Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Μαρτίου 2021

Covid 19: Η Vinitaly αναβάλλεται ξανά, οι Ιταλοί θέλουν απόσταξη κρίσης

 

Οι προοπτικές για τα ιταλικά κρασιά το 2021 είναι καλές σύμφωνα με τον διεθνή μεσίτη Ciatti, με την Ιταλία να αντικαθιστά την Αυστραλία στην Κίνα, για παράδειγμα.

Αντιμέτωποι με μια εθνική και διεθνή κρίση λόγω κορωνοϊού που δεν βελτιώνεται, οι διοργανωτές της ιταλικής έκθεσης Vinitaly ανακοίνωσαν την αναβολή της έως το 2022. Ο τομέας ζητά βοήθεια σε εθνικό επίπεδο για τη χρηματοδότηση απόσταξης κρίσης.

 

Αυξανόμενες απαιτήσεις για ευρωπαϊκή βοήθεια ενόψει της κρίσης

Οι Ιταλοί επαγγελματίες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη Vinitaly, η οποία θα γινόταν από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, αλλά είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν μια περαιτέρω αναβολή της Έκθεσης μέχρι τις 10-13 Απριλίου 2022. Η συνέχιση των απαγορεύσεων μας οδήγησε να αναθεωρήσουμε οριστικά την 54η Έκθεση η οποία θα διεξαχθεί το 2022», δήλωσε ο Maurizio Danese, πρόεδρος της VeronaFiere SpA. Ωστόσο, οι διοργανωτές της εμβληματικής ιταλικής Έκθεσης ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Γεωργίας και τους επαγγελματίες για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών κρασιών.

Η εκδήλωση OperaWine παρουσία του Wine Spectator και των καλύτερων επιχειρήσεων στον τομέα που ταυτοποιήθηκαν από το αμερικανικό περιοδικό παραμένει προγραμματισμένη για τις 19 και 20 Ιουνίου στη Βερόνα. Παρομοίως, διατηρούνται πολλά διεθνή γεγονότα - στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία - όπως είναι μια ειδική έκδοση B2B στη Βερόνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου. Όμως, από τον ιταλικό αμπελοοινικό τομέα, υπάρχουν απαιτήσεις: "Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τη μεγάλη οικονομική ζημία που προκαλεί αυτή η απόφαση", υποστηρίζει ο Ricardo Ricci Curbastro, πρόεδρος του Federdoc.


Αύξηση των αποθεμάτων

Παρά την απογοήτευση αυτή, είναι σαφές ότι ο ιταλικός τομέας οίνου σημειώνει λίγο καλύτερα αποτελέσματα από κάποιες άλλες χώρες παραγωγής στις εξαγωγικές αγορές. Το 2020, οι εξαγωγές ήταν λίγο πολύ σταθερές, με πτώση της αξίας 2,3% φθάνοντας τα 6,28 δισ. Ευρώ. Όσον αφορά τον όγκο, η Ιταλία ανακτά την πρώτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές σύμφωνα με την Ismea και την UIV, με περισσότερα από 20,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-2,4%), εις βάρος της Ισπανίας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ιταλικά κρασιά δεν επλήγησαν από τελωνειακές επιβαρύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που τους επέτρεψε να περιορίσουν την πτώση στην αγορά αυτή σε -5,6% σε αξία. Ενώ η βρετανική ζήτηση συρρικνώθηκε κατά 6,4% σε αξία, η γερμανική αγορά σημείωσε αύξηση 3,9%. Ωστόσο, αυτή η παγκόσμια επιβράδυνση των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων που εκτιμάται σε 150 εκατομμύρια λίτρα για συνολικά 69 εκατομμύρια εκατόλιτρα στις 31 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο επαγγελματικός οργανισμός Coldiretti. Από την πλευρά της, η Confagricoltura αναφέρει όγκο αποθεμάτων 61 Mhl.

 

Αίτημα για απόσταξη κρίσης

Η μείωση των εξαγωγών δεν είναι η μόνη αιτία της αύξησης των αποθεμάτων: η ιταλική συγκομιδή το 2020 αποδείχθηκε υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, το σύνολο τώρα ανέρχεται σε 49 Mhl, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της παραγωγής. Προφανώς, το κλείσιμο του τομέα CHR, καθώς και το κλείσιμο του τουρισμού προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις πωλήσεις το 2020.

Έτσι, η Coldiretti ζητά από την κυβέρνηση "απόσταξη έκτακτης ανάγκης που στοχεύει στα κρασιά με DO και GI με σκοπό την απομάκρυνση τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων λίτρων κρασιού από την κατανάλωση". Γι αυτό, η Coldiretti εκτιμά ότι μια ενίσχυση "τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ (μέση αξία 75 ευρώ / εκατόλιτρο) απαιτείται μέσω εθνικής βοήθειας, δεδομένης της έλλειψης διαθεσιμότητας πρόσθετων εγγυημένων πόρων για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1349 επισκέπτες συνδεδεμένους