Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Σεπτεμβρίου 2020

Ισπανία: Υψηλή συγκομιδή, παρά τα μέτρα περιορισμού της παραγωγής

 

Στην περιοχή του Don Quixote, οι αμπελουργοί καταγγέλλουν τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η συγκομιδή ξεκίνησε σε ένα πολύ τεταμένο υγειονομικό πλαίσιο στην Ισπανία, αλλά για τον αμπελοοινικό τομέα, η ποσότητα και η ποιότητα φαίνεται να είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ισπανικών συνεταιρισμών, η συγκομιδή 2020 αναμένεται να φτάσει τα 43-44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αν και ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες θα παραμείνει καθοριστικός παράγοντας. Οι βροχοπτώσεις στην αρχή της σεζόν μαζί με την έλλειψη παγετού δημιούργησαν συνθήκες καλής συγκομιδής στους ισπανικούς αμπελώνες φέτος. Μόνο η Καταλονία και η Εστρεμαδούρα και μερικές άλλες περιοχές παραγωγής αναμένουν μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2019, ιδίως λόγω του ωιδίου και του καύσωνα που επηρέασαν τις μη αρδευόμενες περιοχές. Συνολικά, μετά από μια σχετικά μικρή συγκομιδή το 2019, η Ισπανία επιστρέφει στην αυξημένη παραγωγή του 2018.

Αυτό είναι σχετικά απροσδόκητο επίπεδο παραγωγής, δεδομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της. Πράγματι, η πράσινη συγκομιδή, ο καθορισμός μέγιστων αποδόσεων 20.000 kg ανά εκτάριο για τα λευκά και 18.000 kg για τα κόκκινα, με δήλωση της συγκομιδής για τα αμπελοτεμάχια και η ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. 9% στα σταφύλια που προορίζονται για οινοποίηση πιστεύεται ότι θα περιόριζα τον όγκο των κρασιών που θα παρήγαγαν τα οινοποιεία. Στην περιοχή της Castille-La Manche, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 23 Mhl κρασιού. «Με την εφαρμογή μέτρων αγοράς όπως η πράσινη συγκομιδή, η απόσταξη κρίσης και η ιδιωτική αποθήκευση, 4,2 Mhl αποσύρθηκαν από την αγορά, αφήνοντας στην περιοχή 10,8 Mhl οίνων σε απόθεμα στις 31 Ιουλίου, ή 2 Mhl λιγότερο από πέρυσι», ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα σε δελτίο τύπου.

 

Μέτρα στήριξης που θεωρούνται "σαφώς ανεπαρκή"

Όμως εκτός από αυτά τα νέα που προορίζονται να καθησυχάσουν τις αγορές, το ηθικό δεν είναι καλό στον τομέα. Αρκετοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής διεπαγγελματικής οίνου OIVE, ανεβαίνουν για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα για να βοηθήσει τον τομέα να αντιμετωπίσει την κρίση Covid-19. "Ο τομέας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ... εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, κινδυνεύει να καταρρεύσει", προειδοποιεί η OIVE. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τους διάφορους παράγοντες του τομέα «προκειμένου να αναλύσει την εξέλιξη της συγκομιδής και τη συμπεριφορά της αγοράς, να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης και να είναι σε θέση να προτείνει νέες πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά της προσφοράς, η διεπαγγελματική πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί "ήταν σαφώς ανεπαρκή ... Στις χώρες γύρω μας, τα μέτρα έχουν παρασχεθεί με εθνικούς πόρους, γεγονός που βάζει την Ισπανία σε μειονεκτικό επίπεδο". Ζητά από τις δημόσιες αρχές να αναπτύξουν "φιλόδοξες διαφημιστικές εκστρατείες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των τουριστών και των αγορών στη χώρα μας".

 

Τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής

Επιπλέον, ενώ ένα τυπικό συμβόλαιο εθελοντικού χαρακτήρα, που επισημοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου, εισήχθη σε μια προσπάθεια να καταστούν οι συναλλαγές πιο διαφανείς, οι αμπελουργοί της Castille-La Manche εκφράζουν τη λύπη τους για «πίεση στους αμπελουργούς έτσι ώστε» αποδέχονται τιμές στα σταφύλια που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής». Αυτό γίνεται παρά το ότι ένας νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους προβλέπει ρητά ότι η τιμή που συμφωνείται μεταξύ του παραγωγού και του πρώτου αγοραστή, πρέπει να καλύπτει το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να καθορίζει αυτά τα κόστη παραγωγής», καταγγέλλει η ένωση νέων αγροτών στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει ότι αυτό «επιτρέπει στους δύο μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τον Félix Οι Solis και τον Garcia Carrion, να συνεχίσουν να ασκούν τη δεσπόζουσα θέση τους… ». Ας θυμηθούμε ότι αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται ήδη στην δικαιοσύνη και είναι ύποπτες για εμπορία νέων κρασιών με επισήμανση που αφορά παλαιωμένους οίνους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 165 επισκέπτες συνδεδεμένους