Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιανουαρίου 2021

ΟΙV: "Η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου δεν πρέπει να ωφελήσει μερικούς, αλλά όλους"


Ακυρώνοντας τις διεθνείς συναντήσεις, η πανδημία covid-19 επιταχύνει πρώτα τις επενδύσεις του OIV σε εργαλεία πληροφορικής προσαρμοσμένα σε νέες ψηφιακές πρακτικές.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου Pau Roca εξηγεί τη στρατηγική και τις προκλήσεις της παροχής νέας ψηφιακής εξειδίκευσης στον διακυβερνητικό φορέα.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου, «υπάρχει ένα τεράστιο έργο», υποστηρίζει ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ενώ ο απόφοιτος της βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχεται εύκολα ότι δεν διαθέτει λεπτομερή εμπειρία στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης του αμπελώνα, σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον διακυβερνητικό οργανισμό. Ως πρώτο βήμα, ο OIV δημιουργεί ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αμπελοοινικού τομέα και σκοπεύει να αναπτύξει μια ειδική ομάδα εργασίας εντός δύο, τριών ετών και για πιο παραδοσιακά θέματα (αμπελουργία, οινολογία κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, ο OIV αναπτύσσει στο παρατηρητήριό του τρεις πόλους. Πρώτον, ο ένας αφορά την παρακολούθηση καινοτομιών στον τομέα, ο άλλος αφορά ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων ώστε να αξιοποιηθούν οι ποσότητες δεδομένων που είναι τώρα διαθέσιμες στον κλάδο. "Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία τους", δήλωσε ο Pau Roca, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τα δεδομένα παράγουν δεδομένα και μεταδεδομένα.

Το παρατηρητήριο συμπληρώνεται από ένα κέντρο δοκιμών: ένα «ψηφιακό γκαράζ» για να δοκιμαστούν τα πρωτότυπα εξηγεί ο Pau Roca, ο οποίος ελπίζει να επιτρέψει στη βιομηχανία να αποκτήσει δωρεάν δοκιμή σε τεχνολογικές λύσεις και να μην τις αφήσει το πεδίο του εμπορίου μέσω πληρωμένων εφαρμογών. Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, ο διευθυντής του OIV τονίζει ένα πολιτικό ζήτημα: "Ο τομέας του οίνου έχει ένα πολύ κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής, το οποίο το καθιστά πολύ προσαρμόσιμο στην τρέχουσα κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο με ψηφιοποίηση και να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο τομέας επωφελείται από αυτό και όχι μόνο λίγες (συγκεκριμένα μεγάλες) τεχνολογικές ομάδες".

Μεταξύ των πρώτων ψηφιακών αναγκών που εντοπίστηκαν από τον OIV, ο Pau Roca σημειώνει τις δυνατότητες του blockchain. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται σε κρυπτονομίσματα (ειδικά στο bitcoin). Αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει την ανιχνευσιμότητα των οίνων, από το αμπέλι έως τις αγορές. "Η διαίσθησή μου είναι ότι οι προδιαγραφές μπορούν να γίνουν έξυπνο περιεχόμενο", υποστηρίζει ο Pau Roca, που τελικά είναι πολύ λιγότερο αρχάριος από ό, τι διατείνεται για τον εαυτό του όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1271 επισκέπτες συνδεδεμένους