Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Μαρτίου 2021

Κοινή Δήλωση Ελλάδας και 13 ακόμη Κρατών Μελών για έκτακτη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα

Κοινή Δήλωση 14 Κρατών-Μελών κατετέθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σχετικά με την αναγκαιότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων για τη στήριξη του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Η κοινή Δήλωση των 14 χωρών αναφέρει:

Δήλωση της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη διάθεσης πρόσθετων κεφαλαίων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα που πλήττεται από την κρίση COVID-19 και τους δασμούς των ΗΠΑ.

Ο αμπελοοινικός τομέας είναι στρατηγικός για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την άποψη της οικονομικής του διάστασης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της δημιουργίας πλούτου, της εδαφικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η κρίση για την υγεία που δημιουργήθηκε από την COVID - 19 πριν από ένα χρόνο συνεχίζεται με πολύ αρνητικό σωρευτικό αντίκτυπο, ειδικά για τα γεωργικά προϊόντα που συνδέονται στενά με το κανάλι ξενοδοχείων, εστιατορίων, υπηρεσιών catering, όπως στην περίπτωση του αμπελοοινικού τομέα. Η μείωση της ζήτησης εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και τα οινοποιεία και οι εταιρείες που προμηθεύουν τον τομέα HORECA και ο τουρισμός, υποφέρουν από σημαντική συρρίκνωση στο εισόδημά τους. Η κατανάλωση κρασιού συνδέεται στενά με το κανάλι HORECA, καθώς και με γιορτές και εκδηλώσεις που, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι πολύ περιορισμένες και χωρίς προοπτική αλλαγής βραχυπρόθεσμα. Η κρίση επηρεάζει επίσης τους αμπελουργούς, οι οποίοι έχουν δυσκολίες στην εμπορία της παραγωγής τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές οίνου από αρκετές χώρες της ΕΕ υπέστησαν την επιβολή αθέμιτων πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ. Παρά την πρόσφατη προσωρινή κατάργηση αυτών των δασμών για τους επόμενους 4 μήνες, και ακόμη και με την προσδοκία της οριστικής τους κατάργησης, έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα στην ανταγωνιστικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ευελιξία, και ιδίως την παράταση για το 2021 των έκτακτων διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2020, ιδίως τη δυνατότητα χρήσης της απόσταξης κρίσης και ιδιωτικής αποθήκευσης κρασιού, από τα ταμεία των Τομεακών Προγραμμάτων Στήριξης.

Ωστόσο, τα έκτακτα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2020 έχουν καταναλώσει πολλούς από τους πόρους αυτών των προγραμμάτων, εις βάρος των ειδικών εργαλείων που προβλέπονται σε αυτά, όπως η προώθηση, οι επενδύσεις, ή αναδιάρθρωση αμπελώνων. Αυτές οι δράσεις είναι πλέον πιο απαραίτητες από ποτέ για να βοηθήσουν τον τομέα να βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση με πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τρόπο.

Για το λόγο αυτό, η προσφυγή στα κεφάλαια των προγραμμάτων στήριξης για την ανακούφιση της κατάστασης του πλεονάσματος που δημιούργησε ο τομέας ως αποτέλεσμα της παράτασης της πανδημίας δεν είναι η λύση. Η προώθηση, οι επενδύσεις σε οινοποιεία και η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων, είναι αναγκαία αυτήν τη στιγμή, εάν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσει αυτή την κρίση, η βιομηχανία οίνου.

Θεωρούμε λοιπόν ουσιώδες να κάνουμε τα παραδοσιακά μέτρα στήριξης συμβατά με τα έκτακτα μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια σε αυτά των προαναφερθέντων προγραμμάτων για τη λήψη των έκτακτων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης Covid 19, καθώς και τους αθέμιτους πρόσθετους δασμούς στις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει πρόσθετο προϋπολογισμό στα κονδύλια του προγράμματος στήριξης, επαρκή ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μηχανισμούς για τη μείωση των πλεονασμάτων και να χορηγήσουν εξειδικευμένη οικονομική βοήθεια στους αμπελουργούς και στις εταιρείες , χωρίς να θίγονται τα παραδοσιακά μέτρα των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας οίνου και την ανάκαμψη της ζήτησης, μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση της υγείας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 548 επισκέπτες συνδεδεμένους