καθώς πλησιάζει ένα νέο κύμα κυρώσεων.

Είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Airbus ,είτε για τις επιχορηγήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing, "ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση των δύο διαφορών αυτό το καλοκαίρι. Μια πιθανή επίλυση αυτής της αεροναυτικής σύγκρουσης αυξάνει τις ελπίδες των ευρωπαϊκών κρασιών, τα οποία έχουν πέσει θύματα ,της κατά 25% αμερικανικής προσαύξησης δασμών από τις 18 Οκτωβρίου 2019.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης, παρά την υπόσχεση του Γάλλου προέδρου, οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι έχουν συμμορφώσει τη βοήθειά της προς την Airbus και δεν χρειάζεται πλέον να επιβάλλονται αντίποινα. Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου, μαθαίνουμε ότι «η γαλλική και η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησαν με την Airbus να τροποποιήσουν τους όρους των αρχικών αποζημιώσεων - επενδύσεων που έχουν χορηγήσει για την ανάπτυξη του αεροσκάφους A350 προκειμένου να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της αγοράς. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη - η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία - σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την υπόθεση Airbus. "Στην πραγματικότητα," οι αδικαιολόγητοι δασμοί για τα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν είναι αποδεκτοί και, λαμβανομένης υπόψη της τήρησης της απόφασης που εκδόθηκε στην υπόθεση Airbus, διαμηνύουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν αμέσως αυτούς τους αδικαιολόγητους δασμούς" υποστηρίζει ο Phil Hogan, Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου.

"Με την πλήρη συμμόρφωση της Airbus σε σχέση με τις διαφορές στον ΠΟΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση των εμπορικών κυρώσεων κατά της Ευρώπης", υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναφέρει σε δελτίο τύπου "η αμερικανική διοίκηση να άρει αμέσως τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο σε ευρωπαϊκά προϊόντα". Μέχρι σήμερα, το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) δεν έχει εκδώσει δήλωση σχετικά με το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε σχολιάσει τις ανακοινώσεις, στις αρχές Ιουνίου, της συμμόρφωσης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη διαμάχη με την Boeing.

Το επόμενο βήμα αφορά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που αναμένονται στις 12 Αυγούστου, σε συνέχεια των αντιποίνων που δεν άλλαξαν τελικά κατά την τελευταία αναθεώρησή τους, στα μέσα Φεβρουαρίου. "Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να διατηρήσουν τους δασμούς τους στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αποφασίσουν να αυξήσουν τους δασμούς ή να τους εφαρμόσουν σε νέα προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει τα δικά της δικαιώματα κυρώσεων, βάσει των εφαρμοστέων αδειών από τον ΠΟΕ, μόλις ο τελευταίος καθορίσει το επίπεδο των αντιμέτρων στην υπόθεση Boeing" προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στενό, το παράθυρο διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό όμως προς το παρόν.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 584 επισκέπτες συνδεδεμένους