Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Σεπτεμβρίου 2020

Με ή χωρίς συμφωνία: το Brexit προετοιμάζεται ήδη όσον αφορά τις τελωνειακές διατυπώσεις για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά

 

Σε ισχύ σε λιγότερο από εκατό ημέρες, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά απαιτεί την προετοιμασία όλων των φορέων, βάζοντας σε συναγερμό τα τελωνεία.

Την 1η Ιανουαρίου 2021, "ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση. Οι διατυπώσεις θα αλλάξουν. Πρόκειται για προετοιμασία", δήλωσε η Caroline de Saussure, διευθύντρια του προγράμματος Brexit στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Έμμεσων Δικαιωμάτων, σε διαδικτυακό σεμινάριο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Θολό είναι το τοπίο όπως και η ομίχλη του Τάμεση, αφού το Brexit έχει χαρακτηρισθεί από μια σειρά σύντομων τίτλων, όπως η τρέχουσα μεταβατική περίοδος, οι μεγάλες αποτυχίες και η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με μια εμπορική συμφωνία. Γενικά χάθηκε το νήμα και η υπομονή των εξαγωγέων. "Το έχουμε κάνει ήδη πολλές φορές, αλλά τώρα χρειάζεστε ισχυρή βεβαιότητα: […] ο αριθμός των τελωνειακών διασαφήσεων θα αυξηθεί", επιμένει η Caroline de Saussure.

 

"Τελωνειακές δηλώσεις για κάθε πράξη"

Ξεκινώντας μια νέα φάση επικοινωνίας λιγότερο από 100 ημέρες πριν από το Brexit, το Τελωνείο ζητά από όλους τους φορείς που συνεργάζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο να προβλέψουν ένα νέο αριθμό τελωνειακών διατυπώσεων. "Δεν θα κάνετε μια συνοπτική δήλωση συναλλαγών κάθε μήνα, οι τελωνειακές διασαφήσεις θα πρέπει να γίνονται για κάθε συναλλαγή" αναφέρει η Caroline de Saussure, τονίζοντας ότι αυτές οι νέες διατυπώσεις θα έχουν κόστος (σε χρόνο, εκπαίδευση, ανθρώπινοι πόροι). ...).

Δημοσιεύοντας έναν νέο οδηγό προετοιμασίας για το Brexit, το Τελωνείο επισημαίνει την ιδέα τους για «έξυπνα σύνορα». Αναπτύχθηκε ειδικά για τη διασυνοριακή διέλευση και αυτό το εργαλείο απαιτεί υπομονή από τον διασαφιστή. «Ο εξαγωγέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να ολοκληρώσει τις τελωνειακές του διατυπώσεις πριν φορτώσει τα προϊόντα του» εξηγεί το φυλλάδιο. Είτε η διασάφηση γίνεται εσωτερικά είτε με έναν εγγεγραμμένο τελωνειακό αντιπρόσωπο, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: "ετοιμάστε τα στοιχεία της διασάφησης (τιμολόγιο και λεπτομέρειες των εμπορευμάτων), εκδώστε την τελωνειακή διασάφηση, στείλτε την στον αποστολέα ή τον μεταφορέα έτσι ώστε να υπάρχει κατά την αποστολή των εμπορευμάτων με τη δήλωση που θα κατέχει και ο οδηγός». Οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού συσχετίζονται κατά τη διέλευση από τον τελωνειακό χώρο με έναν γραμμικό κώδικα που αυτοματοποιεί την έκδοση της απόδειξης εξόδου.

 

"Πρόβλεψη διαδικασιών ελέγχου"

Στη Γαλλία, προσλήφθηκαν 700 τελωνειακοί πράκτορες, ανακοινώνει ο Olivier Dussopt, ο υπουργός παρά τον υπουργό Οικονομίας. Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο Υπουργός ήταν πεπεισμένος για τη δημιουργία νέων τελωνειακών δομών όπως το "έξυπνο σύνορο", αλλά υπογραμμίζει ότι "αυτό το εργαλείο μπορεί να είναι έξυπνο, δεν θα λειτουργήσει χωρίς την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή των οικονομικά ενδιαφερομένων που πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις διαδικασίες ελέγχου. [...] Θα μπορέσουμε να πετύχουμε μόνο προβλέποντας το μέγιστο των επιχειρησιακών ρυθμίσεων" ανέφερε.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 498 επισκέπτες συνδεδεμένους