Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2021

Τα αιτήματα για ευρωπαϊκή βοήθεια ενόψει της κρίσης, πολλαπλασιάζονται

 

Οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί σε αρκετές παραγωγές χώρες εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα πέντε μήνες πριν από την επόμενη συγκομιδή.

 

Διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie και ο Ισπανός ομόλογός του Luis Planas υπέγραψαν δήλωση με στόχο την «ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο της γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής. Με την ευκαιρία αυτή, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν "την προσήλωσή τους στην αγορά και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων της κοινής οργάνωσης αγοράς, τα οποία έχουν δείξει και πάλι τη χρησιμότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω κορωνοϊού". Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα των αδειών φύτευσης πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2030. Δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να «συνεργαστούν» στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, επιδιώκοντας την απλούστευση στις διοικητικές διαδικασίες, την ευελιξία στην εφαρμογή του μελλοντικού οικολογικού καθεστώτος και την διατήρηση, μεταξύ άλλων, της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων Ταυτόχρονα, οι συνεταιρισμοί των δυο χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ακουστούν οι φωνές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε επιστολή που απευθύνθηκε στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, οι τέσσερις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία - Coopération Agricole, Alleanza delle Cooperative Italiane, CONFAGRI και Cooperativas Agro-alimentarias de España - επισήμαναν τις δυσκολίες που ο τομέας οίνου αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία. Ζητούν έναν έκτακτο προϋπολογισμό ισοδύναμο με τον ετήσιο προϋπολογισμό του προγράμματος στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα, "έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να εφαρμόσει επείγοντα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση της αγοράς και να εργαστούν με διαφημιστικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τομέα».

 

Αύξηση της παραγωγής, μείωση της κατανάλωσης στην Ισπανία

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας ζήτησε να συζητηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων κονδυλίων για τον αμπελοοινικό τομέα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 22 Μαρτίου. Να αναφερθεί ότι ο ισπανικός τομέας οίνου πρέπει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό παραγόντων που επιδείνωσαν σημαντικά την κατάστασή του το 2020. Ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας - απόσταξη κρίσης, πράσινη συγκομιδή, ενίσχυση αποθεματοποίησης - η συγκομιδή 2020 αυξημένη κατά 23% (σχεδόν 46 Mhl ) σε συνδυασμό με την πτώση των εξαγωγών κατά 6% (20,1 Mhl), την απότομη αύξηση των εισαγωγών (+82%) και τη μείωση της εθνικής κατανάλωσης (- 17,6%) αύξησαν τα αποθέματα και μείωσαν τις τιμές, ειδικά για τους generic οίνους. Από τις 31 Ιανουαρίου 2021, τα αποθέματα κρασιών ανέρχονταν σε 62,3 Mhl, καταγράφοντας αύξηση 7,9 Mhl σε διάστημα ενός έτους. Έτσι, οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί απαιτούν απόσταξη κρίσης έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 6 έως 7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, "σε αξιοπρεπή τιμή". Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών γεωργικών οργανώσεων και επαγγελματιών, ο μόνος τρόπος για την ανακούφιση της κατάστασης του αμπελοοινικού τομέα με την έλευση της επόμενης σεζόν είναι η απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων αποθεμάτων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 282 επισκέπτες συνδεδεμένους