Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Νοεμβρίου 2020

Η Napa και η Sonoma πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές

 

Το Castello di Amorosa στην Calistoga υπολογίζεται ότι έπαθε ζημιά αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το chateau παρέμεινε ανέπαφο.

Περίπου τριάντα κτήματα καταστράφηκαν πλήρως ή εν μέρει*, καθώς και εμφιλοχωρεί σημαντικός κίνδυνος γεύσης καπνού στα κρασιά από τον τρύγο του 2020 στην Καλιφόρνια.

Για άλλη μια φορά, η Καλιφόρνια και άλλες γειτονικές πολιτείες των ΗΠΑ υπέστησαν ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές φέτος. Πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας έλαβαν χώρα το 2020 και οι τελευταίες πέντε έπληξαν τους αμπελώνες. Αυτός είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη μεγαλύτερη αμπελουργική πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το κακό δεν έχει τελειωμό. Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, οι πυροσβέστες της Καλιφόρνια δήλωσαν ότι περισσότεροι από 7.700 πυροσβέστες συνέχισαν να καταπολεμούν 20 πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων 12 μεγάλων συμβάντων. Από τις αρχές του έτους, περισσότερες από 8.600 πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια εκτάρια στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας επίσης περίπου 9.200 κτίρια ενώ προκάλεσαν 31 θανάτους. Κατά ειρωνικό τρόπο, μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη βιομηχανία οίνου αποκαλείται Glass Fire ή η γυάλινη φωτιά: από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει καταστρέψει περίπου 27.000 εκτάρια στις κομητείες Napa και Sonoma. Κτήρια με prestige και κτίρια ηλικίας άνω των εκατό ετών έχουν καταστραφεί, καθώς και το περιεχόμενο των δεξαμενών και των κελαριών τους σε πολλές περιπτώσεις, ενώ τα ίδια τα αμπέλια φαίνεται να έχουν υποφέρει λιγότερο. Ωστόσο, η πιθανότητα να ανακαλύψουμε εκ νέου τη γεύση του καπνού στα κρασιά βρίσκεται στο απόγειό της, αφήνοντας στους παραγωγούς ένα ιδιαίτερα σκληρό δίλημμα: να οινοποιήσουν τα σταφύλια με τον κίνδυνο να απορρίψουν τα κρασιά μέσα σε λίγους μήνες, ή να εκτεθούν στην πιθανότητα απώλειας αγορών λόγω έλλειψης προϊόντων. Από την πλευρά των αγοραστών, ωστόσο, ο κίνδυνος γεύσης καπνού αφήνει μια διέξοδο για τους επιχειρηματίες των οποίων τα αποθέματα παρέμειναν υψηλά καθώς πλησίαζε η συγκομιδή.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματικοί οργανισμοί θέλουν να είναι αισιόδοξοι. «Η συγκομιδή του 2020 δεν έχει χαθεί», δήλωσε η Napa Valley Vintners στα μέσα του Οκτώβρη. "Ενημερωτικά, το 80% των οινοποιείων μας προχωρά με τη συγκομιδή του 2020. Φέτος, υποφέραμε τα πάντα και χειριστήκαμε την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως έχουμε κάνει κάθε χρόνο για πάνω από 150 χρόνια». Ο διευθυντής του C. Mondavi & Family, Judd Wallenbrock, είναι εξίσου θετικός: «Το 2017 υπήρχε ένας δακτύλιος φωτιάς σε όλη την κοιλάδα με πολύ πιο έντονο καπνό από ό, τι φέτος και καταφέραμε να αναπτύξουμε υπέροχα κρασιά». Το ζήτημα που προκύπτει μακροπρόθεσμα είναι, φυσικά, η κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στον αμπελώνα, στο πλαίσιο επιδεινωμένων πυρκαγιών. «Μεταξύ όλων των τομέων που γνωρίζω, η βιομηχανία του κρασιού είναι μια από τις πιο ισχυρές. Έχουμε περάσει από πανδημία, πυρκαγιές για αρκετά χρόνια, σεισμούς, πολέμους, οικονομικές κρίσεις και πάνω απ 'όλα, ποτοαπαγόρευση. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι όχι ότι μόνο θα επιβιώσουμε αλλά και ότι θα ευδοκιμήσουμε. Να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες λευκού σταφυλιού και το Pinot Noir συγκομίστηκαν κυρίως πριν από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές και ότι οι κομητείες της Napa και της Sonoma, ενώ ήταν σημαντικές από άποψη εικόνας και ποιότητας, αντιπροσωπεύουν "μόνο" το 11% της παραγωγής της Καλιφόρνιας κατ 'όγκο.

 

* Τα ακόλουθα οινοποιεία είναι από τα πιο επηρεαζόμενα: Behrens Family Winery, Burgess Cellars, Dutch Henry Winery, Eeden Vineyards, Fairwinds Estate Winery, Flying Lady Winery & Estate, Hourglass Winery, Ritchie Creek Vineyard, Sherwin Family Vineyards, Spring Mountain Vineyards, Sterling Vineyards, Tofanelli Vineyards, Tuck Beckstoffer Vineyards, Newton Vineyard.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1277 επισκέπτες συνδεδεμένους