Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιουλίου 2020

Το χάσμα περιορίζεται μεταξύ της κινεζικής κατανάλωσης τοπικών και εισαγόμενων κρασιών

 

Η κυριαρχία των κινεζικών κρασιών στην τοπική αγορά είναι μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα. Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ίδια.

Το κινεζικό κρασί θεωρείτο από καιρό ότι κυριαρχούσε στην εγχώρια αγορά, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 70% των οίνων που καταναλώνονται, με τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς της χώρας, την Changyu Pioneer Wine Company και τη Greatwall, να είναι σημαντικοί παράγοντες. Αλλά η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει, τουλάχιστον σύμφωνα με έκθεση της επίσημης Ένωσης Εμπορίου και Ποτών της Κίνας. Η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Αλκοολούχων Ποτών της Κίνας (CADA) δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ του κινεζικού κρασιού και του εισαγόμενου οίνου μειώνεται, τουλάχιστον ως προς τον όγκο, και ότι στην πραγματικότητα ο τελευταίος καταναλώνεται περισσότερο. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της CADA, αναφέρει ότι οι όγκοι των εισαγόμενων κρασιών και της εγχώριας παραγωγής κρασιού μειώθηκαν κατά περίπου 10% πέρυσι.

Ωστόσο, και πάλι σύμφωνα με την Ένωση, τα εισαγόμενα κρασιά διατηρούν το πλεονέκτημά τους έναντι των τοπικών οίνων, καθώς κατέχουν περίπου το 60% του μεριδίου αγοράς κατ’ όγκο, έναντι 40% για τα κινεζικά κρασιά. Η έκθεση δεν εξηγεί πώς κατέληξε η CADA σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά φαίνεται ότι αυτά τα ποσοστά βασίζονται σε στοιχεία που δημοσίευσε η ένωση, τα οποία συνέκριναν την εθνική παραγωγή κρασιού πέρυσι (4,51 εκατομμύρια εκατόλιτρα) και στον όγκο του οίνου που εισάγεται στην Κίνα (6,12 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Πέρυσι, η εθνική παραγωγή υπέστη τη σημαντικότερη πτώση της, αφού μειώθηκε από 11,61 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2015 σε 4,51 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019. Επίμαχο ζήτημα: Οι κινεζικές οινοποιίες δυσκολεύονται να επωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα εισαγόμενα κρασιά δεν είχαν καλή απόδοση πέρυσι, λόγω της οικονομικής ύφεσης και του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ωστόσο, όσον αφορά τον όγκο και την αξία, οι εισαγόμενοι οίνοι ακολούθησαν μια ετήσια ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια, με μέση αύξηση της αξίας 4,8%, σημειώνει η CADA. Αυτή η εξέλιξη είναι καλή για ξένα οινοποιεία που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κίνα.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη δυναμική κατανάλωσης μεταξύ του κινεζικού κρασιού και του εισαγόμενου οίνου παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι αυτονόητο ότι η κατανάλωση κρασιού και στις δύο κατηγορίες θα μειωθεί απότομα. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Château Junding στο Shandong Penglai, Shao Xuedong, σε αυτή τη συνάντηση της CADA, ανέφερε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις του δεν ξεπέρασαν το 20% αυτών που καταγράφηκαν πέρυσι την ίδια περίοδο. Ο Yang Huafeng, γενικός διευθυντής του οινοποιείου Xinjiang Xiangdu, πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις των κρασιών του μειώθηκαν 30-50% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν περαιτέρω καθώς οι τιμές μειώθηκαν και αυξήθηκε το κόστος παραγωγής.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 790 επισκέπτες συνδεδεμένους