Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Δεκεμβρίου 2020

Ανθεκτικότητα στην πανδημία: η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται λιγότερο από το αναμενόμενο το 2020

 

Η ζήτηση των καταναλωτών στις ΗΠΑ επηρεάστηκε ελάχιστα από την πανδημία.

Μια νέα ανάλυση από το IWSR εκτιμά ότι η κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να μειωθεί μόνο κατά 8% σε 19 βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο το 2020. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα διψήφια ποσοστά που αναμενόταν αρχικά.

Οι Βρετανοί αναλυτές αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για το 2020 βάσει της ανάλυσης απόδοσης των αλκοολούχων ποτών σε 19 διεθνείς αγορές * και στον τομέα των «ταξιδιωτικών λιανικών», που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης. «Εάν αποκλείσουμε τα οινοπνευματώδη που καταναλώνονται σε εθνικό επίπεδο, όπως το baijiu και το shochu, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στις 19 χώρες που μελετήθηκαν αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 το 2024. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε μια ταχύτερη ανάκαμψη, μετά τα πρόσφατα νέα που αφορούν τις δοκιμές εμβολίων», δήλωσε ο Mark Meek, διευθυντής της ανάλυσης αγοράς ποτών IWSR. «Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι προσπάθειες των λιανοπωλητών και των εγκαταστάσεων στον τομέα της φιλοξενίας να προσαρμοστούν στην κρίση, σε συνδυασμό με την προθυμία των καταναλωτών να επιχειρήσουν σε νέες ευκαιρίες κατανάλωσης, δημιούργησαν νέο περιβάλλον, σίγουρα δύσκολο αλλά δυναμικό για αλκοολούχα ποτά ». Στη βάση της ανθεκτικότητας του κλάδου, το IWSR επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν αποδόσεις πέρα από τις προσδοκίες. Σε σύγκριση με απώλειες περίπου 5% σε χώρες όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, η αγορά της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2% σε όγκο. Το IWSR σημειώνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης όγκου που καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί στις τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Covid-19 δεν επηρέασε τη συνολική ζήτηση που εκδήλωσαν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, οι καταναλωτές - συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων "Millennials" - έχουν ξαναρχίσει τις συνήθεις δραστηριότητές τους, μειώνοντας τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μαζί, αυτές οι δύο αγορές αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ και περισσότερο από το 40% της αξίας της.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και αλλού, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα της φιλοξενίας έχει επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις σε αξία το 2020. Ομοίως, ορισμένες χώρες έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των πολύ αυστηρών κανόνων που επιβάλλουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. Αυτό ισχύει στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό. Η αδυναμία πραγματοποίησης ταξιδιών για αρκετούς μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει επίσης να προκαλέσει μείωση κατά 68% των όγκων που αγοράστηκαν στον τομέα των «ταξιδιωτικών καταστημάτων» φέτος. Αντίθετα, η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% το 2020 σε δέκα βασικές αγορές (Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) και αναμένεται να υπερβεί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια (33 δισεκατομμύρια ευρώ) έως το 2024. Μια άλλη τάση που εντοπίστηκε από το IWSR, είναι ότι το αφρώδες κρασί θα ανακάμψει έως το 2023, δηλαδή πιο γρήγορα από τα αλκοολούχα ποτά στο σύνολό τους, ενώ επίσης ο αναλυτής προβλέπει ανάκαμψη των χαμένων όγκων στην κατηγορία κρασιών premium έως το 2022. Τέλος, εν κατακλείδι, το IWSR παρατηρεί σταθερότητα στις καταναλωτικές συνήθειες το 2020 στις περισσότερες από τις χώρες που μελετήθηκαν, αφού η κατανάλωση επεκτείνεται συχνά σε νέους αστικούς καταναλωτές και μάλλον πλούσιους, "που αισθάνονται σχετικά άνετοι σε αυτό το νέο πρότυπο".

 

* Νότια Αφρική, Γερμανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ταϊλάνδη και Τουρκία

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1298 επισκέπτες συνδεδεμένους