Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Ιουνίου 2021

+10% η παραγωγή οίνων της Νοτίου Αφρικής το 2021

 

Χάρη σε μια αρκετά δροσερή περίοδο και όψιμη συγκομιδή, οι οινοποιοί της Νοτίου Αφρικής είναι ικανοποιημένοι με την καλή συγκομιδή σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα. Ενώ τα αποθέματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπορία, η ζήτηση είναι ισχυρή για Sauvignon blanc.

 

Μόνο η συγκομιδή φαίνεται καλή στη Νότια Αφρική

«Η συγκομιδή ήταν καθυστερημένη και αργή, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Οι λάτρεις του κρασιού θα μπορούν να απολαύσουν αξιοσημείωτα κρασιά από τον τρύγο του 2021 ", δήλωσε ο Conrad Schutte, επικεφαλής τεχνικών συμβουλών του επαγγελματικού οργανισμού Vinpro. Ο μάλλον δροσερός καιρός καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν καθυστέρησε τη συγκομιδή κατά περίπου δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, οι συνθήκες χωρίς πίεση επέτρεψαν επίσης στους καλλιεργητές να προβούν σε επιλογές, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας που θεωρείται εξαιρετική σε ολόκληρη τη χώρα. Χάρη στις καλές χειμερινές βροχοπτώσεις, οι αμπελουργοί είχαν πρόσβαση σε επαρκείς υδάτινους πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης.

Αποτέλεσμα: οι αποδόσεις να είναι οι βέλτιστες, με τη συνολική παραγωγή να εκτιμάται τώρα από τον οργανισμό στατιστικών SAWIS σε 1,46 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών ή 8,9% αυξημένες από ότι το 2020. Με μέσο ρυθμό ανάκτησης 778 λίτρα ανά τόνο σταφυλιών, η συγκομιδή αναμένεται να ανέλθει σε 11,36 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ένα εκατομμύριο περισσότερο από πέρυσι (+ 9,6%) Μια αφθονία που δημιούργησε προβλήματα αποθήκευσης. «Με τόσα πολλά αποθέματα ακόμα στις δεξαμενές κατά την έναρξη της συγκομιδής, τα κτήματα και τα οινοποιεία ανησυχούσαν για τις δυνατότητες οινοποίησης και αποθήκευσης όταν εισήχθη η νέα συγκομιδή. Πολλοί από αυτούς έχουν νοικιάσει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο ή έχουν αποκαταστήσει παλαιές δεξαμενές», αναφέρει ο Rico Basson, γενικός διευθυντής της Vinpro. "Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έναρξη της συγκομιδής κατέστησε δυνατό τον περιορισμό της πίεσης σε κάποιο βαθμό".

 

Ισχυρή ζήτηση για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών

Ορισμένες εκμεταλλεύσεις είχαν συνάψει συμφωνίες με παραγωγούς χυμού σταφυλιών, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων. Αυτό, γνωρίζοντας ότι στο τέλος του 2020, η Vinpro υπολόγισε τον όγκο των αποθεμάτων κρασιού στα 650 εκατομμύρια λίτρα, μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει ακόμη συμβόλαια πώλησης. «Η αύξηση της συγκομιδής σταφυλιών θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό εκ μέρους των οινοποιών και οινοποιείων για την εμπορία υφιστάμενων αποθεμάτων με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων αγορών», καταλήγει ο Rico Basson.

Την άποψή του συμμερίζεται, τουλάχιστον για ορισμένους τύπους κρασιών, ο διεθνής μεσίτης Ciatti. Σημείωσε ότι «η ζήτηση για ποιοτικό χύμα Sauvignon blanc από τη Νότια Αφρική είναι πολύ ισχυρή φέτος». Τα ποικιλιακά κρασιά είναι ακόμη πιο ελκυστικά καθώς η τοποθέτηση τιμών παραμένει σχεδόν σταθερή, προς το παρόν, παρά τη διεθνή πίεση, σημειώνει η Ciatti. Ο μεσίτης, ο οποίος περιγράφει την προσφορά της Νοτίου Αφρικής ως "μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών στον κόσμο", δεν αποκλείει την ανοδική τάση, εάν η ζήτηση παραμείνει τόσο ισχυρή. Προς το παρόν, δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης: οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 17% μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, μετά την άρση των κρατικών περιορισμών και παρά τις διοικητικές δυσκολίες που συνεχίζονται στις λιμενικές περιοχές της χώρας, και αλλού.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 145 επισκέπτες συνδεδεμένους