Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Δεκεμβρίου 2020

Η κατανάλωση κρασιού μειώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων


Οι ηλικιωμένοι ακόμα καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο από τις νεότερες γενιές, όμως οι ηλικιωμένοι μειώνουν σημαντικά τις ποσότητες που καταναλώνουν, αντανακλώντας μια τάση μετριοπαθούς κατανάλωσης.

"Η αγάπη του κρασιού περιμένει συχνά τον αριθμό των ετών" συνοψίζει στην τελευταία μελέτη του, το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης και Παρατήρησης Συνθηκών Διαβίωσης (Credoc) για την ένωση Vin & Société, συγκρίνοντας έρευνες από το 2003 και το 2016 σε δείγμα 2.000 νοικοκυριών. "Ενώ μόνο το 25% μεταξύ 18-24 ετών καταναλώνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς με την ηλικία. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες πίνει κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυξάνεται πάνω από 60% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω", αναφέρει η μελέτη, εκτιμώντας ότι "το κρασί επιβεβαιώνει έτσι την ιδιότητά του ως παραδοσιακού προϊόντος και την πολυπλοκότητά του: η εκτίμησή του φαίνεται να γίνεται πιο δυνατή με το χρόνο και με την εμπειρία".

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με τη μέση ποσότητα κρασιού, οι νέες γενιές εξακολουθούν να καταναλώνουν λίγο (11 cl ανά περίσταση για ηλικίες 18-25 ετών το 2003 και το 2006), ενώ τα παλαιότερα στοιχεία εμφανίζουν υψηλότερες ποσότητες. Έτσι, οι μεταξύ 40-49 ετών το 2003 κατανάλωναν 25 cl / περιστασιακά, οι μεταξύ 50-59 ετών το 2016 κατανάλωναν 16 cl / περιστασιακά. Η καμπύλη κατανάλωσης κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, η δύναμή τους όμως με την πάροδο του χρόνου μοιάζει με ένα κύμα που διαβρώνεται καθώς εξελίσσεται στην ηλικία των καθημερινών καταναλωτών του οίνου.

 

"Μειωμένη κατανάλωση"

Ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ανοίγουν ένα μπουκάλι ή ένα BIB για μεσημεριανό γεύμα, οι νεότεροι καταναλωτές προτιμούν το δείπνο. «Αντανακλώντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η μείωση της κατανάλωσης αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι προτιμούν τη μετριοπαθή κατανάλωση, ενώ οι νεότερες γενιές συνδέουν σχεδόν αποκλειστικά το κρασί με την ευχαρίστηση (γεύματα που διαρκούν πάνω από μία ώρα, μοιράζονται με πολλά άτομα), αποκλείοντας έτσι το κρασί από την καθημερινή τους κατανάλωση »επισημαίνει το Credoc.

Για τη βιομηχανία οίνου, το συμπέρασμα είναι ότι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει είναι η γήρανση των νέων ώστε να ελπίζουν ότι θα καταναλώνουν περισσότερο. Οι νεότεροι πρέπει να αλλά να τοποθετηθούν σε νέους τρόπους κατανάλωσης.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 318 επισκέπτες συνδεδεμένους