Εκτύπωση
PDF

11 Φεβρουαρίου 2021

Ανώτατο όριο στο + 1% ετησίως. Προς μια ευρωπαϊκή συναίνεση που διέπει τις φυτεύσεις αμπέλων έως το 2045

 

"Συμφωνώντας να επεκτείνουν τον μηχανισμό δικαιωμάτων φύτευσης από το 2030 έως το 2045, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις άνοιξαν το δρόμο για συμβιβασμό με τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συνοψίζει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Συμβιβασμός διαφαίνεται μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς αδειοδότησης για νέες φυτείες αμπέλου μετά το 2030.

Στις 8 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, μέσω της τεχνικής του επιτροπής, αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς έγκρισης για νέες Άδειες φύτευσης αμπέλων έως το 2045. Αρχικά το Συμβούλιο πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια για το αμπελουργικό δυναμικό από το 2030 έως το 2040, κάνοντας ένα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελευταίο υποστηρίζει παράταση έως το 2050.

Η ευρωπαϊκή συναίνεση πρέπει τώρα να εφαρμοστεί από τον τριμερή διάλογο, το διαπραγματευτικό όργανο δηλαδή, μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί αυτή η επέκταση στην επόμενη κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), σύμφωνα με το Γάλλο Υπουργό Γεωργίας. Julien Denormandie. Ο υπουργός ήταν υπέρ και επέλεξε την επέκταση του καθεστώτος μετά το 2030, με αύξηση που περιορίζεται στο 1%, υποστηρίζοντας σαφώς αυτήν την συμβιβαστική πρόταση.

Για να τερματιστεί η επέκταση των αδειών για νέα φύτευση αμπέλων μετά το 2030, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία πρότεινε πρόσφατα διπλασιασμό του ετήσιου ανώτατου ορίου για την φύτευση αμπέλων, από 1% σε 2% των φυτεμένων εκτάσεων για κάθε κράτος μέλος. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο.

Το καθεστώς αδειοδοτήσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, αφορά την ανάπτυξη του οίνου και είναι "ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την προσαρμογή της προσφοράς οίνου στη ζήτηση και, επομένως, αποτρέπει την επιστροφή στα επίπεδα της υπερπαραγωγής του εικοστού αιώνα", εξηγεί ένα δελτίο τύπου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της οποίας ο πρόεδρος, γερουσιαστής Jean-François Rapin .Ο γερουσιαστής τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει με τη σειρά της να αφομοιώσει αυτόν τον ευχάριστο συμβιβασμό, ειδικά δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας πλήττεται πολύ από την οικονομική κρίση, καθώς και από τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις».

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 310 επισκέπτες συνδεδεμένους