Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Απριλίου 2021

Μας πνίγουν τ’ αποθέματα
Ασφυκτιούμε οικονομικά
Θα μείνουν φέτος ακαλλιέργητα τ’ αμπέλια
και τρύγος δεν θα γίνει

Είναι τα λόγια των ανθρώπων της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας του αμπελοοινικού τομέα, που αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα, την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 2/4/21 που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, που αναπλήρωσε την τελευταία στιγμή τον υπουργό κ. ΛΙΒΑΝΟ που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

«Χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, η κατάσταση που βιώνει ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας και τα οινοποιεία είναι η χειρότερη όλων των μεταπολεμικών χρόνων συμπεριλαμβανομένων και των ετών της αναμπέλωσης του ΄60-΄65 που έγινε λόγω της φυλλοξήρας» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, ανοίγοντας τις εργασίες της κρίσιμης διάσκεψης των 27 προέδρων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

Οι συμμετέχοντες πρόεδροι και τα στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών, μετέφεραν την αλγεινή εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους και εν κατακλείδι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, πριν την έλευση της νέας παραγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης ότι η κλειστή αγορά, ο αυξημένος κατά 82% όγκος των αποθεμάτων στον οποίο προστέθηκε η παραγωγή του Φθινοπώρου του 2020 και η μείωση των εξαγωγών έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην λειτουργία των οινοποιείων με αποτέλεσμα:

  • την αδυναμία πληρωμής των αμπελοκαλλιεργητών
  • την σημαντική έλλειψη ρευστότητας
  • τη δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που δεν μείωσαν τις τιμές σταφυλιών το 2020 προκειμένου να στηρίξουν τους αμπελουργούς
  • τη στρέβλωση της αγοράς, που δημιουργείται από αδικαιολόγητες χαμηλές τιμές οίνων
  • την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφυκτικών απαιτήσεων που θέτουν οι «διάδοχοι» της ΑΤΕ, PQΗ (ειδικός εκκαθαριστής) και INTRUM (εισπρακτική).

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών και των αμπελουργών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οινοποιητικής επιχείρησης προτείνουν πέντε αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά:

  1. Απόσταξη οινικών αποθεμάτων σε τιμές που θα σχετίζονται με την τιμή αγοράς της σταφυλικής παραγωγής
  2. Διενέργεια πράσινου τρύγου με όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, σε αντιπροσωπευτικές τιμές και με διαδικασίες διαφανείς, γρήγορες και αποτελεσματικές
  3. Ειδική ενίσχυση αμπελοκαλλιεργητών από ΠΑΑ (μέτρο 21) ή από κρατικό προϋπολογισμό
  4. Αποθεματοποίηση πλεοναζόντων ποσοτήτων οίνου
  5. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των οινοποιείων στα πρότυπα του 2009 για να πληρωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές και να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή

«Έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμένων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, καλούν την κυβέρνηση, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην οδηγηθεί ακόμα ένας παραγωγικός κλάδος στην καταστροφή» αυτή είναι η έκκληση των συμμετασχόντων συνεταιριστικών στελεχών που εκφράζει τη διάσταση των προβλημάτων και την αναγκαιότητα των λύσεων που απαιτείται να δοθούν άμεσα και επιτακτικά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1164 επισκέπτες συνδεδεμένους