Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου Τηλεδιάσκεψη Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25 με την ΚΕΟΣΟΕ

Στη τελευταία του συνεδρίαση ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡα25 είχε προσκεκλημένους τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου καθώς και τον διευθυντή της κ. Παρασκευά Κορδοπάτη,

με μοναδικό θέμα τα επείγοντα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ώστε η πανδημία του COVID-19 να μην γίνει η ταφόπλακα της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας.

O πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά δεδομένα του κλάδου και τόνισε ότι τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου 2020, ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.117.801 hl. Εάν στα αποθέματα αυτά προστεθεί η παραγωγή οίνου του φθινοπώρου του 2020 όγκου 2.000.000 hl περίπου και αφαιρεθεί ο όγκος των αποσταχθέντων οίνων που ανήλθε σε 340.000 hl, η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 hl

«Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των τομέων εστίασης και του τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε προ του επόμενου τρυγητού σε πλήρη αδυναμία παραλαβής της σταφυλικής παραγωγή», συνέχισε.

Το σίγουρο είναι ότι υπό συνθήκες πανδημίας οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική καταστροφή. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης του αμπελοοινικού τομέα.

Τα αναγκαία μέτρα που προτείνει η ΚΕΟΣOΕ είναι τα ακόλουθα:

1. Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών

2. Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

3. Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία, που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

4. Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος

5. Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου, όπως ο κατακερματισμός του αμπελουργικού κλήρου, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή των σταφυλιών σε σχέση με το παραγόμενο κρασί, η έλλειψη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης των κρασιών ώστε να ανέβει η προστιθέμενη αξία του προϊόντος κλπ.

Στο σημείο αυτό οι εκπρόσωποι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα λύσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα, τα οποία αποτελούν και βασικά προβλήματα όλου του πρωτογενή τομέα.

Αυτές επιγραμματικά είναι:

• Νέοι Συνεταιρισμοί και Συνεργατικές ομάδες παραγωγών.

• Δημοπρατήρια Αγροτικών προϊόντων

• Ίδρυση Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

• Εκμετάλλευση από την παραπάνω τράπεζα της Δημόσιας και Κρατικής γης.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε, ότι η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο στόχαστρο της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας και πως ο πλούτος της ελληνικής γης πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, μέσα από συνεταιριστικά – συνεργατικά κινήματα ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ευημερίας των αγροτών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια των ολιγαρχών.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 787 επισκέπτες συνδεδεμένους