Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Οκτωβρίου 2020

Υποχρεωτική σύμβαση αγοράς σταφυλιών για τους οίνους Pays d'Oc στη Γαλλία, μια πρόκληση για τα οινοποιεία

 

Για να υπάρχει δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί η Γεωγραφική Ένδειξη στην ετικέτα των οίνων Pays d'Oc, πρέπει να έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο αγοράς σταφυλιών. Μια λογική που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της ιστορικής φιλοσοφίας του Pays d'Oc, αλλά η οποία είναι δύσκολο να κατανοηθεί ως προς τη σκοπιμότητά της από τα οινοποιεία.

Για να διατηρηθεί η ισορροπία της αγοράς, το συνδικάτο ΠΓΕ Pays d'Oc απαιτεί σύμβαση αγοράς για οποιοδήποτε αίτημα επισήμανσης. Στους συνεταιρισμούς, οι διαχειριστές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην υποχρέωση αυτή.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προκαλεί αναταράξεις. Για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, το συνδικάτο Pays d'Oc αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να επισημάνει μόνο όγκους που μπορούν να δικαιολογηθούν από μια σύμβαση πώλησης. Αυτό το μέτρο είχε ήδη εφαρμοστεί στο τέλος της προηγούμενης περιόδου, μετά τον περιορισμό λόγω κορωνοϊού, έτσι ώστε οι υπόλοιποι όγκοι που επισημαίνονται με την ένδειξη Pays d'Oc να αντιστοιχούν στη ζήτηση της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τιμών στο τέλος της περιόδου. Η υποχρέωση αυτή ανανεώθηκε με την έναρξη της περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή ετικετών, ιδίως από τα κόκκινα κρασιά που συνήθως δηλώνονται ως AOC, τα οποία λόγω έλλειψης αγοράς, μπορούσαν να ανακαταταχθούν σε ΠΓΕ Pays d'Oc και σε χαμηλότερες τιμές. Οι παραγωγοί που θέλουν να διεκδικήσουν την ετικέτα Pays d'Oc πρέπει επομένως να συνάψουν σύμβαση αγοράς σταφυλιών βάσει του όγκου που ζητούν την έγκριση.

 

Ένα πλεονέκτημα για τριετή συμβόλαια

Ενώ ο στόχος της ισορροπίας της αγοράς σχετίζεται με πολύ περισσότερους παράγοντες, αυτό το μέτρο εκτιμάται με διαφορετικό τρόπο. "Στο τρέχον πλαίσιο, είναι καλύτερο να παραμείνουμε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τη συμφόρηση στην αγορά με την είσοδο των AOC, των οποίων οι αγορές βρίσκονται σε απότομη μείωση σήμερα. Δεν είναι κακό μέτρο. Θα ευνοήσει αυτούς που έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια που μπορούν επομένως να παρουσιάσουν ήδη τα κρασιά τους για επισήμανση", σχολιάζει ο Anthony Bafoil, πρόεδρος του οινοποιείου Lédignan και του συνεταιριστικού τομέα του Coop de France Occitanie. Για άλλους διευθυντές οινοποιείων, ο νέος περιορισμός τους δυσκολεύει. «Προσπαθούμε να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας, ειδικά γρήγορες παραδόσεις. Αυτή η απόφαση κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Είναι πιο περιοριστική ειδικά για τα οινοποιεία που πωλούν χύμα από εκείνα που πωλούν εμφιαλωμένους οίνους. Ωστόσο, εάν πρόκειται να υπερασπιστούμε την τιμή, αυτή η επιπλοκή μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Αλλά θα ήταν προτιμότερο να καθοριστούν ποσοστώσεις επισήμανσης σύμφωνα με τους όγκους που κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα χρόνια, να δοθεί προτεραιότητα σε οινοποιεία που παράγουν ΠΓΕ Pays d'Oc για μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει ο David Reverbel, διευθυντής του οινοποιείου της Pouget.

Μια άλλη επιπλοκή: όταν ένα συμβόλαιο καλύπτει μόνο ένα μέρος του όγκου μιας δεξαμενής, το οινοποιείο υποχρεούται να μεταγγίσει μέρος της ώστε να ξεχωρίσει σαφώς τον όγκο που θα επισημανθεί στην ετικέτα με την ένδειξη Pays d'Oc από το υπόλοιπο της δεξαμενής. Ένας πονοκέφαλος για πολλούς οινοποιούς που δεν έχουν απαραίτητα τους απαραίτητους χώρους για αυτές τις μεταγγίσεις.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1214 επισκέπτες συνδεδεμένους