Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Σεπτεμβρίου 2020

Κρίση κορωνοϊού: εκατοντάδες πτωχεύσεις οινοποιείων ανακοινώθηκαν στη Νότια Αφρική

 

Η ιστορία της βιομηχανίας οίνου της Νότιας Αφρικής έρχεται από το παρελθόν, αλλά πολλές επιχειρήσεις απειλούνται.

Από τα μεσάνυχτα της 20ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής μείωσε το επίπεδο κινδύνου για την υγεία στο στάδιο 1, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά της και χαλαρώνοντας ορισμένους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών. Μήπως είναι όμως πολύ αργά για να σωθεί ο τομέας του οίνου;

Όλοι οι οινοπαραγωγοί υπέφεραν από την πανδημία. Αλλά πέρα από τον αντίκτυπο του κλεισίματος του κυκλώματος CHR και της πολυπλοκότητας της συγκομιδής, ο τομέας οίνου της Νοτίου Αφρικής έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, που προέβλεπαν ιδιαίτερα αυστηρά και δεσμευτικά μέτρα. Για έξι μήνες, η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύτηκε σχεδόν συνεχώς στην τοπική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων που οφείλεται σε περιστατικά που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ακόμη χειρότερα, οι εξαγωγές απαγορεύτηκαν, κατόπιν εγκρίθηκαν, και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν ξανά εντός τριών εβδομάδων τον Απρίλιο, και τελικά επαναλήφθηκαν στις αρχές Μαΐου ενώ παρεμποδίστηκαν από διοικητικές δυσκολίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιπέτειας, οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως η Vinpro συνέχισαν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου και να συνομιλούν με το κράτος για να το ενημερώσουν για την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας, ήδη χωρίς αίμα μετά από χρόνια ξηρασία και έλλειψη κερδοφορίας. Ακριβώς όταν οι επαγγελματίες της Νοτίου Αφρικής μπήκαν σε ένα σημείο καμπής, με δείκτες που άρχιζαν να γίνονται πράσινοι και με μια κλιματική κατάσταση λιγότερο κρίσιμη από ότι τα προηγούμενα χρόνια, επλήγησαν την Covid-19 και με μέτρα που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απόγνωση και απώλεια ορατότητας στο ράφι. "Ο τουρισμός και ο τομέας της CHR (εστιατόρια, μπαρ, κτήματα, κ.λπ.) έχουν γονατίσει", αναφέρει ο Dimitri Coutras, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Wine Intelligence για τη Νότια Αφρική. "Πολλές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά."

 

Πλεόνασμα πριν από την επόμενη συγκομιδή

Στα οινοποιεία και στους αμπελώνες, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εν αναμονή της επόμενης συγκομιδής, με αποτέλεσμα ο διευθυντής της Vinpro Rico Basson να φοβάται το επόμενο πρόβλημα: «Οι παραγωγοί μας προετοιμάζονται ήδη για τη συγκομιδή του 2021, αλλά με σχεδόν 300 εκατομμύρια λίτρα. από πλεόνασμα κρασιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στις δεξαμενές, ενδέχεται να μην έχουμε αρκετό χώρο για να φιλοξενήσουμε την επόμενη συγκομιδή. Η κατάσταση είναι τρομερή». Ειδικά δεδομένου ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των κρασιών στην πόρτα του οινοποιείου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Cyril Ramaphosa να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών στα μέσα Αυγούστου, ο Rico Basson δήλωσε ότι «είναι απογοητευμένος από την έκταση της ζημίας στον τομέα μας που προκλήθηκε από την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών και παρατεταμένους περιορισμούς στις τοπικές πωλήσεις». Αξιολογώντας την άρση των απαγορεύσεων ανέφερε ότι "ίσως είναι πολύ αργά." Πολλές οινοποιίες έβαλαν λουκέτο και η οικονομική ανάκαμψη για τον αμπελοοινικό τομέα στο σύνολό της θα είναι μακρά». Η Vinpro εκτιμά ότι περισσότερα από 80 οινοποιεία και 350 καλλιεργητές σταφυλιών θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους 18 μήνες.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Anton Smuts, αποδίδει ορισμένες δυσκολίες στη διαμόρφωση του τομέα της Νοτίου Αφρικής: «ο τομέας κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις - το 40% των αμπελουργών παράγουν λιγότερους από 100 τόνους και ένα επιπλέον 36% λιγότερο από 500 τόνους ετησίως και οι περισσότεροι δεν διαθέτουν οικονομικά εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν την οικονομική έρημο». Υπενθύμισε ότι «ένας εργαζόμενος σε ένα αγρόκτημα δημιουργεί δέκα θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας». Ενώ η τριετής έκθεση του Cape Wine, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2021, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2022, ο αναλυτής του Wine Intelligence επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν μικρές ακτίνες φωτός στο Δυτικό Ακρωτήριο. Εκτός από την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου και των άμεσων πωλήσεων, ο Dimitri Coutras καλωσορίζει όλες τις ενέργειες υποστήριξης που γίνονται για τον τομέα οίνου της Νοτίου Αφρικής τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έφεραν πιο κοντά, τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως τους εστιάτορες.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1321 επισκέπτες συνδεδεμένους